-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl kokių dviejų priežasčių žlugs spauda?

Ketvirtadienį laikraštis „Vilniaus diena“ sustabdė savo leidybą. Prieš metus buvo atsisakyta „15min“ savaitraščio, kuris kadaise buvo dienraštis. Nuo 2014 m. „Lietuvos rytas“ ir kiti dienraščiai leidžiami tik nuo antradienio. Ar šie pavyzdžiai rodo tai, kad spausdintinis žodis yra pasmerktas?
Laikraščiai
Laikraščiai / Oksanos Školnajos/15min.lt nuotr.

Bendrovės „15min“ direktorius Tomas Balžekas  mano, kad situaciją reguliuoja rinka. Popieriniai variantai neišsilaiko, nes rinkoje jiems nepakanka pinigų. „Mūsų atveju skaitytojų pakako, bet skaitytojų rinka yra labai sumažėjusi laikraščiuose, tad ekonomiškai nebenaudinga leisti tokius leidinius“ , – sakė T. Balžekas.

15min.lt nuotr./Tomas Balžekas
15min.lt nuotr./Tomas Balžekas

„Mano nuomone, dienraštis jau dabar nebeatlieka savo funkcijos – informuoti visuomenę apie tai, kas įvyko, nes internetinė žiniasklaida ir radijas tai daro daug greičiau. Funkcionaliai dienraštis prarado savo prasmę“, – priduria jis.
 
Pašnekovo svarstymu, savaitraštiniai leidiniai dar kurį laiką išliks ir išlaikys savo auditoriją, tiražus.
 
„Savaitgaliais mes turime daugiau laiko ir norime jį skirti ne elektroniniam ekranui, o ilgesniam skaitymui. Tie leidiniai, kurie gali patenkinti šitą poreikį, gali gyvuoti“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė „15min“ direktorius.

Kenkia „rusų pinigai“

Tuo tarpu žurnalo „Valstybė“ leidėjas Eduardas Eigirdas mano, kad Lietuvoje reklamos rinka turėtų būti skaidresnė. Šiuo metu, jo tikinimu, spaudos tyrimus atlieka tik viena bendrovė, tuo tarpu internetinės žiniasklaidos – bent kelios. Pašnekovo nuomone, tyrimai lemia, ar reklamos užsakovas nori investuoti į tam tikrą žiniasklaidos priemonę ar ne.
 

BFL nuotr./Eduardas Eigirdas
BFL nuotr./Eduardas Eigirdas

„Yra tyrimai ir rusų pinigai, kurie per oligarchus iškraipo konkurenciją. Tai yra du spaudimai, kurie neleidžia spaudai išsilaikyti. Jei žurnalas „Valstybė“ turės ateityje problemų, tai būtent dėl šitų dviejų spaudimų. O kodėl visuomenė, kai kurie leidėjai, žiniasklaidos atstovai bijo kalbėti apie rusų pinigus, tai čia jų reikia paklausti“, – kalbėjo E.Eigirdas.

Anot jo, žiniasklaidos rinka tinkamai neregiliuojama, nes tai daryti bijo ir priežiūros institucijos, ir politikai.

„Kodėl Lietuvoje to pelningumo nėra? Atsakymas: reklamos pinigai.  Kodėl jie iš spaudos išeina? Yra dvi priežastys: rinka maža ir nepakankamai skaidri. O skaidrumu niekas Lietuvoje iki galo nesirūpina. Konkurencijos tarnyba žiniasklaidos bijo, politikai žiniasklaidos bijo. Jeigu mes nekalbėsime apie tas sistemines problemas, o tik pasidalinsime padūsavimais, kad žiniasklaida miršta, mes tik prisidėsime prie tų bailių politikų“, – tikino E. Eigirdas.
 
 
Šiuo metu 1,7 mln. gyventojų naudojasi internetu. Todėl galima daryti prielaidą, kad internetinė žiniasklaida tampa kone pagrindiniu informavimo šaltiniu.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius