-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenimas tarp šiukšlių – arba ką turime keisti?

Didėjantis atliekų kiekis pasaulyje – opi problema. Pramonės plėtra, technologinė raida, aktyvi žmonių kasdienė veikla vis labiau aštrina šią situaciją. Per vienerius metus Lietuvoje sukaupiama apie 1,2 mln. tonų komunalinių atliekų. Prie šio kiekio kasmet prisideda dar ir pramoninės atliekos – 4,2 mln. tonų. Šiuos grėsmingus kiekius galime sumažinti rūšiuodami atliekas, nepalikdami jų pamiškėse, prie vandens telkinių, ar už savo namo tvoros. Tik keisdami savo požiūrį į atliekų rūšiavimą ir perdirbimą galėsime džiaugtis ir gyventi švaresnėje aplinkoje.
Lazdijų raj. Šeštokų mokyklos 6-12 kl. moksleiviai Kauno botanikos sode. Šeštokų mokyklos asmeninio archyvo nuotr.
Lazdijų raj. Šeštokų mokyklos 6-12 kl. moksleiviai Kauno botanikos sode. Šeštokų mokyklos asmeninio archyvo nuotr.

Sužinojo, kaip rūšiuoti

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) botanikos sodas nenuleidžia rankų ir stengiasi keisti Lietuvos žmonių požiūrį į gamtą ir jos saugojimą. 2010 metais įgyvendinus projektą „Žaliasis Aleksotas“, nuspręsta jį tęsti. „Žalių idėjų mokykla“ arba „Žaliasis Aleksotas 2“, mokytojus, moksleivius, jų tėvelius mokė saugoti aplinką. Net 40-tyje mokyklų vyko seminarai, kuriuose diskutuota apie gamtinių išteklių eikvojimą, didėjančius atliekų kiekius, ir kokias problemas tai sukelia. VDU botanikos sodo direktorė Vida Mildžienė teigia, kad nors šio projekto tikslinė grupė siauresnė, nei jo pirmtako, tačiau informacija aplinkosauginėmis temomis pasiekė ne tik Kauną, bet ir tolėliau esančias vietoves: Kėdainių, Kaišiadorių, Trakų ir Lazdijų rajonų mokyklas.

Seminaruose su moksleiviais buvo kalbama apie atliekų rūšiavimo ir perdirbimo naudą – perdirbtos atliekos gali būti panaudojamos antrą kartą, mažiau teršiama aplinka. Nors rūšiavimas nebėra naujovė Lietuvoje, vis dar atsiranda žmonių, kurie pradėję rūšiuoti nežino, kokias šiukšles į kokius konteinerius reikėtų mesti. Šito moksleiviai ir mokėsi seminaruose. Dabar vaikai jau žino, kad, pavyzdžiui, į stiklo atliekų konteinerį galima mesti stiklo duženas, tačiau jokiu būdu sudaužyto veidrodžio šūkių.

ES parama – informuoti ir šviesti  

„Žalių idėjų mokyklos“ dalyviai taip pat dalyvavo radijo viktorinoje „Žaliasis radijo turnyras“. Šiltuoju metų laiku mokiniai ir mokytojai nemokamai apsilankė botanikos sode. Visus labai sudomino čia veikusi paroda „Augalai bioenergetikai“. 50 arų plote buvo pristatoma net 60 rūšių augalų, kuriuos auginant galima išgauti bioenergetinių medžiagų. Apie augalus ekskursantai galėjo pasiskaityti trijuose informaciniuose stenduose kur jie buvo išsamiai aprašyti. Moksleivius nustebino, kad šiuos augalus jie lengvai gali atrasti savo kaime ar sode. Tai bulvės, rapsai, javai ir kiti panašūs augalai.

Nors projekto rezultatus dar yra sunku įvertinti, tikimasi, kad geriau susipažinę su atliekų rūšiavimu ir perdirbimu, moksleiviai lengva ranka nebemes šiukšlių į bendros paskirties konteinerius, o pasirinks jas rūšiuoti ir taip prisidės prie aplinkos išsaugojimo.

Europos Sąjunga daug dėmesio skiria atliekų tvarkymo politikai. Ilgalaikis Lietuvos kaip sąjungos narės tikslas – tapti atliekas perdirbančia šalimi, vengti atliekų susidarymo ir naudoti atliekas kaip išteklius. To galima pasiekti tik informuojant visuomenę ir keičiant jos požiūrį bei savimonę. „Žalių idėjų mokykla“ taip pat prisidėjo prie gyventojų aplinkosauginio sąmoningumo didinimo. Projektui vykdyti iš Europos regioninės plėtros fondo buvo skirtas 185 tūkst. litų finansavimas pagal 2007−2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“. Pagal ją Lietuvoje iš viso buvo finansuoti 48 projektai. „Žalių idėjų mokykla“ – vienas iš 11 projektų, kurie dar tęsiasi, o kiti 37 – jau sėkmingai baigti įgyvendinti.

Aplinkos ministerija: www.am.lt. ES struktūrinė parama: www.esparama.lt

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius