-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Jetgas“ kitąmet mato plėtros galimybes Lietuvoje

Estijos mažos apimties suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekėja „Jetgas“ mato galimybes kitąmet įsitvirtinti Lietuvos rinkoje. Bendrovės valdybos narys Janekas Parkmanas BNS teigia, kad įmonę domina tiek SGD stotelės Druskininkuose statybos, tiek ir pramonės aprūpinimas dujomis Rokiškyje ir Kelmėje.
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pasak J.Parkmano, įmonė domisi galimybę dalyvauti Druskininkų SGD stotelės statybose, kuri galėtų tapti alternatyva dujoms tiekiamoms per Baltarusiją. Tačiau plačiau savo planų „Jetgas“ atstovas komentuoti nelinkęs.

„Žinoma, mes esame suinteresuoti plėsti savo verslą ir džiaugtumėmės galimybe dalyvauti įvairiuose projektuose Latvijoje ir Lietuvoje. (...) Mes šiek tiek tyrinėjome situaciją Druskininkuose, bet jokių sprendimų nėra priimta. Nenorėčiau daugiau šia tema komentuoti“, – BNS sakė J.Parkmanas.

Estijos „Jetgas“ rugpjūtį įkūrė to paties pavadinimo bendrovę Kaune. J.Parkamno teigimu, planuojama įdarbinti keletą žmonių ir pradėti verslo plėtrą Lietuvoje. Anot jo, įėjimas į rinką yra „lėtas, bet užtikrintas“.

J.Parkmano teigimu, įmonė labiausiai domisi galimybėmis Lietuvoje plėtoti dujų tiekimą prie dujotiekių neprijungtoms pramonės įmonėms – padėti joms pereiti būtent prie šio kuro. Tačiau jis neatmeta ir galimybės žengti ir į transporto sektorių Lietuvoje.

„Mūsų pagrindinės kompetencijos yra prie dujų tinklų neprijungtoje pramonėje. Mes galėtume pereiti nuo suskystintų naftos dujų, nuo dyzelio, mazuto prie gamtinių dujų. Mes geriausiai išmanome šią sritį. Tačiau įdomios galimybės Lietuvoje yra ir transporto sektoriuje. Žinau, kad Lietuva tarp Baltijos valstybių yra daug labiau išsivysčiusi nei kitos šalys, jūs parduodate daug daugiau suslėgtų gamtinių dujų nei Estijoje. Ir kaip mes suprantame, yra planų ateityje skirtingose savivaldybėse tai plėsti toliau, tad išeitimi galėtų tapti SGD“, – aiškino J.Parkmanas.

„Jetgas“ atstovas tikina, kad yra pradėti pokalbiai su įvairiomis bendrovėmis, tačiau konkrečių pavadinimų neįvardija. Anot jo, didžiausią dėmesį „Jetgas“ skiria tokiems miestams kaip Rokiškis ir Kelmė, kur nėra magistralinių dujotiekių.

„Jetgas“ su „Klaipėdos nafta“ dar pernai sutarė dėl SGD skirstymo stoties, kuri šiuo metu tebestatoma, pajėgumų rezervavimo. J.Parkmano teigimu, būtent šios stoties statybos ir lems „Jetgas“ veiklos plėtrą Lietuvoje. Jis tikisi, kad mažos apimties SGD rinka išaugs pastačius skirstymo stotį.

Druskininkuose svarstoma statyti SGD išdujinimo stotelę ir tokiu būdu vartotojams patiekti dujas. Tai turėtų tapti alternatyva per Baltarusiją gabenamoms dujoms, kurios dėl brangios infrastruktūros ir konkurencijos nebuvimo maždaug 3 kartus viršija Lietuvos dujų kainų vidurkį. Tačiau konkursas kol kas nėra paskelbtas.

Druskininkų savivaldybės įmonė Druskininkų šilumos tinklai tik šią savaitę perėmė dujų tinklus iš veiklą nutraukiančių „Druskininkų dujų“, tad miesto meras Ričardas Malinauskas BNS teigė, kad šiuo metu dėl stotelės sprendžiama, mat neatmetama galimybė dujas pigiau atsigabenti ir per Baltarusiją.

„Klaipėdos nafta“ į SGD skirstymo stotį investuoja 27,7 mln. eurų, iš kurių 6 mln. eurų – Europos Sąjungos lėšos. Stotį stato Vokietijos „PPS Pipeline Systems“ ir jos partnerė Čekijos „Chart Ferox“. 2017 metų rugpjūčio mėnesį komerciškai bus pradėtos eksploatuoti dvi talpos iš penkių, o 2018 metų sausį stotis turėtų pradėti veikti visu pajėgumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius