-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionių organizatorių pasiekimus skelbia trimitai, o apie problemas kalbama už uždarų durų

Penktadienį apie 50 „Go Planet Travel“ klientų kelioms valandoms įstrigo Kipro oro uoste. Paaiškėjo ir tai, kad įmonė patyliukais atšaukė vasaros keliones į Kiprą. Taip įmonę pasivijo bankrutavusios Martyno Laivio imperijos šešėlis. Tačiau su nesklandumais susiduria ne tik Kipro holdingui priklausanti įmonė, bet ir kitos Lietuvoje veikiančios kelionių organizatorės, kurios, pasak „Go Planet Travel“, taip pat tyli apie atšaukiamus skrydžius, siekdamos išsaugoti savo reputaciją.
Dubajus
Dubajus

Apie atšauktus skrydžius kalba nenoriai

„Go Planet Travel“ akcininkai yra Kipre registruota „Grand Go Group“, turinti 5 tūkst. akcijų, ir 675 akcijas turintis Saulius Vaitkevičius. „Grand Go Group“ slepiasi ir už kito kelionių organizatoriaus – „Go Baltic Travel“.

Bendrovei, Registrų centro duomenimis, vis dar vadovauja Martynas Laivys, buvęs avialinijų „Star 1 Airlines“  ir kelionių organizatoriaus „Star Holidays“ vadovas. Kipro „Grand Go Group“ neseniai įsigijo ir kontrolinį Lietuvos užsakomųjų skrydžių bendrovės „Grand Cru Airlines“ akcijų paketą. Su „Grand Go Group“ susijusi ir kelionių agentūra „Neoturas“, kurios didžiausia akcininkė yra M.Laivio žmona Daiva Laivienė ir „Go Planet Travel“ vadovas Vidmantas Stonys.

Apie tai, kad atsisakė kelionių į Kiprą, su 15min.lt „Go Planet Travel“ atstovai kalbėjo nenoriai – telefoninio pokalbio metu bendrovės atstovė negalėjo tvirtai pasakyti, ar skrydžiai į Kiprą tebėra vykdomi. Į prašymą patvirtinti apie atšauktus skrydžius vėliau buvo atsakyta elektroniniu laišku.

„Skrydžius į Kiprą „Go Planet Travel“ nusprendė nutraukti  iki kitų metų vasaros sezono. Šiuo metu ši kryptis nėra itin populiari ir žinoma tarp poilsiautojų, kadangi daugelis renkasi Antalijos regioną. Mes ir toliau siūlome poilsiauti Kipre mūsų klientams. Skrydžiai bus vykdomi reguliariomis oro linijomis, o ne užsakomaisiais lėktuvais“, – laiške cituojamas „Go Planet Travel“ atstovas spaudai Tomas Kirša.

Viešai apie atšauktus skrydžius bendrovė nepaskelbė nei savo tinklalapyje, nei siuntė apie tai pranešimą žiniasklaidai. Tačiau tuo „Go Planet Travel“ iš konkurentų neišsiskiria – kelionių organizatoriai keitė skrydžių tvarkaraščius, apie tai netrimituodami.

„Go Planet Travel“ atstovai stebisi, kodėl jiems irgi laikinai sumažinus skrydžių skaičių vasaros sezonui konkurentai iškart prabilo apie įmonės miglotą  ateitį“, – rašo T.Kirša.

„Plius Travel“ atsisakė kelionių į Kretą

Savo laiške 15min.lt „Go Planet Travel“ išsamiai aprašė ir konkurentus. Pavyzdžiui, bendrovės „Fresh Travel“ valdomą pigių kelionių organizatorę „Plius Travel“. Kuri, pasak „Go Planet Travel“ atstovų,  nutraukė 50 proc. skrydžių – „Plius Travel“ suplanavo kelias dešimtis skrydžių iš Vilniaus į Kretos salą Graikijoje, tačiau įvyko tik 5 skrydžiai.

Knoso rūmai. „West Express“ ir „Novaturo“ nuotr.
Knoso rūmai. „West Express“ ir „Novaturo“ nuotr.

„Plius Travel“ patvirtino tokią konkurentų informaciją – skrydžius į Kretą laikinai teko nutraukti.

„Veiklos pradžioje suorganizavome penkis poilsinių kelionių į Kretą reisus, tačiau po jų priėmėme sprendimą šios krypties atsisakyti, nes nenorime veltis į konkurencinį kainų karą. Toliau sėkmingai organizuojame keliones į Turkiją, Antaliją. Šiuo metu visiškai užpildyti lėktuvai kelionėms iki liepos 20 d., o skrydžiams iki rugsėjo 28 d. jau išpirkta 60 proc. kelionių bilietų“, – sakė „Fresh Travel“ vadovas Gediminas Kerys.

Veiklos pradžioje suorganizavome penkis poilsinių kelionių į Kretą reisus, tačiau po jų priėmėme sprendimą šios krypties atsisakyti, nes nenorime veltis į konkurencinį kainų karą, – sakė „Fresh Travel“ vadovas.

Skrydžių tvarkaraštį koregavo ir kiti kelionių organizatoriai, todėl „Go Planet Travel“ sako esantys nepatenkinti išskirtiniu dėmesiu.

Nepelnytas teismas

„Suprantame, kad esame dar naujokai, todėl esame stebimi kaip po padidinamuoju stiklu ir labai apgailestaujame dėl mūsų klientams sukeltų nepatogumų. Veiklą aktyviai vykdome tik 3,5 mėnesio per kuriuos mūsų paslaugomis pasinaudojo 8 000 klientų, o tai sudaro apie 12 proc. rinkos tarp kelionių operatorių Lietuvoje.

Šis skaičius yra išties įspūdingas per tokį trumpą laiką, todėl nieko stebėtino, kad tai kelia senųjų rinkos dalyvių nepasitenkinimą“, – sakė T.Kirša.

Pasak jo, retai kelionių organizatoriui pavyksta išvengti skrydžių tvarkaraščių pakeitimų.

„Turizmas yra tokia pati verslo sritis kaip ir prekyba maisto produktais ar drabužiais – būtina atsižvelgti į ekonominę situaciją rinkoje ir vartotojų paklausą. Net 15 metų veiklą vykdantys didieji rinkos žaidėjai „Novaturas“ ir „Teztour“ koregavo savo skrydžių tvarkaraštį, tačiau apie tai niekas garsiai nekalbėjo“, – sakė jis.

Įprasta keisti ir vasaros planus – lietuviai dažnai atostogauti į šiltus kraštus lekia rugsėjį ar spalį, kai viešbučių kainos yra mažesnės.

„Poilsiautojų iš Lietuvos, kaip ir Latvijos, Estijos, skaičius palyginti su kitų Vakarų Europos šalių poilsiautojais, yra išties mažas, o ir perkamoji galia nėra tokia didelė. Atsižvelgiant į šiuos veiksnius mes laikinai, mažiau nei trims mėnesiams, kai yra vasaros sezono pikas, tam tikromis kryptimis sumažinome ar nutraukėme skrydžius“ , – teigė T. Kirša.

„Go Planet Travel“ skaičiuoja, kad užima apie 12 proc. kelionių organizavimo rinkos. Tuo metu didžiausias rinkos žaidėjas – bendrovė „Novaturas, užimanti apie 40 proc. rinkos, teigia vasarą jaučianti keliautojų suaktyvėjimą.

Koso sala
Koso sala

Lietuviai vėl turi pinigų kelionėms

„Vis daugiau žmonių supranta, jog atostogos užsienyje toli gražu nebėra prabanga, kurią sau leisti gali ne kiekvienas. Lietuvių, atostogaujančių užsienyje, skaičius nuolat auga. Tai parodo aiškiai juntama tokių kelionių paklausa – vien vasaros sezonui pridėjome papildomų skrydžių į Antaliją, Rodą, Kretą, Barseloną, pristatėme ir naujų krypčių į Maroką, Gran Kanariją. Smarkiai išplėtėme pažintinių kelionių autobusu pasiūlą, nes pastebėjome aktyviau keliaujančius vyresnio amžius poilsiautojus“, – 15min.lt sakė „Novaturo“ generalinis direktorius Linas Aldonis.

Dubajus
Dubajus

Pasak jo, kelionių rinka tikrai atsigauna. Keliautojai perka keliones iš anksto, vyksta į egzotiškus ir tolimus kraštus – Dubajų, Tailandą, Maroką. Kai kurie graibsto ir paskutinės minutės kelionių pasiūlymus. 

„Keičiasi ir keliautojo portretas – anksčiau atostogų į užsienį važiuodavo šeimos ir poros, tačiau tampa tradicija išvykti į kelionę švęsti mergvakario ar bernvakario, gimtadienių, metinių ar šeimos švenčių.  Iš kelionių organizatoriaus perspektyvos sudarome palankias sąlygas keliauti į užsienį – siūlome patrauklias nuolaidas, galimybę įsigyti kelionę išsimokėtinai tiems, kurie nespėjo susitaupyti atostogoms“, – sakė L.Aldonis.

Jis pasakojo, kad lietuviai, nors jau ir aplankę Turkiją ne kartą, vis tiek ją mėgsta labiausiai.

Nepabodusi Turkija

„Turkija pirmaujančių pozicijų ir lietuvių simpatijų neapleidžia. Lietuviai joje vertina gerą kainos ir kokybės santykį, jaučiasi ten ypatingai lepinami. Praėjusiais metais į Turkijoje esančius kurortus su „Novaturu“ išvyko apie 40 tūkst. poilsiautojų iš Lietuvos. Ir šiam vasaros sezonui, reaguodami į išaugusią ir dar augančią paklausą, pridėjome papildomų skrydžių į Antaliją. Vasarą į šį kurortą turistus skraidiname kone kasdien. Bet auga populiarumas ir kitomis kryptimis: Kanarų salos, Dubajus, Marokas, Tunisas“, – sakė L.Aldonis.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Vaizduotę kurstanti Turkija
Jurgitos Lapienytės nuotr./Vaizduotę kurstanti Turkija

Apie Turkijos populiarumą 15min.lt pasakojo ir „Go Planet Travel“ atstovas. Bendrovė vasarą siūlo keliauti į Bulgarijos, Kretos ir Antalijos kurortus.

„Juokaujama, kad kas antras lietuvis nors kartą gyvenime yra apsilankęs nors viename Turkijos kurorte, nes ten yra puikus kainos ir kokybės santykis. Paprasčiau kalbant, atostogos tokiose šalyse kaip Turkija, sudėjus visas išlaidas, kainuotų gerokai pigiau nei tokio pat lygio atostogos Lietuvos pajūryje. Tačiau panagrinėję kainas sezono įkarštyje ir sezono pabaigoje ar pradžioje, nustebsite kaip kardinaliai jos skiriasi“, – pasakojo T.Kirša.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius