-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Džiuginančios ekspertų išvados dėl anhidrito gavybos: techniniai ir ekonominiai skaičiavimai yra patikimi

2013 m. gruodžio 22 d. baigta anhidrito telkinio, esančio šalia Kauno, ekspertizė. Ekspertų ataskaita parodė, kad atlikti anhidrito gavybos techniniai ir ekonominiai skaičiavimai yra patikimi.
UAB „Margasmiltė“ nuotr.
UAB „Margasmiltė“ nuotr.

Projektas pagal pesimistinę prognozę, investavus į šachtų komplekso statybą ir gamyklas 50 mln. eurų, atsipirktų per 7 metus.

Jungtinės Karalystės ekspertai iš „Wardell & Armstrong“ kompanijos patvirtino, kad galima pjauti anhidrito blokus, o pats projektas yra tinkamai parengtas. Projektą įgyvendinti planuojanti UAB „Margasmiltė“ anhidritą gali pradėti kasti artimiausiu metu.

Anhidritas – nepaprastai vertinga žemės gelmių naudingoji iškasena. Tai – panaši į marmurą statybinių rišamųjų medžiagų, įvairių interjero detalių (apdailos plokščių, laiptų ir pan.) chemijos pramonės, gumos ir kitų gaminių žaliava.

Šią žaliavą pirmą kartą Lietuvoje planuojama kasti šachtiniu būdu. Kasyba šachtomis yra vienas saugiausių ir švariausių naudingųjų iškasenų gavybos būdų.

Jau atlikti telkinio žvalgybos darbai, panaudojimo galimybių tyrimai leidžia teigti, kad anhidrito gavyba galėtų sustiprinti Lietuvos ekonomiką ir investicinį patrauklumą. Anhidrito telkinio ištekliai yra milžiniški, vien tik dabartiniame plote išžvalgyta apie 280 mln. t. anhidrito ir gipso. Geologinės sąlygos yra palankios plėsti gavybą.

2010 m. Lietuvos geologijos tarnyba išdavė leidimą anhidrito požeminei kasyklai, o praėjusių metų spalio pabaigoje Kauno rajono Savivaldybės taryba patvirtino detalųjį planą Pagirių plote.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius