Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos centrinis bankas oficialiai perima pagrindinio ES bankų prižiūrėtojo vaidmenį

Europos centrinis bankas (ECB) antradienį oficialiai pradeda naująją – pagrindinio Europos Sąjungos (ES) bankų prižiūrėtojo – funkciją. Tai yra vienas svarbiausių etapų, kuriant ES bankų sąjungą, rašo Briuselio leidinys „The EU Observer“.
Europos centrinis bankas
Europos centrinis bankas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Bendrojo priežiūros mechanizmo (BPM) valdybos pirmininkės Daniele Nouy (Danielės Nui), pagrindinis BPM tikslas yra atkurti visuomenės pasitikėjimą bankų sektoriumi.

Pagal susitarimą ECB tiesiogiai prižiūrės tik 130 didžiausių bloko bankų, kuriems kartu tenka daugiau kaip 80 proc. viso ES bankų turto.

BPM yra ECB padalinys, kuriam pavesta atlikti naująsias priežiūros pareigas. D.Nouy teigimu, ECB jau pasamdė daugiau kaip 900 bankininkystės ekspertų, kurie dirbs naujajame padalinyje.

Europos Parlamentas yra raginęs pagrindiniu bankų prižiūrėtoju, kuris būtų atsakingas už visų Europos bankų priežiūrą, paskirti Parlamentui tiesiogiai atskaitingą Europos bankininkystės instituciją (EBI). Tačiau valstybių narių vyriausybės tvirtino, kad priežiūros įgaliojimus reikėtų suteikti ECB, o mažesnius bankus turėtų ir toliau prižiūrėti nacionalinės reguliavimo institucijos.

Pagal susitarimą ECB tiesiogiai prižiūrės tik 130 didžiausių bloko bankų, kuriems kartu tenka daugiau kaip 80 proc. viso ES bankų turto.

Pasak kritikų, tarp kurių yra ir Vokietijos centrinio banko vadovas Jensas Weidmannas, dėl pasiekto kompromisinio susitarimo „ECB atsirado nepageidaujama galių koncentracija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius