Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos atliekų deginimo jėgainė bus remontuojama dvi savaites

Suomijos kompanijos „Fortum“ valdoma vienintelė Lietuvoje Klaipėdos atliekų deginimo jėgainė nuo spalio pradžios bus remontuojama dvi savaites. Tuo metu degios atliekos iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus ir Telšių bus saugomos atliekų rūšiavimo gamyklų aikštelėse.
„Fortum Klaipėda“ jėgainė
„Fortum Klaipėda“ jėgainė / Įmonės nuotr.

„Pradėsime rugsėjo 30 dieną ir turėtume baigti spalio 18 dieną remontą. Tai yra planinis remontas – praktiškai tai bus katilo valymas. Kadangi deginame atliekas, tai būtina išsivalyti. Pasiruošime šildymo sezonui, kad galėtume dirbti maksimaliai. Esminis darbas – katilo futeruotės (pamušalo – BNS) keitimas“, – BNS teigė jėgainės operatorės „Fortum Klaipėdos“ vadovas Tomas Eikinas.

Anot jo, remonto metu jėgainėje nebus sudeginta maždaug 14,2 tūkst. tonų atliekų – visos Lietuvos atliekų rūšiavimo gamyklos yra įspėtos, jog spalio pirmoje pusėje jėgainė nepriims atliekų.

„Likus trims dienoms iki remonto pabaigos, bus pranešta, jog vėl priimame naujas atliekas deginimui“, – kalbėjo T.Eikinas.

Aplinkos ministerijos Atliekų departamento vadovas Dalius Krinickas BNS teigė, kad į Klaipėda degias atliekas veža atliekų rūšiavimo gamyklos Klaipėdoje, Vilniuje, Kaune, Alytuje ir Telšiuose. Kol deginimo jėgainė neveiks, išrūšiuotos degios atliekos bus saugomos gamyklų aikštelėse.

„Kiekviena gamykla turi skirtingo dydžio aikšteles, pavyzdžiui, Klaipėdos rūšiavimo gamykla gali savo teritorijoje laikyti iki 9 tūkst. tonų degių atliekų, todėl problemos dėl gamyklos uždarymo nekils. Išskirtinis atvejis yra Vilniuje, bet ten atliekoms saugoti jau rasta nauja vieta“, – kalbėjo D.Krinickas.

Šiuo metu Vilniaus rūšiavimo gamykla yra perpildyta degiomis atliekomis, tačiau ketvirtadienį buvo pasiektas susitarimas tarp Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) ir gamyklos operatorės, kad degios atliekos laikinai bus saugomos Kazokiškių sąvartyne kol bus pastatytos kogeneracinės jėgainės Vilniuje ir Kaune.

„Fortum“ jėgainė kasmet pavasarį būna trumpam stabdoma ir atliekama jos diagnostika, siekiant išsiaškinti, kokius remonto darbus reikės atlikti rudenį.

„Fortum Klaipėda“ termofikacinė jėgainė Klaipėdoje veikia nuo 2013-ųjų pavasario – į ją investuota 130 mln. eurų. „Fortum Klaipėda“ per metus sudegina iki 180 tūkst. tonų atliekų ir 70 tūkst. tonų biokuro.

95 proc. „Fortum Klaipėdos“ akcijų valdo „Fortum Heat Lietuva“, 5 proc. – bendrovė „Klaipėdos energija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius