-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Buvusio „Bešiktaš“ krepšininko parduotuvėje lietuviai perka ir pamirštas lauktuves

Surasti Turkijoje neatostogavusį ir vietinių patiekalų neragavusį lietuvį šiandien darosi vis sunkiau. Poilsis prie turkiško pajūrio ar išvykos į Stambulą nieko nebestebina, o po tokių kelionių didėja ir Viduržemio jūros virtuvės mėgėjų gretos. Tai suprato daugiau nei ketverius metus Lietuvoje gyvenantis turkas Utku Boyra, neseniai Vilniuje, Šiaurės miestelyje, atidaręs turkiškų produktų parduotuvę „Eastanbul“, sujungtą su restoranu.
„Eastanbul“
Utku Boyra / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Atginė krepšinis

Vilniuje U.Boyra atsirado toli gražu ne vedamas tikslo plėtoti nuosavą verslą, o norėdamas patobulinti savo krepšinio įgūdžius.

Iš Turkijos šiaurės vakaruose esančio Bursos miesto kilęs vyriškis prieš atsikeldamas į mūsų šalį žaidė garsiame Stambulo „Bešiktaš“ krepšinio klube.

„Vėliau nusprendžiau tęsti savo karjerą užsienyje. Žinojau, kad kalbant apie krepšinį, Lietuva prestižinė šalis. Krepšinis čia populiarus, yra sėkmingos komandos. Tikėjau, kad galiu pagerinti įgūdžius ir padaryti karjerą“, – savo atsiradimo Lietuvoje istoriją pradeda U.Boyra.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eastanbul“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Utku Boyra

Kurį laiką turkas žaidė sostinės „Perlo“ komandoje ir studijavo Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje. Vis dėlto krepšininko karjera nesiklojo taip sėkmingai, kaip norėta, tačiau mokslai ėjo sklandžiai ir U.Boyra nusprendė daugiau dėmesio skirti verslui.

„Krepšinis mane atginė į Lietuvą. Šalis, atmosfera čia man patiko, todėl nusprendžiau pasilikti ir užsiimti verslu“, – sako dabar jau dviejų turkiškų maisto prekių parduotuvių Vilniuje savininkas.

Planuoja plėstis

Po universiteto baigimo 2014 m. vyras nusprendė – metas užsiimti prekių iš Turkijos importu.

„Žinojau, kad turkiški ir Viduržemio jūros regiono produktai populiarūs visoje ES. Po ilgos analizės 2016 m. sukūriau maisto prekių parduotuvės, sujungtos su restoranu, koncepciją“, – sako U.Boyra, pristatydamas savo naujausią du mėnesius veikiančią parduotuvę, esančią prekybinėje „Ogmios miesto“ teritorijoje.

Dar viena „Eastanbul“ parduotuvė, tiesa, be restorano, šiuo metu įsikūrusi prekybos centre „Ozas“.

„Planuojame plėstis. Atsiliepimai iš klientų geri, taigi, skirsime dėmesį tokio tipo (parduotuvės, sujungtos su restoranu) parduotuvėms. Arba kituose miestuose, arba kitose Baltijos šalyse“, – apie ateities planus kalbėjo verslininkas.

Anot U.Boyros, nors dalis klientų į šias parduotuves užsuka vien tik iš smalsumo, pagrindiniai pirkėjų segmentai keli – šeimos, keliautojai ir sveika gyvensena besidomintys žmonės, norintys pasigaminti kitokių nei įprastai patiekalų.

„Net yra tokių klientų, kurie ateina po savo kelionės į Turkiją, kur užmiršo nupirkti dovanų, ir perka pas mus parduotuvėje“, – tikino buvęs „Bešiktaš“ krepšininkas.

Atgabena per savaitę

Iš viso dviejose „Eastanbul“ parduotuvėse ir restorane dirba 16 žmonių.

U.Boyros teigimu, parduotuvėse stengiamasi įdarbinti lietuvius, kurie galėtų sklandžiai pirkėjams paaiškinti, ką galima pasigaminti iš daugeliui klientų neįprastai atrodančių produktų. Tiesa, pačiame restorane pluša ir keli virtuvės šefai iš Turkijos ir Graikijos.

Nors daugumą „Eastanbul“ prekių asortimento sudaro turkiški gaminiai, tačiau yra produkcijos ir iš Graikijos, Tuniso bei kitų arabų šalių. Be to, pieno ir mėsos produktai atvežami iš Vokietijos, kurioje turkų gamintojai turi pastatę savo gamyklas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eastanbul“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eastanbul“

„Importuojame tiesiogiai iš tenykščių gamintojų. Yra transporto kaštai, muitai. Sunku sulyginti (kainas), tačiau skirtumas nėra labai didelis“, – paklaustas apie tų pačių prekių kainas Lietuvoje ir Turkijoje, teigė pašnekovas.

„Eastanbul“ parduotuves turkiškos prekės pasiekia sunkvežimiais, kurie į Lietuvą keliauja apie šešias septynias dienas.

Nors nei gyvenimo kokybe, nei verslu Lietuvoje turkas nesiskundžia, tačiau savo Turkijoje likusią šeimą vyras lanko dažnai.

Į savo šalį U.Boyra skrenda bent kartą į mėnesį, o laisvą nuo darbo laiką Lietuvoje tikino leidžiantis su mergina bei su draugais žaidžiantis krepšinį.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius