Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Griežtinami reikalavimai, ką galima vadinti pieniškais ledais, o ką – plombyru

Nuo gegužės 1 d. valgomieji ledai bus griežčiau skirstomi pagal naudojamas žaliavas bei jų kiekį, tad keičiasi ir šių produktų ženklinimo reikalavimai, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Ledai
Ledai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ledai

Dėl to valgomųjų ledų pavadinimai bus tikslesni, aiškesni, informatyvesni ir atsiras naujos ledų rūšys: plombyras, sorbetas, šerbetas, vaisiniai valgomieji ledai.

Kokios sudėties ledai galės būti vadinami pieniškais, grietininiais ir plombyru?

Gaminant valgomuosius ledus naudojama daug ir įvairių žaliavų, todėl labai svarbu, kad gamintojai suskirstytų ledus ne tik pagal sudedamąsias dalis, bet ir jų kiekį. Pagal tai ledus reikia ir teisingai pavadinti, kad vartotojui būtų aišku, kokį produktą rinktis. Taigi nuo gegužės 1 d. gamintojai valgomuosius ledus pagal sausųjų medžiagų, pieno riebalų ir baltymų kiekį turės suskirstyti į pieniškus, grietininius ir plombyrą.

Grietininiais ledus bus galima pavadinti, jeigu juose sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 32 proc., pieno riebalų kiekis – nuo 8 iki 11 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė sako, kad ledai, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 28 proc., pieno riebalų – ne daugiau kaip 7 proc., o pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc., vadinsis pieniškais valgomaisiais ledais.

Grietininiais ledus bus galima pavadinti, jeigu juose sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 32 proc., pieno riebalų kiekis – nuo 8 iki 11 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.

Iki šiol ledai „plombyras“ nebuvo išskiriami į atskirą rūšį ir buvo gaminami tiek iš augalinių, tiek iš pieno riebalų. Nuo gegužės 1 d. plombyru vadinsis tokie tradiciškai Lietuvos rinkai tiekiami riebūs valgomieji ledai, kurių sudėtyje – ne mažiau kaip 12 proc. pieno riebalų. Taip pat plombyro leduose sausųjų medžiagų turės būti ne mažiau kaip 36 proc., o pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.

Nauji reikalavimai sorbetui, šerbetui, vaisiniams ledams

Patikslinti ir vaisinių ledų apibūdinimai. Jie bus skirstomi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. Ant etiketės rašyti vaisiniai valgomieji ledai bus galima tik tuomet, kai vaisių bus ne mažiau kaip 20 proc. arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų vaisių sulčių, jeigu iš jų gaminama.

Naujoje ledų rūšyje, sorbete, vaisių bus ne mažiau kaip 25 proc. Gaminant sorbetą nenaudojamas nei pienas, nei jo sudedamosios dalys.

Naujoje ledų rūšyje, sorbete, vaisių bus ne mažiau kaip 25 proc. Gaminant sorbetą nenaudojamas nei pienas, nei jo sudedamosios dalys.

Dar viena ledų grupė – šerbetas. Jame vaisių turės būti ne mažiau kaip 10 proc., sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 20 proc., riebalų – ne mažiau kaip 1 proc.

„Įmonės, gaminančios valgomuosius ledus, kurių sudėtyje nėra pakankamo vaisių kiekio, negalės jų priskirti šioms grupėms. Taip pat jeigu ledų pavadinime yra žodžiai „pieniški“, „grietininiai“ arba „plombyras“, pieno riebalai ir pieno baltymai negali būti pakeisti kitos kilmės riebalais ar baltymais.

Kiti ledai, kuriems nėra nustatyti sudėties reikalavimai, ženklinami pavadinimu „valgomieji ledai“. Jų pavadinime gali būti nurodoma sudedamoji dalis, kuri vartotoją informuotų apie gaminio sudėtį, kokybę arba specifines juslines savybes“, – teigia A.Greičiuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius