-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jūros šventės linksmybės Klaipėdoje – be šviežių žuvų

Jūrinėse valstybėse populiari žuvų prekyba tiesiai iš laivų, bet Klaipėdoje ji sunkiai skinasi kelią. Pirmieji bandymai prieš trejus metus prekiauti žuvimis Danės krantinėje sulaukė pirkėjų antplūdžio. Ką tik sugautą laimikį klaipėdiečiai išgraibstė akimirksniu. Tačiau žvejų entuziazmas buvo nugesintas. Prekybai žuvimi keliami vis nauji reikalavimai ir sąlygos. Dėl to ką tik parplukdyto laimikio klaipėdiečiai ir miesto svečiai Danės krantinėje įsigyti iki šiol negali.
Vienintelės žuvies, menkės, kepenimis, kurias žmonės naudoja maistui bei gyvūnų pašarams, bus uždrausta prekiauti ar kitaip realizuoti nuo rytdienos.
Stringanti prekyba šviežia žuvimi Klaipėdos centre nebus atgaivinta ir per Jūros šventę. / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Iš laivo pardavinėjamos šviežios žuvyss išgraibstomos akimirksniu

Prieš trejus metus parsiplukdytą laimikį žvejai bandė prekiauti tiesiai iš laivų. Vos prisišvartavusius žvejus akimirksniu apspisdavo pirkėjai ir žuvų kaipmat nelikdavo.

Tačiau taip prekiauti, pačių žvejų tikinimu, buvo per sudėtinga. Ant  naujai rekonstruotų krantinių išsikelti iš laivų krovinį labai sunku. Krantinės aukštos ir nepritaikytos išsilaipinti. Laikyti žuvį dėžėse, kol ją išparduos, žvejams taip pat neleista.

Sutarta, kad laimikis bus pardavinėjamas iš  mikroautobuso su šaldytuvu. Tačiau ir ši idėja, prasidėjus Pilies tilto remontui, užgeso. Žvejai išprašyti iš kairiojo Danės upės kranto.

L. Sėlenienės nuotr. /Žvejai nesulaukia, kada galės prekiauti savo laimikiu iš Danės krantinėje pastatytų paviljonų.
L. Sėlenienės nuotr. /Žvejai nesulaukia, kada galės prekiauti savo laimikiu iš Danės krantinėje pastatytų paviljonų.

Prekyvietės įkurtuvės atidėtos jau ne pirmą kartą

Uždarius remontuojamą Pilies tiltą, žvejai su savo įranga nukreipti į dešinįjį Danės upės krantą. Čia jiems pažadėtos pasakiškos prekybos sąlygos. Pastatyti du prekybos paviljonai, šalia įkurdinta rūkykla žuviai.

L. Sėlenienės nuotr. /Šalia paviljonų pastatytoje  rūkykloje žvejai jau seniai savo laimikio nerūkė.
L. Sėlenienės nuotr. /Šalia paviljonų pastatytoje rūkykloje žvejai jau seniai savo laimikio nerūkė.

Mini prekyvietė duris turėjo atverti gegužę. Jau vidurvasaris, o šviežios žuvies Danės krantinėje  – nė kvapo.

Vargu ar nusipirkti jos pavyks ir per Jūros šventę. Prekybos vietą įrengti įpareigota bendrovė „Klaipėdos laivų remontas“ vis dar tebetvarko komunikacijas į būsimą prekyvietę.

„Darbai užtruko. Reikėjo derinti komunikacijų tiesimo darbus. Negali čia žvejai dirbti be vandens, elektros, nuotekų sistemos.

Prieš savaitę aplink paviljonus pradėjo kasinėti archeologai. Kol jie nebaigė savo darbų, negalime užkasti komunikacijų. Už dienos – kitos, tikiuosi, jau galėsime užversti iškastas žemes“, – planus dėstė bendrovės „Klaipėdos laivų remontas“  Infrastruktūros ir energetikos tarnybos viršininkas Gintaris Milvydas

Parduotuvėje brangiau nei iš žvejo rankų

Kelis kartus šią vasarą atidėtas prekybos šviežia žuvimi startas siutina žvejus. Savo laimikį jie priversti gabenti į turgavietes ir, atseikėję papildomoms rinkliavoms, žuvį parduoti brangiau.

Tiesiai iš žvejo perkama žuvis kartais net dvigubai pigesnė, nei prekybos centre. 

„Tik grįžę iš jūros ir pirkėjui čia pat pasiūlę žuvų mes, žinoma, išloštume. Žmogui svarbu matyti, kad laimikį jis perka tiesiai iš žvejo.

Dabar galėtume pasiūlyti lynų, ešerių, karšių, plekšnių, viena kita menkė į tinklus įsipainiojo, bet yra, kaip yra“, – nuogąstavo jau kelerius metus prekybą šviežiomis žuvimis miesto centre į priekį stumiantis žvejas Mindaugas Rimeikis.

Žvejys lygina, kad kilogramas menkių  prekybos centre šiuo metu kainuoja 18 litų, turguje – 15 litų, o tiesiai iš žvejo galima nusipirkti vos už 10 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius