Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jei Rusija ir Baltarusija šįmet neįsileis lietuviškos kiaulienos, augintojai ir gamintojai praras 80 mln. Lt

Lietuvos kiaulių augintojai griebėsi už galvos sužinoję, kad Rusija ir Baltarusija dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės neįsileis lietuviškos kiaulienos. Pirmadienį apie draudimą paskelbė ir Ukraina. Jeigu tai užsitęs, kiaulienos gamintojai nuostolius skaičiuos dešimtimis milijonų.
Keptas paršas
Keptas paršas / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Lietuvoje praėjusį penktadienį aptikus afrikiniu kiaulių maru apsikrėtusius šernus, Rusija tą pačią dieną sustabdė kiaulienos importą iš mūsų šalies, šeštadienį jos pėdomis pasekė Baltarusija. Pirmadienį apie tai paskelbė ir Ukraina.

Žinome, kad bus blogai, bet kaip blogai, kol kas pasakyti negalime. Kol dar krenti, nežinai, susilaužei ką nors, ar nesusilaužei, – sakė A.Baravykas.

Varėnos, Trakų, Alytaus ir Šalčininkų rajonuose trečiadienį ketinama paskelbti ekstremalią padėtį.

Su šernais bus žiauriai susidorota  – jie bus masiškai naikinami, kūnai deginami, nes afrikinis kiaulių maras – žaibiškai plintanti liga, kurią paukščiai labai greitai  gali nunešti į kiaulių fermas.

Jei taip nutiktų, Lietuvos kiaulių augintojai iš problemų neišbristų ilgus metus.

Lietuva ketina vėl prašyti Europos Komisijos 15 mln.Lt tvoros prie Baltarusijos sienos statybai, nes užkratas į Lietuvą pateko iš šios šalies.

A.Baravykas: turime susitvarkyti kuo greičiau

„Taip, nusimato prasti popieriai“, – 15min.lt pirmadienį pripažino Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

Algis Baravykas
Algis Baravykas

Jo teigimu, į Rusiją ir Baltarusiją per metus eksportuojama kiaulienos už 80 mln. Lt: į Baltarusiją – už 20 mln. Lt, Rusiją – 60 mln. Lt. Tai – praėjusiųjų metų duomenys.

A.Baravykas teigė, kad būsimus nuostolius numatyti kol kas sunku: „Dar tik antra diena. Žinome, kad bus blogai, bet kaip blogai, kol kas pasakyti negalime. Kol dar krenti, nežinai, susilaužei ką nors ar nesusilaužei“.

Pašnekovas pabrėžė, kad viskas priklauso nuo to, kaip greit Lietuva pažabos ligos plitimą ir užkirs kelią sergančių gyvūnų patekimui į mūsų šalį.

„Turime kalbėti taip: nuostoliai nuostoliais, bet problemą turime sutvarkyti kuo greičiau. Kuo greičiau tai įvyks, tuo greičiau pradėsime gyventi gražiai“, – sakė jis.

P.Vainoras: nors imk ir degink tą mėsą

Žinoma, dabar Lietuvoje nėra tų kiaulių tiek, kad patys nesuvalgytume, tačiau yra kita problema – niekas nedraudžia į Lietuvą atvežti kiaulienos, – sakė P.Vainoras.

Vienos didžiausių šviežios mėsos gamintojos ir pardavėjos – bendrovės „Agaras“ vadovas Petras Vainoras 15min.lt sakė, kad kiaulių maro plitimas – labai didelė problema, kurios sprendimui Lietuva turi sutelkti visas pastangas.

Jo vadovaujama bendrovė dėl draudimų įvežti mėsą nenukentės, nes kiaulių skerdienos į tas šalis netiekia, veža tik nedidelius kiekius šaldytų kiaulės riebalų. 

P.Vainoras mano, kad kiaulių augintojams artėja sunkūs laikai.

„Jeigu paplis maras, niekas nenorės įsileisti mūsų mėsos. Tai – didelis pavojus, valstybinis reikalas. Gali grįžti tie laikai, kai nebuvome Europos Sąjungoje – nebus kur dėti kiaulienos – nors imk ir degink tą mėsą. Žinoma, dabar Lietuvoje nėra tų kiaulių tiek, kad patys nesuvalgytume, tačiau yra kita problema – niekas nedraudžia į Lietuvą atvežti kiaulienos, taigi, gali būti taip, kad atsivežti galime, o išvežti negalime“, – nuogąstavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius