Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Danijos „Noma“ atkovojo geriausio restorano pasaulyje titulą

„Noma“ restoranas Kopenhagoje
AFP/„Scanpix“ nuotr. / „Noma“ restoranas Kopenhagoje
Šaltinis: BNS
0
Skaitysiu vėliau
A A

Danijos „Noma“ pirmadienį atkovojo geriausio restorano pasaulyje titulą ir tapo keturiskart „čempionu“, po pernai patirto pralaimėjimo Ispanijos restoranui „El Celler de Can Roca“.

Dvi „Michelin“ žvaigždutes turintis Kopenhagos restoranas, kuris yra įsikūręs buvusiame prieplaukos sandėlyje ir ruošia Šiaurės šalių patiekalus, gavo 1-ąją vietą geriausių pasaulio restoranų 50-uke, kurį britų žurnalui „Restaurant“ sudarė 900 tarptautinių ekspertų.

„Noma“ virtuvės šefas Rene Redzepi, atsiimdamas prestižinį apdovanojimą, gyrė savo darbuotojus, kuriuos pavadino savo „įkvėpimu“.

„Žinau, kad ne visada esu pakančiausias žmogus, – sakė jis svečiams Londono Rotušėje. – Noriu visų akivaizdoje pasakyti jums, kad jūs, žmonės, esat mano svajonių komanda ir įkvėpimas. Kantrybė ir atsidavimas, kuriuos atiduodate metai po metų, yra daugiau nei kada nors galėjau tikėtis“.

„Mes buvome „moksliukai“, jie mus vadino juokingais vardais. Bet tai mums nesutrukdė, tai pakurstė mus, ir pažvelkit, kur dabar esame po kelerių metų!“ – sakė jis.

Nors šį apdovanojimą laimėjo jau ketvirtą kartą, šefas tvirtino, kad tai – dar ne pabaiga.

Mes buvome „moksliukai“, jie mus vadino juokingais vardais. Bet tai mums nesutrukdė, tai pakurstė mus, ir pažvelkit, kur dabar esame po kelerių metų!

„Mes nesame prie finišo linijos, – sakė jis. – Laukia dar tiek daug atradimų, turi būti parašyta dar tiek daug receptų“.

Auditorijoje pasigirdo murmesys, kai „El Celler de Can Roca“ buvo paskelbtas tik antros vietos laimėtoju. Pernai šis restoranas karūną iš „Noma“ buvo paveržęs pirmą kartą.

Tas Cheronoje įsikūręs restoranas, kuriam vadovauja trys broliai ir kuris garsėja aromatais grindžiamais patiekalais, ankstesnius dvejus metus buvo antroje vietoje.

Prieš ceremoniją broliai kalbėjo, kad praėjusių metų pergalė sukėlė naują kūrybingumo bangą.

„Tai buvo magiški metai, pilni projektų, emocijų, dalijimosi ir išsipildančių svajonių“, – spaudos konferencijoje sakė vyriausiasis iš brolių Joanas Roca (Žoanas Roka).

Paguoda broliams buvo tai, kad Jordi Roca (Žordis Roka) buvo paskelbtas geriausiu konditeriu pasaulyje.

Dominuoja Ispanija

„Noma“ pernai nukentėjo priversta atsiprašyti dėl 63 klientų apsinuodijimo maistu – žmonės vėmė ir viduriavo.

Šis restoranas, kurio pavadinimas sudarytas iš dviejų daniškų žodžių – „nordisk“ („Šiaurės“) ir „mad“ („maistas“), patiekia tokį vietos maistą, kaip samanos, jūrų ežiai ir austrės, ir garsėja patiekalu „Višta ir kiaušiniai“ – marinuotais ir parūkytais putpelių kiaušiniais.

Praėjusį mėnesį „Noma“ paskelbė planus 2015 metais dviem mėnesiams persikelti į Japoniją.

Nuo 2002 metų, kai buvo įsteigtas minimas apdovanojimas, geriausio restorano pasaulyje titulą yra turėję tik penki restoranai: Ispanijos „El Bulli“ 2002 metais ir 2006-2009 metais, Kalifornijos „The French Laundry“ 2003 ir 2004 metais, Didžiosios Britanijos „The Fat Duck“ 2005 metais, „Noma“ 2010-2012 metais ir „El Celler de Can Roca“ 2013 metais.

R.Redzepi anksčiau dirbo „The French Laundry“, „El Bulli“ ir „The Fat Duck“.

Šiemet pirmajame dešimtuke vėl dominuoja Ispanija – šeštoje vietoje yra „Mugaritz“ San Sebastiane, o aštuntoje – tame pačiame mieste esantis „Arzak“.

Trečioje vietoje šiemet yra Italijos „Osteria Francescana“, ketvirtoje – Niujorko „Eleven Madison Park“, penktoje – Londono „Dinner by Heston Blumenthal“, o septintoje – San Paulo „D.O.M.“.

Londono restoranas „The Ledbury“ pakilo per tris vietas ir atsidūrė 10-oje vietoje, o Čikagos „Alinea“ pakilo per šešias vietas ir yra devintoje vietoje.

Į 50-uką pateko septyni Amerikos restoranai – vienu daugiau nei pernai, o Bankoke esantis modernistinis indų restoranas „Gaggan“ gavo aukščiausią vietą iš naujokų – 17-ąją.

Didžiausią pažangą per pastaruosius metus padarė Limos „Central“ – pernai jis buvo 50-oje vietoje, o šiemet – 15-ojoje.

Nors „Restaurant“ apdovanojimas yra įsteigtas vos prieš 12 metų, savo įtaka jis jau varžosi su „Michelin Guide“, iš dalies dėl to, kad skiria dėmesį anksčiau netyrinėtiems kulinarijos pasaulio kampeliams.

Nors 29 apdovanojimai atiteko restoranams tradiciniame gastronomijos bastione Europoje, pirmajame dešimtuke nėra prancūzų restoranų, nors jie ir sudaro 10 proc. 50-uke.

Septyni iš 50 geriausių restoranų yra Azijoje, penki – Lotynų Amerikoje, vienas – Afrikoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką