Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudikai: vagys nelaukdami atostogų sezono švarina net pareigūnų būstus

Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA duomenimis, vagysčių vasarą Lietuvoje nuosekliai daugėja. Pernai šiltuoju metų laiku ši bendrovė užregistravo 55 privačios nuosavybės vagystės atvejus, tuo tarpu užpernai tuo pačiu laikotarpiu jų buvo 33. Šiemet vėl prognozuojamas 25 proc. žalų skaičiaus augimas. Vidutinė gyventojo turto vagystės žala atostogų metu svyruoja nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. Lt.
Vagystė
Vagystė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagal Policijos departamento informaciją matyti, kad šiemet per pirmuosius penkis mėnesius šalyje įvykdytos 12,6 tūkst. vagysčių. Iš jų 11,2 tūkst. – privačios nuosavybės vagystės, o 1,2 tūkst. įvykdyta įsibraunant į gyvenamąsias patalpas.

Nesaugiai paliktas būstas gali kainuoti dešimtis tūkstančių litų

„Remiantis mūsų bendrovės duomenimis, matome, kad ilgapirščiams nesvarbu, ar tai vasaros, ar žiemos atostogos – jie laukia, kada gyventojai paliks namus ilgesniam laikui. Tiek didžiųjų žiemos švenčių atostogų metu, tiek vasaros periodu vagysčių skaičius yra panašus. Įdomu tai, kad praėjusiais metais daugiausia stambių nusikaltimų, atnešusių gyventojams didelių nuostolių, buvo įvykdyta baigiantis rudeniui bei prasidedant žiemai“, – teigia „BTA Insurance Company“ filialo Lietuvoje vadovaujančioji turto draudimo specialistė Dalia Strazdienė.

Ilgapirščiams nesvarbu, ar tai vasaros, ar žiemos atostogos – jie laukia, kada gyventojai paliks namus ilgesniam laikui. Tiek didžiųjų žiemos švenčių atostogų metu, tiek vasaros periodu vagysčių skaičius yra panašus“, – teigia Dalia Strazdienė.

Specialistė pamena pernai lapkritį įvykdytos vagystės atvejį, kai vagys įsilaužė pro pastato langą ir pasisavino turto už beveik 80 tūkst. Lt – tai bene didžiausia žala per trejus metus. Užpernai lapkritį ilgapirščiai įsilaužę pro langus iš vieno gyvenamojo namo išnešė turto už 28,9 tūkst. Lt. Nusikaltėliai nepasibodėjo apšvarinti ir policijos pareigūno buto.

Kaip teigia BTA ekspertė, didžiausią riziką kelia gyvenamuosiuose namuose įrengti ne pagrindiniai įėjimai, šalia namo esantys ūkiniai pastatai, pirtys. Pernai vagys įsilaužę per terasos duris, šeimininkams net nespėjus prabusti, sugebėjo išnešti turto už 17 tūkst. Lt. O prieš porą metų apsukruoliai privačioje valdoje išmontavo pirtį dalimis ir išsivežė jos duris, laiptus, katilą, kitas dalis.

Vagys – pasiruošę

Pasak D.Strazdienės, kartais itin stebina ilgapirščių užsispyrimas: vieno įvykio metu jie įsilaužė net per dvejas medines duris ir padarė žalos už 8,6 tūkst. Lt. Tačiau dažnai vagys dirba organizuotai, tiksliai surenka informaciją apie planuojamą auką ir tik tuomet veikia. Yra buvę atvejų, kai nepadėjo net stebėjimo kameros: vagys tiksliai žinojo, kur eiti ir kaip likti nepastebėtiems.

Specialistė pastebi, kad net ir imantis daugelio rekomenduojamų apsaugos priemonių nuo vagystės visiškai apsisaugoti nepavyksta. Galima įsidėti padidinto saugumo spynas, pirmuose aukštuose naktimis nuleisti apsaugines žaliuzes, gerai sutarti su kaimynais, tačiau jei planuojamas organizuotas apiplėšimas, nei viena priemonė gali nepadėti. Tokiu atveju nelaimės rūpesčius padės sumažinti draudimo bendrovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius