Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legalaus alkoholio Lietuvoje išgeriama ketvirtadaliu mažiau nei prieš šešerius metus

Bendras legalaus absoliutaus alkoholio suvartojimas Lietuvoje per pastaruosius šešetą metų sumažėjo 23,5 proc. Šešėlinė prekyba alkoholiu, specialistų vertinimu, per tą patį laiką išaugo 3 kartus.
Alkoholis
Alkoholis / 123rf.com nuotr.

VMI duomenimis, pernai legalaus absoliutaus alkoholio suvartojimas, lyginant su 2012-aisiais, sumažėjo 1 proc., atitinkamai užpernai mažėjo 2 proc., o per pastaruosius šešerius metus – 23,5 proc. Šešėlinė rinka, Lietuvos laisvosios rinkos skaičiavimais, 2013-aisiais sudarė 33 proc. Prieš šešerius metus ji siekė apie 10 proc.

„Manome, jog legalaus alkoholio vartojimo mažėjimo tendencija išliks ir toliau. Lietuvoje alkoholiniai gėrimai, palyginti su vidutiniu atlyginimu, yra brangiausi Europoje, kova su šešėliu menka. Kodėl legalaus alkoholio vartojimas turėtų didėti?“ – sako gėrimų pramonę vienijančio ABBI klasterio prezidentas Romas Apulskis. Jo manymu, nuo šių metų balandžio 1 d. padidinti akcizai taip pat turės reikšmingos įtakos rinkai.

Lygindamas VMI pateiktus duomenis R.Apulskis pastebėjo, kad galima džiaugtis nebent kokybiniu rodikliu – degtinę keičia trauktinės, viskiai, brendžiai ir kiti skoniniai gėrimai, o spirituotą vyną keičia natūralus. Spirituoto vyno pardavimai, 2013 metais smuktelėję 0,3 proc., šių metų sausį jau krito drastiškai – 20 proc.

Galima džiaugtis nebent kokybiniu rodikliu – degtinę keičia trauktinės, viskiai, brendžiai ir kiti skoniniai gėrimai, o spirituotą vyną keičia natūralus.

„Lietuvos vartotojai vis labiau linksta prie gėrimų, kurie skirti mėgautis, vadinasi atsakingo alkoholio vartojimo kultūra auga. Liūdna tik, kad jei ir toliau akcizus didinsime ne racionaliai, o gesindami biudžeto gaisrus, dalis vartotojų toliau mėgausis apelsininiais ar braškiniais kosmetiniais spiritais arba pas bobutę pirktais gėrimais“, – sako R.Apulskis.

Labiausiai, 5 proc., 2013 metais išaugo natūralaus vyno vartojimas. „Vyno vartojimo tendencijomis galėtų džiaugtis šalies vyno gamintojai, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad jų pardavimus gali koreguoti ne tik padidėję akcizai, bet ir kylančios pasaulinės vyno kainos, tad kitų metų rodikliai gali būti ne tokie džiuginantys“, – prognozuoja R.Apulskis.

Taip pat, praėjusiais metais šiek tiek smuktelėję, atsistato alaus pardavimo rodikliai: remiantis MVI duomenimis šių metų sausį alaus parduoda 4 proc. daugiau nei praėjusių metų sausį.

Iš viso 2013 metais suvartota:

  • 33,6 mln. litrų sidro ir silpnų vyno gėrimų;
  • 17,2 mln. litrų natūralaus vyno;
  • 18,8 mln. litrų spirituoto vyno;
  • 33,5 mln. litrų stipriųjų gėrimų;
  • 286 mln. litrų alaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius