Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš „Borjomi“ gamintojų milijoną prisiteisęs Audrius Jurgulis: „Tai Kremliaus oligarcho verslas“

Praėjusių metu pabaigoje Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) padėjo tašką verslininko Audriaus Jurgulio ir mineralinio vandens „Borjomi“ gamintojo „IDS Borjomi Beverages Co. N.V.“ teisiniame ginče. Gruzijos bendrovė lietuviui turi sumokėti 1,3 mln. eurų už neteisėtą produkcijos platinimo sutarties nutraukimą.
Audrius Jurgulis
Audrius Jurgulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 „Borjomi“

Nuo 2002 m. Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje išskirtinę teisę platinti „Borjomi“ įgijęs verslininkas teigia, kad šio mineralinio vandens šaltiniai iš tiesų yra Gruzijoje, tačiau iš jo uždirbanti bendrovė su Gruzija turi mažai bendro. Įmonė registruota Nyderlandų Antiluose, o jos pagrindinis akcininkas yra Rusijos bendrovė „Alfa grup“, kuri priklauso Kremliui artimam oligarchui Michailui Fridmanui.

Prarado verslą

Pirmais metais per mėnesį parduodavome vieną automobilį šio gėrimo. Paskutiniais metais pardavėm apie 11 milijonų butelių.

Lapkričio 26 dieną LAT priėmė galutinę ir neskundžiamą nutartį, kad „Borjomi“ gamintojai su A.Jurgulio įmone „Accuratus“ sutartį nutraukė neteisėtai.

„Nuo 2002 m. importavome sultis ir vaisvandenius. Pavyzdžiui, iš Rusijos importavome „Narzaną“. Partneriai Latvijoje pasiūlė pradėti prekiauti „Borjomi“. Pradžioje jį pirkome iš sandėlių Maskvoje, o vėliau sudarėme tiekimo sutartį tiesiogiai su Gruzija. Mes pasirašėme sutartį, kuri mums suteikė išskirtines teises prekiauti „Borjomi“ Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

Kai pradėjome dirbti „Borjomi“ mineralinis vanduo Lietuvoje nebuvo populiarus. Žmonės prekės ženklą prisiminė, bet jo pardavimas buvo labai menkas. Tai lėmė ir didelė kaina. Pirmaisiais metais per mėnesį parduodavome vieną automobilį šio gėrimo. Paskutiniais metais pardavėm apie 11 milijonų butelių“, – pasakojo A.Jurgulis.

Boržomio mineralinio vandens išpilstymo gamykla
„Borjomi“  mineralinio vandens išpilstymo gamykla

Pasak jo, pardavimams augant jo bendrovės apimama rinka „Borjomi“ gamintojams tapo labai įdomi ir tarpininku buvo nuspręsta tiesiog atsikratyti:

„Iš manęs paprasčiausiai atėmė pelningai veikiantį verslą. Mūsų įmonė daug investavo į prekės ženklo rinkodarą, nes pagal sutartį trečdalį šių išlaidų mes turėjome dengti iš savo lėšų. Tikėjomės, kad ilgalaikės investicijos atsipirks, bet pardavimams augant „Borjomi“ gamintojai suprato, kad mūsų paslaugų jiems tiesiog nebereikia.“

Abipusiai priekaištai

A.Jurgulis prisiminė, kaip „Borjomi“ gamintojai vienašališkai nutraukė sutartį su jo įmone: „Gruzinai sutartį nutraukė motyvuodami, kad mes vėluodavome atsiskaityti ir nevykdėme pardavimo planų, nors teismai Lietuvoje aiškiai įvardino, kad mūsų įmonės pažeidimai buvo nežymūs.

 

2007 m. kilo didelės problemos dėl „Borjomi“ kokybės. Dėl per didelio bario kiekio jis buvo išimtas iš prekybos Estijoje ir Latvijoje. Viskas iki paskutinio butelio buvo paimta iš lentynų ir suvežta į Lietuvą.

Taip pat konstatuota, kad mums nebuvo pristatomi visi sutarti produkto kiekiai. Tai reiškia, kad mes buvome nubausti įmonės, kuri pati savo įsipareigojimų mums nevykdė.

Įdomu ir tai, kad su mumis nutraukusi sutartį „IDS Borjomi Beverages Co. N.V.“ mums pasiūlė pasirašyti naują sutartį ir raštu nurodė, kad juos tenkina, kaip mes dirbame. Tiesa, naujoje sutartyje komercinės sąlygos mums buvo žymiai blogesnės. Mes ją pasirašyti atsisakėme.“

A.Jurgulis teigė jau iki sutarties nutraukimo jautęs verslo partnerių spaudimą. „Mes tai aiškiai jautėme. Pavyzdžiui, 2007 m. daugiau nei milijoną investavome į reklamą. Mums 70 proc. šios sumos turėjo būti kompensuota, bet pinigus gavome tik paskutinėmis gruodžio dienomis. Tuo pat metu „Borjomi“ gamintojai iš mūsų visą laiką reikalavo atsiskaityti laiku ir nevėluojant.

Boržomio gamykloje
Boržomio gamykloje

Kitas pavyzdys, 2007 m. kilo didelės problemos dėl „Borjomi“ kokybės. Dėl per didelio bario kiekio jis buvo išimtas iš prekybos Estijoje ir Latvijoje. Viskas iki paskutinio butelio buvo paimta iš lentynų ir suvežta į Lietuvą. Iš mūsų vis tiek buvo reikalaujama tų pačių pardavimų kiekio“, – pasakojo jis.

Paklaustas, kodėl dėl per didelio bario kiekio estams ir latviams netinkantis mineralinis vanduo be kliūčių pardavinėtas Lietuvoje, pašnekovas tik skėstelėjo rankomis.

„Šiuo metu savo produkciją „IDS Borjomi Beverages Co. N.V.“ platina tiesiogiai per savo dukterinę įmonę. Mes net neabejojame, kad tikslas buvo tiesiog atsisakyti tarpininko, bet tai buvo galima padaryti civilizuotai – perperkant bendrovę, tariantis, o ne šiurkščiai pažeidžiant susitarimus.

Į naująją įmonę buvo persiviliota dirbti mano įmonės komercijos direktorė, taip pat rinkodaros vadovė. „Borjomi“ man inicijavo ikiteisminį tyrimą dėl nesąžiningų sandorių. Kurį laiką negalėjau išvykti iš Lietuvos, bet visi tyrimai yra nutraukti, visos bylos laimėtos“, – kalbėjo verslininkas​

 

Teismų karuselė

Jo teigimu, iki paskutinės minutės buvo bandoma tartis gražiuoju, o „Borjomi“ gamintojų ieškinys buvo netikėtas.

„Su broliais gruzinais bandėme kalbėtis draugiškai, ne kartą skridau į Maskvą ir susitikinėjau su akcininkais, bet jie man labai arogantiškai aiškino, kad tartis nėra dėl ko. Mums nežinant Gruzijos teisme atsirado ieškinys. Apie jį sužinojome, kai byla jau buvo įsibėgėjusi. Iš karto ieškinį padavėme Lietuvoje“, – dėstė A.Jurgulis.

Gruzijoje pirmos instancijos teismas patenkino „Borjomi“ gamintojų reikalavimus ir jų naudai priteisė daugiau nei 3 mln. eurų patirtų nuostolių, tačiau Lietuvos teismai šio sprendimo iki šiol nepripažino, nes buvo laukiama A.Jurgulio ieškinio dėl sutarties nutraukimo teisėtumo nagrinėjimo pabaigos.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Temidė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Temidė

„Mes turime kreiptis dėl sprendimo vykdymo, bet net nerandame su kuo kalbėtis, todėl visą medžiagą atidavėme antstoliams. Žinojome, kad Lietuvoje veikia dukterinė „IDS Borjomi Beverages Co. N.V.“ bendrovė. Antstoliai areštavo šios įmonės nepaskirstytus dividendus ir uždraudė jos motininei bendrovei parduoti turimas akcijas", – paaiškino verslininkas.

Paklaustas, kodėl jo bendrovei nepalanki pirmos instancijos Gruzijos teismo nutartis net nebuvo apskųsta, jis papasakojo, kad tuo metu buvo nušalintas nuo bendrovės valdymo, o su „Borjomi“ gamintojais iš esmės teisėsi jų pačių paskirtas įmonės bankroto administratorius:

„Gruzijoje pirmosios instancijos teismas priėmė mums nepalankų sprendimą, tačiau teisme net nebuvo nagrinėjamas sutarties nutraukimo teisėtumo klausimas. „Borjomi“ gamintojai tiesiog kreipėsi į teismą prašydami priteisti nuostolius, kurie atsirado po sutarties nutraukimo.

 

Kai buvo paduotas ieškinys Gruzijoje, aš dar buvau įmonės „Accuratus“ direktorius ir akcininkas. Aš sąžiningai atstovavau įmonės interesams. Mes kreipėmės į Lietuvos ambasadą Gruzijoje, paprašėme rekomenduoti teisininkus, mus atstovavo žinoma Gruzijos teisininkų kontora. Teismo procesui nepasibaigus „IDS Borjomi Beverages Co. N.V.“ pradėjo „Accuratus“ bankroto bylą. Buvau pašalintas iš vadovo posto, „Borjomi“ gamintojai paskyrė savo bankroto administratorių.

Naujasis administratorius nedelsiant nutraukė sutartį su teisininkų kontora Gruzijoje. Po mėnesio byla buvo pralaimėta. Mes iki šiol net nežinome, kas atstovavo Lietuvos įmonės interesams. Tiesiog buvo situacija tokia, kad „IDS Borjomi Beverages Co. N.V.“ kovojo su savo pačios kontroliuojama įmone Lietuvoje. Galiausiai, pirmos instancijos teismo sprendimas net nebuvo apskųstas.

Teisininkams Gruzijoje jau atiduota visa medžiaga ir LAT sprendimas, todėl tikimės, kad teismo sprendimas bus atnaujintas.“

Remiasi Gruzijos teismo sprendimu

Informacija, kurią gavote iš kitos šalies, neatitinka esamos situacijos, – sakė I.Bokuchava.

Bendrovė „IDS Borjomi Europe“ 15min atsiuntė atsakymus, kuriuose nurodė, kad A.Jurgulio ginčas vyksta su motinine įmone „IDS Borjomi Beverages Co.N.V.“, todėl atsakyti į visus klausimus negali, tačiau juose pabrėžta, kad iki šiol nėra išspręstas klausimas dėl Gruzijoje priimto teismo sprendimo pripažinimo:

„Informacija, kurią, kaip suprantame, gavote iš kitos šalies, neatitinka esamos situacijos. 2010 m. Gruzijos teismas priėmė sprendimą, kuriuo UAB „Accuratus“ buvo nubausta 3,242 mln. eurų bauda dėl to, kad tinkamai neįvykdė sutarties sąlygų.

Tam, kad išvengtų Gruzijos teismo sprendimo pasekmių, UAB „Accuratus“ savininkas paskelbė įmonės bankrotą ir Lietuvoje iškėlė ieškinį prieš „IDS Borjomi Beverages Co.N.V.“.

Šiuo metu Lietuvos apeliacinis teismas svarsto Gruzijos teismo sprendimo pripažinimą Lietuvoje. Teismas šį klausimą turėjo nagrinėti sausio 26 d., tačiau susirgus teisėjui posėdis buvo nukeltas. Tikėdami Lietuvos teismų objektyvumu ir tam, kad būtų išvengta nesusipratimų, mes susilaikome nuo šios bylos komentavimo, kol Lietuvos teismai priims galutinį sprendimą.“

Detalesnių atsakymų iš motininės įmonės per keletą dienų sulaukti nepavyko. 15min žiniomis, „IDS Borjomi Beverages Co.N.V.“ kaip bankrutuojančios „Accuratus“ kreditorius turi daugiau nei 700 tūkst. eurų turtinių reikalavimų teisę, todėl net ir pasiekus sutarimą sumokėti LAT priteistą sumą, didžioji jos dalis galiausiai liktų „IDS Borjomi Beverages Co.N.V.“.

Brangsta trigubai

A.Jurgulis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje gajus mitas, jog pirkdami mineralinį vandenį „Borjomi“ mes remiame Gruziją.

„Pirkdami „Borjomi“ žmonės Gruzijos neremia. Tai ofšorinė įmonė, kuri registruota Nyderlandų Antiluose, o jos akcijos priklauso Kremliui artimam oligarchui.

Borjomi kaina Gruzijoje
Audriaus Jurgulio nuotr./„Borjomi“ kaina Gruzijoje (kainos nurodytos lariais) 

Galima pažiūrėti ir į kainas. Gruzijoje parduotuvėse jau su prekybininkų antkainiu „Borjomi“ litras kainuoja 41 euro centą, o lietuviai moka 1,49 euro. Pagalvokite, kiek kartų pabrangsta šis mineralinis vanduo ir kam tas pelnas nugula“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius