Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdų stalui – gurmaniška „Eglutė“

Jau metus besitęsiantis projektas „Skaniausių šeimos kepinių knyga“ subūrė išradingiausius ir pripažintus Lietuvos kepėjus ir kepėjas. Viena iš projekto nugalėtojų ponia Almina šventiniam stalui rekomenduoja kepsnį „Eglutė“, kurį, pasak moters, gali paruošti bet kuri šeimininkė.
Kepsnys skanus karštas ir šaltas.
Kepsnys skanus karštas ir šaltas. / Konkurso organizatorių nuotr.
Temos: 2 Kulinarija Receptai

Patiekalas atrodo išties įspūdingai, patraukia svečių dėmesį ir stebina puikiu skoniu. Šis patiekalas patiks tiems, kam labiausiai patinka mėsos patiekalai. Almina pasakoja, kad savo mažoje virtuvėje gamina viena, nes nemėgsta, kai kas nors painiojasi po kojomis. Virtuvėje jai labai svarbus atributas – graži prijuostė.

„Labiausiai patinka gaminti greitus pyragus ir vištienos patiekalus. Pyragams kepti naudoju tik 80 proc. riebumo margariną – jame mažiau vandens, todėl tešlą paprasčiau išplakti, ji geriau pakyla, kepinys būna puresnis ir gali ilgiau stovėti“.  pasakojo moteris.

Projekto dalyvė nemėgsta gaminti tų pačių patiekalų. Idėjų naujiems patiekalams Almina semiasi internete, yra išbandžiusi ir daugybę receptų iš „Skaniausių šeimos kepinių knygos“. Moteris džiaugiasi neseniai atradusi tikrą karaimų kibinų receptą. Jais moteris vaišina tris dukras ir užsukusius svečius.

Konkurso organizatorių nuotr./Kepsnys Eglutė tikrai papuoa Jūsų Kalėdų stalą.
Konkurso organizatorių nuotr./Kepsnys „Eglutė“ tikrai papuoš Jūsų Kalėdų stalą.

Labiausiai Alminai atmintin įstrigęs patiekalas – Italijoje ragauta žuvis. Grįžus namo internete ieškojo patiekalo recepto, tačiau būtent tokio rasti nepavyko. Tačiau tai nesustabdė nuo bandymų paruošti panašų patiekalą ir kaip Almina prasitarė, pavyko visai neblogai.

Taigi, ir gaminant kepsnį „Eglutė“ moteris pataria nebijoti eksperimentuoti. Į faršą puikiai tinka paprikos ir alyvuogės, be to, nepatingėkite paruošti ir gardaus padažo!

Konkurso organizatorių nuotr./Į faraą pabandykite įdėti paprikų ir alyvuogių  skonis tiesiog puikus!
Konkurso organizatorių nuotr./Į faršą pabandykite įdėti paprikų ir alyvuogių – skonis tiesiog puikus!

Kepsnio „Eglutė“ receptas

Sudedamosios dalys:

– 375 g 80 proc. margarino „Vilnius kepiniams“;
– 500 g miltų;
– 150 ml vandens;
– 50 g šaldytų špinatų;
– 1 kg kiaulienos ir/arba jautienos faršo;
– 1 didelės morkos;
– 1 kiaušinio;
– 4 valgomųjų šaukštų džiūvėsėlių;
– 1 pakelio prieskonių maltai mėsai arba juodų šviežiai maltų pipirų, džiovinto čiobrelio;
– 2 skilt. česnako;
– 200 g marinuotų arba šviežių pievagrybių;
– Druskos pagal skonį.

Gaminimas

Iš pirmų keturių sudedamųjų dalių ir žiupsnelio druskos paruoškite sluoksniuotą tešlą. Miltus su margarinu „Vilnius kepiniams“ ir druska sutrinkite tarp pirštų, supilkite vandenį ir sudėkite atšilusius špinatus. Špinatai tešlai suteikia žalią spalvą, tačiau jų galima ir nedėti. Minkykite tešlą tol, kol nelips prie rankų. Gautą masę mažiausiai 3 kartus iškočiokite. Sulankstykite į 4 dalis ir vėl kočiokite.

Konkurso organizatorių nuotr./Tealą aptepkite kiauainio plakiniu.
Konkurso organizatorių nuotr./Tešlą aptepkite kiaušinio plakiniu.

Į faršą įtarkuokite morką, sudėkite džiūvėsėlius, česnaką, kiaušinį, maltos mėsos prieskonių bei pagardinkite druska. Rekomenduoju į faršą įmaišyti ir marinuotų pievagrybių. Išminkykite. Rankomis suformuokite eglutės formos kepsnį ir įdėkite į kepimo formą. Kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje apie 30 min. Kepsnį ištraukite iš orkaitės, leiskite jam šiek tiek atvėsti ir apvyniokite iškočiotomis sluoksniuotos tešlos juostelėmis nuo apačios į viršų. Juostelės turėtų „užeiti“ viena ant kitos. Kad tešla vienodai priliptų, prismeikite ją keliose vietose mediniais smeigtukais, kuriuos vėliau panaudokite patiekalui papuošti. Kepinį patepkite kiaušinio plakiniu, apibarstykite sezamo sėklomis ir kepkite dar pusvalandį, kol gražiai apskrus. Puoškite vyšniniais pomidorais ir petražolėmis.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius