Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES šalys dalinsis informacija apie tarptautines įmones

Europos Sąjungos finansų ministrai susitarė privalomai ir automatiškai dalytis informacija apie mokesčių lengvatas tarptautinėms įmonėms. Taip siekiama užkirsti kelią įmonėms vengti mokesčių, kai jos veiklą vykdo vienoje šalyje, o dėl mažesnių mokesčių susitaria su kita šalimi ir ten įsteigia filialą.
Europos Komisija
Europos Komisija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iki šiol toks informacijos apsikeitimas buvo savanoriškas ir dažnai valstybės tai laikydavo komercine paslaptimi. Ministrai politinį susitarimą pasiekė Liuksemburge, būtent ankstesnė jo vyriausybė išgarsėjo sukūrusi itin palankią mažų mokesčių aplinką didžiosioms Europos ir Amerikos korporacijoms.

Skelbta, kad būtent dabartinis Europos Komisijos pirmininkas Jean-Claude Junckeris, kai dar buvo Liuksemburgo premjeras, sudarė susitarimus dėl mokesčių lengvatų šimtams didžiųjų bendrovių. Kritikai sako, kad taip pateisintas mokesčių vengimas. J. C. Junkeris neigė daręs ką nors neteisėto ir žada siekti mokesčių skaidrumo. Antradienį, finansų ministrams priėmus politinį sprendimą, bus deramasi dėl konkrečių taisyklių, kurios turėtų įsigalioti nuo 2017-ųjų.

„Labai svarbu, kad įmonės sumokėtų mokesčius ten, kur jos dirba, kad jos nenuslėptų mokesčių nuo visų šalių, kuriose ypač didelės įmonės turi savo filialus. Ir antras labai svarbus dalykas – kad ES šalys konkuruotų tarpusavyje savo mokesčių sistemomis sąžiningai“, – sakė Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius.

„Mums reikia skaidrumo. Jo bus daugiau, kai įsigalios taisyklės, ir galėsime pamatyti, kas slypi viduje – ar tai atitinka įstatymus. Tai galės kontroliuoti kiekvienas mokesčių administratorius“, – pasakojo Liuksemburgo finansų ministras  Pierre'as Gramegna.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius