Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionių organizatoriai žada: didesnis PVM atostogų Graikijoje nepabrangins

Nuo spalio 1 d. kai kuriose Graikijos salose įsigaliojęs didesnis PVM skaudžiai atsilieps vietos gyventojams, tačiau poilsiautojai iš Lietuvos dėl to nerimauti neturėtų. Graikai skundžiasi, kad mokestinės reformos sumažino šalies konkurencinį pranašumą, tačiau didžiųjų Lietuvos turizmo agentūrų atstovai ramina, kad dėl to kitą sezoną poilsiautojams iš Lietuvos plačiau piniginių atverti neteks.
Didžiausia Graikijos sala – Kreta
Didžiausia Graikijos sala – Kreta / Eglės Skiparytės nuotr.

Vykdė kreditorių reikalavimą

Aukštesnio PVM įvedimas Graikijoje nuo šių metų liepos 20 d. buvo vienas iš kreditorių reikalavimų skolų krizės smaugiamiems Atėnams. Tuo tarpu šešiose Egėjo jūros salose trečdaliu didesnis PVM įsigaliojo spalio 1 d. – plataus vartojimo prekėms jis padidėjo nuo 16 iki 23 proc., o paslaugų sektoriui, pavyzdžiui, viešbučiams, pakilo nuo 5 iki 13 proc.

Aukštesnio PVM įvedimas Graikijoje nuo šių metų liepos 20 d. buvo vienas iš kreditorių reikalavimų.

Kaip rašo Graikijos dienraštis „Ekathimerini“, šalies turizmo sektoriaus atstovai skundžiasi, kad aukštesni mokesčiai pakenks vietos turizmui.

Vis dėlto, kelionių agentūrų „Novaturas“ ir „Tez Tour“ atstovai 15min.lt tikino, kad kitą sezoną Antikos paveldu garsioje šalyje lietuvių didesnės kainos nelauks.

Našta graikams, o ne turistams?

„PVM padidėjimas – našta patiems graikams, bet poilsiautojai didelių kainų pokyčių nepajus. Šiemet „Tez Tour“ kompanijai beveik visuose viešbučiuose pavyko išlaikyti tokias pat apgyvendinimo kainas kaip ir pernai, o kai kuriuos viešbučius pavyko rezervuoti net pigiau. Viešbučiuose, kuriuose kainos kilo, šis pokytis buvo labai nežymus – 2–4 proc.“, – sakė „Tez Tour“ Graikijos biuro vadovas Dimitris Charitidis.

Jis pridūrė, kad individualiai keliaujantys turistai galės pajausti didesnes taksi paslaugų kainas, bet ir jų pokytis nebus žymus.

Graikija yra antra pagal populiarumą lietuvių turistų kryptis po Turkijos.

„Taip, bilietai į muziejus šiek tiek brangsta, bet nemanau, kad tai turėtų įtakos žmonėms, norintiems pamatyti Graikiją ar planuojantiems poilsį joje“, – tikino D.Charitidis.

„Tez Tour“ atstovas taip pat pastebėjo, kad pasaulyje vykstančių neramumų fone Graikija atrodo ganėtinai saugi kelionių kryptis, o susidomėjimas kelionėmis į ją didėja visose Europos šalyse, ir mūsų šalis nėra išimtis.

Pagal populiarumą lenkia tik Turkija

Graikijos populiarumą tarp Lietuvos poilsiautojų paliudijo ir „Novaturo“ rinkodaros projektų vadovė Dovilė Zapkutė. Anot jos, Graikija yra antra pagal populiarumą lietuvių turistų kryptis po Turkijos, o šios vasaros poilsį čia rinkosi apie 20 proc. visų „Novaturo“ keliautojų.

„Nuo rudens Graikijoje ir jos salose PVM padidėjo vidutiniškai apie 4–6 proc., tačiau tai nebūtinai reiškia, kad viešbučių kainos neišvengiamai kils. Kadangi veiklą Graikijos kryptyje vykdome jau ne vienerius metus ir yra ilgametis įdirbis su partneriais, turime derybinę galią sutarti dėl palankiausių sąlygų“, – tvirtino „Novaturo“ atstovė.

D.Zapkutė pabrėžė, kad kontraktai būsimajam turizmo sezonui buvo užmegzti dar prieš PVM pakeitimus, todėl „Novaturas“ sieks, kad šių sutarčių galiojimo laikotarpiu viešbučių kainos liktų panašios.

„Didelio kainų pokyčio neplanuojame“, – ramino D.Zapkutė.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius