-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozas Imbrasas: „Išmokų žemdirbiams politika turi būti pakeista“

Europos Sąjungos skiriamas tiesiogines išmokas žemdirbiams teisingomis bus galima pavadinti tik tuomet, kai jos bus suvienodintos visoje bendrijoje. Tuo įsitikinęs europarlamentaras, frakcijos „Laisvės ir demokratijos Europa" narys Juozas Imbrasas, trečiadienį kartu su frakcijos vicepirmininku Rolandu Paksu ir dar keliais Lietuvos atstovais Europos Parlamente susitikęs su Briuselyje piketavusiais Baltijos šalių žemdirbiais.
Juozas Imbrasas
Juozas Imbrasas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

„Keliant vienodus reikalavimus visų šalių ūkininkams, turi būti suvienodintos ir jiems skiriamos išmokos. Ketinimams toliau tęsti diskriminacinę politiką Baltijos šalių žemdirbių atžvilgiu derybose dėl naujos 2014-2020 metų finansinės perspektyvos turi būti užkirstas kelias ir žemdirbių piketas Briuselyje buvo rimtas signalas Europos Komisijai„, – teigė J.Imbrasas.

Ketvirtadienį kartu su kitais Baltijos šalių atstovais jis pasirašė kreipimąsi, adresuotą Europos Parlamento bei Europos Komisijos vadovams, už žemės ūkį atsakingam komisarui bei politinėms Europarlamento grupėms. Šiame dokumente Baltijos šalių europarlamentarai ragina pakeisti būsimos finansinės perspektyvos projekte siūlomą tiesioginių išmokų žemdirbiams skyrimo tvarką, vadindami ją diskriminacine, neteisinga ir prieštaraujančia Europos Sąjungos pagrindiniams principams, kuriais įtvirtinamas solidarumas, sąžininga konkurencija, bendra rinka ir subalansuota plėtra. Baltijos šalių Europarlamentarai reikalauja užtikrinti vienodas konkurencijos sąlygas ES ūkininkams, nustatyti ne ilgesnį kaip 3, 5 metų pereinamąjį laikotarpį, o mažiausias išmokas gaunančioms šalims jų suvienodinimą pradėti nuo 2014 m.

J.Imbraso įsitikinimu, žemdirbių reikalavimai, palaikomi visų Baltijos šalių vyriausybių ir šių šalių atstovų Europos Parlamente, turi būti išgirsti, įvertinti ir daromi atitinkami pakeitimai Europos Komisijos pateiktame žemės ūkio politikos projekte.

„Galimybė tą pasiekti yra labai reali ir įmanoma. Tą akivaizdžiai įrodo ir už žemės ūkį atsakingo eurokomisaro Daciano Cioloso pažadas padidinti išmokas Baltijos šalių žemdirbiams. Žinoma, svarbu siekti, kad tas pažadas būtų įgyvendintas ir išmokų didinimas prasidėtų naujojo finansinio laikotarpio pradžioje, o ne atidėtas jo pabaigai ar dar tolesnei perspektyvai“, – pabrėžė J.Imbrasas.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos ūkininkai šiuo metu gauna 2,5-3 kartus mažesnes išmokas nei daugelio senųjų Europos Sąjungos valstybių žemdirbiai. Išmokos gerokai skiriasi ir tarp kai kurių naujųjų ES šalių: lenkai, slovakai jas gauna didesnes nei lietuviai, latviai ar estai. Šių šalių žemdirbiai tikėjosi, kad tokia situacija, iškreipianti konkurenciją žemės ūkyje, pasikeis po 2014-ųjų metų, tačiau pirminis Europos Komisijos pasiūlytas žemės ūkio politikos naujuoju finansiniu laikotarpiu projektas juos nuvylė ir paskatino organizuotai protestuoti Europos Parlamento būstinės.

Pavadinimas
Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius