Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kūrybinė laisvė ir naujausios technologijos – Vilniuje besikuriančiame „Verslo avilyje“

Po kelių mėnesių Vilniuje duris atvers net 2 000 kv.m įvairialypė erdvė – „Verslo avilys“. Pirmieji centro aukštai bus skirti aptarnauti verslo segmentą – jame įsikurs biurai, bus rengiamos konferencijos ir mokymai, tačiau didžiausias dėmesys skiriamas erdvei trečiame aukšte – ten įsikurs didžiausias Lietuvoje technologijų inkubatorius, atversiantis kūrybingiems žmonės galimybes išlaisvinti savo idėjas.
Verslo avilys
Verslo avilys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kūrybos laisvė

Prieš Kalėdas duris atversiančio „Verslo avilio“ veiklos spektras bus itin platus. 2 000 kv.m erdvėje žadama siūlyti įmonėms atidaryti biurus, suteikti galimybę rengti konferencijas, susitikimus ar mokymus, tačiau didžiausią dėmesį planuojama skirti trečiame aukšte vyksiančiam veiksmui. „Čia ruošiamos patalpos didžiausiam Lietuvoje technologijų inkubatoriui“, – su šypsena kalba į didžiulę patalpą, kurioje dar darbuojasi statybininkai, užėjęs idėjos sumanytojas Marius Pareščius.

„Čia ruošiamos patalpos didžiausiam Lietuvoje technologijų inkubatoriui“, – teigė Marius Pareščius.

„Mūsų tikslas yra labai paprastas – suteikti žmonės galimybę, o šiuo atveju netgi ir įrankius, ką nors daryti, kurti. Aišku, kalbame apie tuos žmones, kurie nori tai daryti“, – kodėl ryžosi kurti verslo inkubatorių, atsakė vienos iš projekto iniciatorių, asociacijos „Užupis Creative Cluster“, vadovas.

Verslininkas įsitikinęs, kad apie tai, jog žmonės nieko nedaro, jaunimas eina šunkeliais ir pan., kalbama per daug. „Reikia ką nors daryti. Imti ir suteikti jiems galimybes – tai ir yra mūsų pagrindinė idėja. Suteiksime visus reikalingus įrankius. Čia atėjęs jaunas žmogus galės išardyti kokį imtuvą ir pabandyti jį padaryti geresniu. Kitas – gal norės tiesiog pasidaryti kėdę ar ką nors nuvelti iš vilnos. Tai bus akivaizdi nauda – žmogus ir užimtas, ir daro ką nors naudingo, mokosi. O gal čia suradęs bendraminčių ilgainiui išvystys verslą ir produktas bus gaminamas masiškai, to nauda taip pat akivaizdi“, – kalbėjo M.Pareščius.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Verslo avilys
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Verslo avilys

Platus veiklų spektras

Paklaustas apie auditoriją, M.Pareščius drąsiai atsakė, kad verslo inkubatoriuje laukiami visi norintys. Kalbėdamas apie siūlomą itin platų veiklų spektrą „Verslo avilio“ idėjos autorius nemelavo, investicijos į projektą jau siekia 600 tūkst. eurų, tai leido ir dar leis įsigyti įvairiausios ir pačios naujausios įrangos.

„Turėsim 3D spausdintuvus – tiek paprastus, tiek pačius naujausius, kurie leidžia plastiką gaminti iš skysčio. Taip pat suteiksime galimybę dirbti su frezavimo įranga, kurios dalis bus įsigyta, o dalis – pagaminta pačių, gamyba jau pradėta. Galėsime pasiūlyti dirbti ir su lazeriu, esame įsigiję tiek graviravimo, tiek pjaustymo lazerių įrangas. Bus įvairios įrangos, nuo siuvimo, medžio apdirbimo įrangos iki paprasčiausio kompiuterio“, – ką verslo inkubatoriuje atras jo lankytojai, pristatė M.Pareščius.

„Užupis Creative Cluster“ vadovas atkreipė dėmesį į tai, kad iš karto dirbti su pačiais naujausiais įrenginiais, savaime aišku, kiekvienam panorėjusiam nebus leidžiama. „Verslo avilyje“ laukiami visi – ir profesionalai, ir naujokai. Pašnekovas teigė, kad į inkubatorių atėję specialistai, patikrinus jų įgūdžius ir sugebėjimus, galės dirbti ir kurti patys savarankiškai. O dar tik norintys išmokti vienos ar kitos veiklos, pirmiausia turės išklausyti instrukcijas, kaip dirbti su įranga, padirbėti su dėstytojais. Esant poreikiui, papildomai bus organizuojami mokymai.

Dirbti su ateisiančiais į verslo inkubatorių iniciatyvą rodo įvairiausių sričių profesionaliai – pradedant kompiuterinių programų kūrėjais, baigiant lakūnais, – džiaugėsi vadovas.

„Dirbti su ateisiančiais į verslo inkubatorių, dalintis patirtimi, atrasti ką nors naujo iniciatyvą rodo įvairiausių sričių profesionaliai – pradedant kompiuterinių programų kūrėjais, baigiant lakūnais“, – džiaugėsi „Verslo avilio“ vadovas.

Atviras visiems

Verslo inkubatoriaus tikslas, pasak M.Pareščiaus, pritraukti kuo įvairesnę auditoriją. „Tai gali būti ir vaikai, kuriems įdomu ką nors „laužyti“. Gal taip mes sugalvosime, kaip vieną ar kitą dalyką apsaugoti? (juokiasi) Ir darbo nerandantys žmonės, kurie čia pradėję veiklą, gal atrastų naują kryptį. Aišku, be abejonės, ir tie, kurie turi ambicijų ką nors sukurti, bet neturi tokių galimybių – nei vietos, nei juolab tokios įrangos“, – kalbėjo pašnekovas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Verslo avilys
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./„Verslo avilio“ įkūrėjai. M.Pareščius, J.Karaciejienė ir A.Navys.

Vienas iš „Verslo avilio“ idėjos bendraminčių Aurimas Navys atkreipė dėmesį ir į socialinę projekto misiją: „Tai – gali būti ir tikiu, kad bus vieta ir tiems, kurie visuomenės gyvenime gal šiek tiek lieka už borto. Tačiau neretai tokie žmonės kūrybinio potencialo kaip tik turi daug. Kalbu apie neįgalius, likimo nuskriaustus žmonės. Galbūt ir tuos, kurie atlikto bausmę kalėjime, tačiau integruotis į visuomenę sekasi sunkiai.“

„Užupis Creative Cluster“ vykdančioji direktorė Jolita Karaciejienė atkreipė dėmesį į tai, kad verslo inkubatorius gali būti puiki erdvė įgyti naujų žinių mokytojams, moksleiviams ir jų tėvams. „Naujų dalykų čia galės išmokti ir patys mokytojai, o po to jais dalintis pamokų metu. Galiausiai, galės čia ateiti ir su moksleiviais bei ką nors nuveikti kartu. Labai tikiuosi, kad tai taps ir šeimos laiko praleidimo vieta. Juk gali vienas kitą ko nors mokyti ir tėvas bei sūnus, ar mama su dukra. Sakykime, jaunoji karta dalintųsi kompiuterinių technologijų žiniomis, o tėvai mokytų, kaip pasigaminti kėdę ar ką nors pasisiūti“, – dėstė pašnekovė.

Planuojama, kad lankymasis verslo inkubatoriuje pusmetį turėtų būti nemokamas. Vėliau, kaina bus nustatoma tokia, kad padengtų sąnaudas. „Dėl medžiagų, priklauso nuo to, ką planuojama daryti. Jei žmogus ketina dirbti su kompiuteriu – jam jokių medžiagų nereikės, tai ir bus nemokama. Jei norės ką nors atsispausdinti 3D spausdintuvu, medžiagas galėsime suteikti, tačiau kaštus reikės padengti. Jei kalbėsime apie elektroniką – galbūt dalį padengsime mes, dalį reikės žmogui padengti pačiam. Iš tiesų, tai priklausys nuo veiklos“, – kalbėjo M.Pareščius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius