Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Investuok Lietuvoje“ vadovas A.Arnašius: investuotojai renkasi ir provinciją

„Investuok Lietuva“ generalinis direktorius Arvydas Arnašius radijo stočiai „Laisvoji banga“ teigė, kad investuotojams patrauklūs ne tik šalies didmiesčiai, tačiau ir šalies regionai, kuriuose įgyvendinama kone pusė bendrų Lietuvos ir užsienio kapitalo įmonių projektų, tačiau regionams vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį į savo patrauklumo didinimą ir kompetentingų specialistų pritraukimą.
Arvydas Arnašius
Arvydas Arnašius

„Per paskutinius metus iš 1374 darbo vietų, kurias sukūrė „Investuok Lietuvoje“ pritraukti projektai, 687 buvo už didžiųjų miestų ribų. Pagal šį rodiklį Lietuvos situacija panaši į Airijos“, – kalbėjo „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius. Pasak A. Arnašiaus, tokie regionai turi net keletą privalumų traukiančių investuotojus.

Jei žvelgtume istoriškai, Šalčininkuose nebuvo plėtojama pramonė. Tai buvo žemės ūkio kraštas, todėl yra labai sunku sudominti ir privilioti investuoti gamybos įmones, – teigė A.Arnašius.

„Jeigu kalbėtume apie Šalčininkus, čia net 78% gyventojų kalba lenkiškai. Tai labai patrauklu paslaugų sektoriaus investuotojams. Šalčininkai yra labai arti Vilniaus, todėl darbuotojai greitai atvykti iš sostinės ar į ją nuvykti. Trečias šio regiono privalumas, greta esanti Baltarusija. Tai gali būti įdomu logistikos bendrovėms, jas aptarnaujantiems versalms ir prekybininkams“, – mintis dėstė pašnekovas.

Pasak A.Arnašiaus, nors susidomėjimas Šalčininkais yra ne mažas čia kyla ir problemų.  „Pirmiausia, paslaugų sektoriaus steigimui reikalingas daug didesnis skaičius žmonių, kurie turi platų spektrą įgūdžių. Gamybinėms įmonėms dažniausiai reikalingi specialistai, kurie turi inžinierinės pakraipos specializacijas. Reikia kalbėti ir apie vietą, tinkamą įmonei įsikurti. Tai sklypai su pilnai paruošta infrastruktūra arba kokybiškos gamybos patalpos.

Jei žvelgtume istoriškai, Šalčininkuose nebuvo plėtojama pramonė. Tai buvo žemės ūkio kraštas, todėl yra labai sunku sudominti ir privilioti investuoti gamybos įmones. Šalčininkų savivaldybė, norėdama pritraukti investuotojus turėtų formuoti jiems specialius paketus. Pavyzdžiui, turėtų būti sklypas su infrastruktūra, papildomai skiriamos lėšos darbuotojų parengimui ir mokestinės lengvatos. Jeigu visa tai būtų įgyvendinta, Šalčininkai padidintų savo konkurencingumą“, – kalbėjo A.Arnašius.

BFL nuotr./Šalčininkai
BFL nuotr./Šalčininkai

„Investuok Lietuvoje“ generalinio direktoriaus teigimu, tokiuose regionuose kaip Šalčininkai jaučiamas specialistų, galinčių dirbti gamybos sektoriuje, stygius. Pasak jo, atlikus tyrimą paaiškėjo, kad 37,5 proc. investuotojų, kvalifikuotą darbo jėgą paminėjo kaip pagrindinį aspektą, į kurį atsižvelgiama renkantis regioną. „Šią problemą reikėtų spręsti su konkrečiomis regiono mokslo įstaigomis, raginant jas specialistams suteikti vienokias ar kitokias kompetencijas, atsižvelgiant į potencialius to regiono investuotojus“, – sakė A.Arnašius. 

 Pasak „Investuok Lietuvoje“ vadovo, Rusijos įmonės domisi galimybėmis investuoti Lietuvoje, tačiau lygina mus su daugeliu Centrinės, Rytų Europos šalių. „Mes konkuruojame su Čekija, Slovakija, Bulgarija, Rumunija ir kitomis šalimis, kurios visomis įmanomomis priemonėmis bando pritraukti investicinius projektus į savo šalis“, – pasakojo specialistas.

Pasak A. Arnašiaus vis dėlto investicijų pritraukime orientuojamasi į tokias šalis kaip Didžioji Britanija, Vokietija, JAV ar Skandinavijos šalys, nes ten yra tikslinės rinkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius