Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išmokime taupyti energiją jau nuo mažų dienų

Ne vieno mūsų patirtis rodo, kad tinkamai šeimininkaudami savo buityje galime sutaupyti 10 proc., o kartais ir daugiau energijos bei atitinkamai sumažinti savo išlaidas. Juk energija šiais laikais finansiškai brangiai kainuoja, o besaikis energijos resursų eikvojimas sukelia ekologines problemas, dėl to vyksta globalinis klimato atšilimas. Taigi, taupydami kasdien brangstančią energiją, taupysime savo pinigus, o tuo pačiu prisidėsime ir prie mūsų planetos išsaugojimo.
Mokiniai susidomėję dalyvavo energetinio auditos seminaruose. Visagino „Verdenės“ gimnazijos archyvo nuotr.
Mokiniai susidomėję dalyvavo energetinio auditos seminaruose. Visagino „Verdenės“ gimnazijos archyvo nuotr.

Kaip išmokti taupyti energiją dar mokyklos suole, kaip nustatyti energetinę mokyklos būklę bei kokiais būdais puoselėti ekologiškumą – viso to, daugiau nei tris tūkstančius moksleivių Lietuvos miestuose ir miesteliuose, mokė projekto „Energetinis auditas ir energijos taupymo galimybės mokyklose“ įgyvendintojai.

Reikia rodyti vaikams tinkamą pavyzdį

Pasak Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininko Rimanto Braziulio, su vaikais kalbėti apie elektros, vandens ir šilumos taupymą turėtume pradėti jau nuo mažų dienų. Šeima – tai vertybių formavimo ir skiepijimo pagrindas, o mokinių švietimas mokykloje gali sustiprinti jų norą domėtis ir stengtis gyventi taupiau. „Pirmoje šio projekto dalyje diskutuodami su vaikais bandėme išsiaiškinti, kodėl ir kaip reikia taupyti elektrą, šildymą ir vandenį. Pasakojome jiems, kad nieko amžino nėra, žemės energijos ištekliai vieną dieną baigsis. Todėl būtina apsvarstyti, kaip galėtume teisingai išnaudoti alternatyvas - atsinaujinančius energijos šaltinius, tokius, kaip saulė, vėjas, vanduo, biokuras“, - pasakoja projekto seminarų lektorius R. Braziulis.

Projekto specialistai, norėdami vaikus įtraukti į praktines veiklas, moksleiviams siūlė susipažinti su energetinio audito ypatumais. Mokiniai mokėsi atlikti energetinį auditą savo mokyklose. Specialistai vaikams ne tik aiškino, kaip atliekamas profesionalus energetinis auditas, kam jis reikalingas, bet ir praktiškai parodė, kaip jie patys gali pasitikrinti, ar jų mokykla yra pakankamai šilta, šviesi ir kiek energijos sunaudoja įvairūs elektros prietaisai.

Seminaro metu mokiniai taip pat sužinojo, kad vienas didžiausių energijos „valgytojų“ mokyklose ir mūsų namuose yra kasdien naudojamas stalinis kompiuteris, be kurio šiandien, vargu, ar kas įsivaizduoja savo gyvenimą. Diskusijose paaiškėjo, kad ne visi mokiniai pasitraukę nuo kompiuterio jį visiškai išjungia, bet dažniausiai pasirenka lengvesnį būdą, tiesiog jį „užmigdo“. O juk „užmigdytas“ stacionarusis kompiuteris išnaudoja 90 procentų daugiau elektros nei išjungtas.

Geras pavyzdys užkrečia

Visagino „Verdenės“ gimnazijos biologijos mokytoja Jolanta Sadauskienė tvirtina, kad jų gimnazijoje įvykęs seminaras apie energetiką, mokiniams paliko neišdildomą įspūdį. „Mokiniai, padedami projekto specialistų, mokėsi savo aplinkoje atlikti energetinį auditą bei domėjosi, kokiais būdais galima energiją taupyti. Naudodamiesi lektorių turėta technika jie savarankiškai patikrino, kokia mokyklos patalpose yra oro temperatūra, kiek pralaidūs langai, kiek elektros suvartoja kompiuteriai bei kiti prietaisai. Taip pat kiekvienas mokinys galėjo įvertinti ar patalpos, kuriose jie leidžia nemažą savo laiko dalį, yra tinkamai apšviestos ir yra pritaikytos mokytis. Labai svarbu, kad seminarus vedė Žaliųjų judėjimo aktyvistai, kurių aplinkosauginė veikla vaikams yra sektinas pavyzdys. Jie ne teoretikai, o praktikai ir vaikus įtikino, užkrėtė noru rūpintis energijos taupymu ir aplinkos išsaugojimu“, - džiaugiasi biologijos mokytoja J. Sadauskienė.

Taip pat mokytoja J. Sadauskienė neatmeta galimybės, kad po šio seminaro daugelis vaikų sugrįžę į savo namus taip pat pabandė energetiškai įvertinti savo gyvenamąją vietą, su namiškiais apsvarstė, kaip galima taupyti namuose. Mokykloje atliktas energetinis auditas ir taupymo galimybių paieškos buvo geras pavyzdys, kuris užkrėtė.

Projektas įgyvendintas pagal Aplinkos ministerijos administruojamą Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“, finansuojamą Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Bendra projekto vertė daugiau kaip 172 tūkstančiai litų.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius