-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Flemmingas Lindeloevas: „Achemos grupės“ Achilo kulnas – trąšų gamykla Jonavoje

Akcininkų ir vadovų kaitą pastaraisiais metais išgyvenančio vieno didžiausių Lietuvoje koncernų „Achemos grupė“ valdybos pirmininkas Flemmingas Lindeloevas interviu naujienų agentūrai BNS teigia, kad mažėjant pajamoms ir pelnui, grupei reikia išgryninti veiklą – atsisakyti nedidelių ir nepelningų įmonių ir susikoncentruoti į pagrindines, pelną uždirbančias bendroves.
Flemmingas Lindeloevas
Flemmingas Lindeloevas / „Achemos grupės“ nuotr.

Pasak jo, šiuo metu koncerno Achilo kulnas – trąšų gamybos bendrovė „Achema“, kuri dėl aukštų „Gazprom“ dujų kainų nepasiekia įprastos apyvartos. F.Lindeloevas teigia siekiantis, kad „Gazprom“ dujų kainą didžiausiam jų vartotojui Lietuvoje sumažintų kur kas daugiau nei penktadaliu.

Jo teigimu, pagrindinis koncerno ramstis šiuo metu yra transporto ir krovos grupės įmonės, pirmiausia – Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco“). Be to, jis teigia turintis viltį, kad nauju koncerno ramsčiu galėtų tapti atsinaujinanti energetika.

„Achemos grupės“ valdybos pirmininkas atsakė į BNS klausimus.

– Pastarosios naujienos „Achemos grupėje“ buvo jos generalinio direktoriaus Valdemaro Vareikos atsistatydinimas. Tai jau trečias vadovų pasikeitimas po Bronislovo Lubio mirties. Kaip jūs tai vertinate?

– Pirmiausiai, kai paskyrėme V.Vareiką naujuoju generaliniu direktoriumi, buvo daug noro, ypač įmonės viduje, kad reikia išsirinkti kandidatą iš įmonės vidaus. Be abejo, svarstėme kandidatus ir iš išorės. V.Vareika atliko nuostabų darbą grupės įmonėje „Achema“, būdamas jos generaliniu direktoriumi. Jis niekada negalvojo apie tokius pokyčius karjeroje, kurie jį atvedė vadovauti visam koncernui.

lprofsajungos.lt nuotr./Valdemaras Vareika
lprofsajungos.lt nuotr./Valdemaras Vareika

V.Vareika man teigė, kad jam tai buvo didžiulis šokas, ypač spaudimas iš politinės pusės. Tai buvo jam sukrėtimas, nes visi, tarp jų ir akcininkai, nuolat jam skambindavo ir uždavinėjo įvairiausių klausimų.

Jis man teigė, kad jam tai buvo didžiulis šokas, ypač spaudimas iš politinės pusės. Tai buvo jam sukrėtimas, nes visi, tarp jų ir akcininkai, nuolat jam skambindavo ir uždavinėjo įvairiausių klausimų. Buvo įvairiausių politinių ir verslo klausimų.

Taigi jis galiausiai pasakė: „Būnant inžinieriumi, sėdėti šioje kėdėje yra ne man.“ Dėl to jis nusprendė atsistatydinti.

Vėliau mes svarstėme galimybę paskirti V.Vareiką kitos grupės įmonės vadovu, tačiau padirbus aukščiausiame poste yra tik vienas kelias – palikti bendrovę ir susirasti naują karjeros kryptį.

Aš neabejoju, kad V.Vareika per porą mėnesių susiras tikrai gerą darbą. Jokių nesutarimų nėra, čia jis atliko puikų darbą, sukūrė naują grupės strateginį planą.

– Šiuo metu koncernui laikinai vadovauja Romualdas Žadeika. Kada ketinate priimti sprendimą dėl naujojo koncerno vadovo? Ar R.Žadeiką matote kaip potencialų kandidatą tapti nuolatiniu koncerno vadovu?

– Kuo greičiau. Šiuo metu svarstome kandidatūras tiek iš įmonės vidaus, tiek iš išorės. Sprendimą turės priimti visa valdyba ir kartu mes diskutavome, koks turėtų būti jos vaidmuo, priimant tokius sprendimus.

„Achemos grupės“ nuotr./Romualdas Žadeika
„Achemos grupės“ nuotr./Romualdas Žadeika

Ne paslaptis, kad aš, kaip valdybos pirmininkas, noriu, kad „Achemos grupė“ būtų atviresnė, apie savo sprendimus informuotų visuomenę, Vyriausybę. Norint atlikti šias informavimo užduotis, reikia turėti ypatingų įgūdžių.

R.Žadeika mūsų paprašė nesitikėti, kad jis taps naujuoju generaliniu direktoriumi. Jis teigė, kad yra teisininkas ir nėra tas asmuo, kuris galėtų vykdyti komunikaciją ir valdytų informaciją. Jis teigė, kad šias užduotis gali atlikti laikinai, porą mėnesių. Koncerne jis dirba daug metų, tad mes jo paprašėme užimti vadovo postą laikinai.

R.Žadeika mūsų paprašė nesitikėti, kad jis taps naujuoju generaliniu direktoriumi. Jis teigė, kad yra teisininkas ir nėra tas asmuo, kuris galėtų vykdyti komunikaciją ir valdytų informaciją.

– Kiek kandidatūrų svarstote? Gal galite jas atskleisti? Kiek laiko gali užtrukti visas procesas?

– Kol kas to negaliu pasakyti. Mes apsvarstėme 3-4 asmenis, tačiau aš turiu apie 10 asmenų sąrašą. Tačiau viską vykdysime pamažu.

Turime kandidatų tiek iš įmonės vidaus, tiek iš išorės, tačiau dabar norime viską atlikti profesionaliai, išanalizuoti kiekvieną iš jų atskirai. Tikiuosi, kad mes viską atliksime per artimiausius porą mėnesių.

– Kokius reikalavimus keliate naujam koncerno vadovui?

– Pirmiausiai, įgyvendinti strateginį koncerno planą – šiuo metu turime parengę 2014-2016 metų strateginį planą. Ketiname remtis dviejų ramsčių filosofija – trąšų gamybos ir prekybos įmonės bei krovos ir logistikos įmonės, kurių didžiausia yra Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („KLASco“).

Lietuva turi milžinišką galimybę išnaudoti Klaipėdos uostą kaip vartus tarp Rytų ir Vakarų. Su Vyriausybe kalbame, kaip galėtume padėti vieni kitiems. Mes daug investuojame į Klaipėdos uostą, o Vyriausybė turi paremti infrastruktūros plėtrą.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./„Balmoral“ prisišvartavo KLASCO teritorijoje ir nuo Kruizinių laivų terminalo ne taip gerai matomas.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./„Balmoral“ prisišvartavo KLASCO teritorijoje ir nuo Kruizinių laivų terminalo ne taip gerai matomas.

Taip pat turime nepriklausomų įmonių grupę. Viena iš jų yra atsinaujinančios energijos bendrovė „Renerga“. Tikiuosi, kad ji taps tuo trečiuoju ramsčiu, kuriuo mes galėsime pasiremti. Siekiant veikti vėjo energijos srityje, labai svarbu turėti finansinių galimybių investuoti, taip pat žinojimą, kad Vyriausybė parems ne tik 5-10 metų, bet galbūt 20 metų ar ilgiau. Šiuo metu dar svarstome dėl „Renergos“ ir atsinaujinančios energetikos plėtros.

Taip darome su visomis nepriklausomomis įmonėmis. Galbūt kai kurias iš jų parduosime, galbūt įsigysime 2-3 įmones ir sujungus su kitomis grupės įmonėmis, turėsime tą reikalingą svorį.

Savo investicijas skyrėme trąšų ir logistikos įmonių grupėms. Taigi, naujasis koncerno vadovas turėtų būti išmintingas žmogus, galintis vykdyti būtiną komunikaciją ir būdamas didžiųjų įmonių valdybų pirmininku, užduoti tinkamus klausimus.

– Minėjote galimus įsigijimus. Ar jie bus atsinaujinančios energetikos srityje, kuri, kaip minėjote, turėtų tapti trečiuoju ramsčiu?

– Kiekvieną dieną mes daug investuojame į „Klasco“. Turime investicinę programą 5 metams, nes norime neatsilikti nuo technologinių pokyčių. Dėl investicijų į nepriklausomas įmones dar nesame apsisprendę, nes prieš kelerius metus nusprendėme investuoti į energijos taupymą gamybos procese „Achemoje“.

Diskutuojame, ar turėtume investuoti daugiau į „Renergą“. Taip pat investuojame į šokolado gamybą („Naujoji Rūta“, – BNS). Praėjusiais metais nemažų investicijų sulaukė gydymo paslaugų sritis („Grand SPA Lietuva“, – BNS).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vėjo jėgainės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vėjo jėgainės
Galbūt vieną dieną mes parduosime kai kurias mažesnes įmones, galbūt įsigysime naujų. Mano filosofija yra tokia, kad norint būti sėkminga įmone rinkoje, turi būti pirmas arba antras. Taigi, geriau įmones parduoti,o ne būti 9-10 pozicijoje rinkoje.

Man svarbu, kad valdyba spręstų tokias problemas iš anksto, o ne lauktų ir sakytų, kad kitais metais bus geriau.

Valdybai ir man svarbu sukurti pridėtinę vertę visuomenei, darbuotojams ir akcininkams. Ne paslaptis, kad šiuo metu susiduriame su rimta problema dėl didelių dujų kainų „Achemai“.

– Ar neatsisakote planų dėl to uždaryti dalį gamybos „Achemoje“?

– Šiandien „Achema“ susiduria su pinigų srautų nepakankamumo problema. Mes esame verslininkai ir laikydamiesi socialinės atsakomybės principų, turime kurti vertę. Žvelgiant į visas koncerno įmones, išskyrus „Achemą“, šiais metais, palyginti su praėjusiais, mes dirbame kur kas geriau.

Apie 80 proc. probleminių įmonių klausimų mes jau išsprendėme – uždarėme mažas, beveik neegzistuojančias įmones, taip pat pardavėme kai kurias mažesnes bendroves. Šiuo metu mums sekasi kur kas geriau, bet koncerną žemyn tempia „Achema“.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mokomosios pratybos AB „Achema“
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mokomosios pratybos AB „Achema“

– Praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodė koncerno pagrindinės akcininkės Lidijos Lubienės kritika valdybos atžvilgiu. Kokie yra valdybos ir akcininkų santykiai šiuo metu?

– Tik galiu pasakyti, kad turime nusistatę biudžetą, praėjusiais metais jį įgyvendinome. Šių metų pirmąjį ketvirtį taip pat viršijame biudžeto tikslus. Turime problemų su „Achema“ dėl didelių dujų kainų, o kitos koncerno įmonės dirba kur kas geriau.

Akcininkai yra šiek tiek sunerimę ir dėl to atakuoja valdybą, klausia, kodėl negauname pigesnių dujų.
Kol Lietuvos valdžia derėjosi su „Gazprom“, mes laukėme. Dabar atėjo mūsų eilė būti tuo didžiuoju dujų pirkėju.

Dėl aukštų dujų kainų pagrindinė koncerno savininkė ir kiti akcininkai yra šiek tiek sunerimę dėl to, kas bus po pusmečio, po metų, kaip bus su suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalu.

Valstybei už SGD terminalą sumokėjome daug mokesčių, bet kol kas dujų iš jo negauname. Suprantu, kad akcininkai yra šiek tiek sunerimę ir dėl to atakuoja valdybą, klausia, kodėl negauname pigesnių dujų.

Kol Lietuvos valdžia derėjosi su „Gazprom“, mes laukėme. Dabar atėjo mūsų eilė būti tuo didžiuoju dujų pirkėju. Kartu su akcininkais nusprendėme, kad turime derėtis su „Gazprom“, ir dabar diskusijoms vadovausiu aš ir valdybos pirmininko pavaduotojas. Nuo šiol valdyba įsitrauks į derybas su „Gazprom“ dėl naujų dujų kainų.

Aš paprastai sakau, jei viskas klostosi gerai, mes diskutuojame su visais, jei turime tam tikrų problemų, stengiamės išlaikyti tai įmonės viduje. Aš ir toliau ketinu taip daryti.

– Kada planuojate pradėti derybas su „Gazprom“?

– Esame sukūrę tam tikrą dujų priežiūros komitetą, kuriame dirba žmonės iš „Achemos“, iš koncerno „Achemos grupė“ ir 3 žmonės iš koncerno valdybos. Siekiame susitarti dėl susitikimo su „Gazprom“ per ateinančias dvi savaites. Kartu turime turėti idėją dėl ilgalaikio bei trumpalaikio susitarimo ir nuspręsti, ką daryti su suskystintomis gamtinėmis dujomis.

– Kiek norėtumėte mokėti „Gazprom“ už dujas?

– Mano svajonė nėra rusiškos kainos. Jei galėtume turėti vokišką dujų kainų formulę, manau, tai būtų teisinga.

Kodėl vokiečiai už dujas moka kur kas pigiau nei Baltijos šalys? Neteisinga būtų pasakyti konkretų skaičių. Mums reikia didesnės nuolaidos, nei tie 20-23 proc., kuriuos Lietuvos Vyriausybei pavyko išsiderėti. Viskas priklauso nuo ilgalaikės sutarties, dujų kiekio ir, aišku, kainos. Beprasmiška kalbėti vien tik apie nuolaidą, reikia turėti formulę, kuri atitiktų vokiškas dujų kainas.

– Kokie yra pagrindiniai jūsų argumentai derybose su „Gazprom“?

– Tai pakankamai akivaizdu – esame didžiausias dujų pirkėjas Lietuvoje. Esant didžiausiu pirkėju, visada tikiesi gauti geriausią kainą. Daugelį metų buvome susieti su „Gazprom“ ir daugiau kaip 20 metų buvome vieni iš geriausių jų klientų.

– „Achemos grupės“ valdybos pirmininku dirbate jau beveik 2 metus. Kaip galėtumėte reziumuoti tą laikotarpį – ar jūsų lūkesčiai pasiteisino?

– Strateginių tikslų prasme lūkesčiai pasiteisino, sukūrėme grupės strategiją. Dabar turime tą strategiją įgyvendinti. Skandinavijos šalyse nuo sprendimo iki veikimo gali praeiti nedaug laiko, vos kelios dienos, Lietuvoje tai trunka ilgiau. Trokštu įgyvendinti savo užduotis ir siekiu, kad viskas vyktų greičiau. Bet būtent tai yra tas kultūrinis skirtumas tarp Skandinavijos ir Lietuvos.

– Kaip manote, kas stabdo tų tikslų įgyvendinimą?

– Tiesą sakant, nežinau. Norima būti 100 proc. užtikrintiems dėl to, kad daroma tai, kas reikia. Didžioji dalis verslo daroma analizuojant, bet kartais reikia tiesiog turėti nuojautą, kad reikia daryti būtent taip, o ne kitaip.

– Ar galvojate apie savo ateitį koncerne?

– Negalvoju apie tai. Jei pradėčiau apie tai galvoti, negalėčiau dirbti. Reikia pasitikėti žmonėmis, bet jeigu jais nepasitiki, tuomet turi su jais atsisveikinti. Aš pasitikiu savo akcininkais ir nenoriu spekuliuoti ar svarstyti, ką veiksiu po savaitės ar po metų. Stengiuosi sukurti vertę akcininkams ir atlikti savo darbą profesionaliai.

********

Buvęs Danijos „Carlsberg Group“ prezidentas ir įvairių tarptautinių kompanijų valdybų narys bei pirmininkas F.Lindeloevas „Achemos grupės“ valdybos pirmininku išrinktas 2012 metų gegužės pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius