Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl nenoro tvarkytis 3 su maistu dirbančios įmonės – Kelmėje, Šiauliuose ir Panevėžyje – stabdo veiklą

Dėl patikrinimų metu nustatytų grubių tvarkos ir higienos pažeidimų, pastarosiomis dienomis savo veiklą laikinai privalėjo sustabdyti UAB „Javita“ konditerijos cechas Panevėžyje, IĮ „Germaista“ kavinė užkandinė Kelmėje ir UAB „Gardūnas“ konditerijos įmonė Šiauliuose, pranešė Valtybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).
Vaisių tikrinimas
Asociatyvinė nuotr. Vaisių tikrinimas VMVT / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

UAB „Javita“ (Paliūniškio g. 9, Panevėžys) konditerijos cechas ir kavinė kurį laiką nevykdys veiklos dėl Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorių nustatytų pažeidimų.

Įmonėje nebuvo pildomi savikontrolės žurnalai, nevykdoma žaliavų, medžiagų ir gatavos produkcijos savikontrolė, rasta neženklintų pusgaminių ir gatavos produkcijos. Įmonei uždrausta naudoti daugiau kaip 50 kg žaliavų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais ir apie 20 kg neženklintos produkcijos. Patalpos, gamybos inventorius, lentynos buvo nešvarūs. Vienkartiniai indai, pakavimo ir vyniojimo medžiagos buvo laikomos išpakuotos, kartu su pašaliniais daiktais. Trūko priemonių rankų dezinfekcijai.

Individualios įmonės „Germaista“ (Vytauto Didžiojo g. 72, Kelmė) kavinės užkandinės veikla laikinai sustabdyta pakartotinai patikrinus ir radus grubių nepašalintų pažeidimų.

Pakartotinai patikrinus, rasta daug netvarkos, nors deklaruota, kad trūkumai pašalinti.

Kelmės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai tikrino šią įmonę 2015 metų spalio mėnesį. Kavinės administracija buvo įpareigota sudaryti trūkumų šalinimo planą. Pakartotinai patikrinus, rasta daug netvarkos, nors deklaruota, kad trūkumai pašalinti. Rasta neženklintų pusgaminių ir produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Ne visiems gaminamiems patiekalams buvo patvirtintos receptūros ir technologiniai aprašymai.

Gamybos inventorius, maisto žaliavos ir kai kurie kiti gaminiai buvo laikomi virtuvėje, po plautuvėmis, šalia kanalizacijos vamzdyno. Nebuvo numatyta atskira vieta valymo, plovimo ir dezinfekavimo priemonėms bei inventoriui saugoti. Netinkamai buvo tvarkomi šalutiniai gamybiniai produktai (ŠGP) – maisto atliekos metamos kartu su buitinėmis šiukšlėmis. ŠGP surinkimo talpa (įrengta viršutiniame šaldiklio stalčiuje, virš maisto žaliavų) buvo perpildyta. Išvežami patiekalai nebuvo registruojami žurnaluose, pateikiami be lydinčių dokumentų. Barmenė dirbo nepasitikrinusi sveikatos ir neišklausiusi higienos žinių kursų. Virtuvės darbuotojos dėvėjo netinkamą aprangą.

Dėl nepašalintų ankstesnio patikrinimo metu nustatytų trūkumų savo veiklą stabdyti buvo priversta ir įmonė UAB „Gardūnas“ (Radviliškio g. 45 A, Šiauliai), gaminanti džiūvėsius, sausainius ir ilgai išsilaikančius pyragaičius. Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrinimo metu nustatė, kad gamyboje buvo naudojamos žaliavos su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais (mielės, įdarai), gamybos inventorius nešvarus, riebaluotas, su maisto liekanomis.

Dalis kibirų su žaliavomis buvo sudėti ant grindų, birių žaliavų (sezamo sėklų, kokoso drožlių, šokolado lašelių) likučiai supilstyti į atvirus kibirus, jiems neišsaugotos ženklinimo etiketės.

Žaliavų sandėliavimo patalpa, pieno produktų šaldytuvas buvo nevalyti, netvarkingi, šaldymo įrenginiuose trūko kontrolinių termometrų. Dekoruoti sausainiai „Grybukai“ džiovinti ant žaliavų kibirų dangčių ir kiaušinių padėklų, pakuoti skirti glaistyti sausainiai laikyti kartoninėse dėžėse nuo žaliavų (margarino). Mėsos gaminiai (supakuoti vakuume) laikyti panaudotose kartoninėse dėžėse.

Dalis kibirų su žaliavomis buvo sudėti ant grindų, birių žaliavų (sezamo sėklų, kokoso drožlių, šokolado lašelių) likučiai supilstyti į atvirus kibirus, jiems neišsaugotos ženklinimo etiketės.

Ant gaminiams skirtų pakavimo maišelių buvo laikomos purvinos svarstyklės, panaudoti, suplyšę, nešvarūs vienkartiniai darbo rūbai, ir kiti pašaliniai daiktai. Gatavos produkcijos ir žaliavų sandėlių patalpos drėgnos, supelijusiomis lubomis, ant kurių kaupėsi pelėsiai. Inventorius (kibirai, dubenys, smulkus inventorius) riebaluoti, aplūžę, aprūdiję. Ne visi darbuotojai buvo pasitikrinę sveikatą, dirbo dėvėdami nešvarius drabužius.

Dėl inspektorių pastabų nepaisymo ir nenoro tvarkytis, Panevėžio ir Šiaulių įmonės iš vidutinės rizikos bus priskirtos padidintos rizikos maisto tvarkymo subjektų grupei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius