Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva nori tapti golfo turizmo šalimi

Lietuviai atranda golfą kaip puikią laisvalaikio pramogą, tačiau šio sporto perspektyva Lietuvoje neapsiriboja vietinių žaidėjų skaičiaus auginimu. Ekskursijos užsieniečiams po Lietuvos turistinius objektus, įspūdingas mūsų šalies kraštovaizdis, gerai vertinami ir aukštus reikalavimus atitinkantys golfo klubai, patrauklūs dar ir sąlyginai žemomis savo paslaugų kainomis – tai suderinus, galima sėkmingai populiarinti golfo turizmą Lietuvoje.
golfo kamuoliukas
golfo kamuoliukas / photos.com

Golfo turizmas populiarėja visame pasaulyje – Pasaulinei golfo turizmo asociacijai priklauso jau 96 valstybių golfo klubai, iš jų 29 yra Europoje. Šiame sąraše galima rasti ir Lietuvą.

Asociacijos skaičiavimu 2013 m. golfo turizmo kelialapių pardavimai Europoje augo 10 proc. Šios srities lyderiai – Ispanija, Portugalija, Airija ir Škotija, o Lietuvai sektinu pavydžiu gali tapti Vokietija. Tai šalis, kurioje, golfo žaidėjų skaičius, lyginant su šios srities lyderėmis Europoje, ilgą laiką buvo žemas. Tačiau pastaruoju metu golfas Vokietijoje išgyvena pakilimą – didėja ir žaidėjų iš savos šalies, ir golfo turistų skaičius.

Vokietija derina golfą ir gražiausių šalies vietų pristatymą

Lietuvos golfo federacijos (LGF) valdybos narys Mindaugas Glinskis drauge su kolegomis iš Estijos ir  Skandinavijos šalių buvo pakviestas apsilankyti Vokietijoje, Bavarijos regione, vykusiame užsienio sporto žurnalistų ir golfo atstovų sąskrydyje. Toks sąskrydis rengiamas jau aštunti metai, jį kasmet vis kitame regione organizuoja Vokietijos turizmo departamento padalinys, atsakingas už golfo turizmą. Viešnagės metu svečiai ne tik aptarė golfo turizmo populiarinimo klausimus, bet ir susipažino su turtingu regiono kultūriniu paveldu bei varžėsi golfo turnyre, tokiu būdu susipažindami su praktine golfo turizmo skatinimo puse.

Golfo žaidėjai labai mėgsta keliauti – tai išskirtinis šios sporto šakos bruožas, – teigė M.Glinskas.

M.Glinskio teigimu, tokia kasmetinė iniciatyva yra naudinga visų pirma pačiai Vokietijai – turistų srautai iš Skandinavijos valstybių ženkliai išaugo. Pavyzdžiui, iš Suomijos prieš atsirandant šiai iniciatyvai kasmet atvykdavo tik apie 14 tūkst. golfo turistų, o dabar šis skaičius siekia net 160 tūkst. Tuo tarpu Baltijos valstybių atstovams tai yra puiki proga užmegzti naudingus kontaktus ir pasisemti patirties.

„Golfo žaidėjai labai mėgsta keliauti – tai išskirtinis šios sporto šakos bruožas. Golfo turizmas naudingas tiek golfo klubams, nes padeda pritraukti žaidėjų, tiek šaliai, kadangi atvyksta daugiau turistų. Todėl Vokietijos golfo klubai skiria didelį dėmesį, siekdami suteikti žaidėjams ne tik patirtį žaidžiant golfą, bet ir daug daugiau. Prie daugelio klubų veikia viešbučiai, restoranai, apsilankiusieji juose gauna informaciją apie regione vykstančius renginius, lankytinas vietas. Pavyzdžiui, Miuncheno regione veikia apie 50 klubų, kurių daugelis siūlo ne tik žaidimą, bet ir ekskursijas į kalnus. Didelė klubų pasiūla leidžia sau geriausią aikštyną rasti tiek pradedantiems žaidėjams, tiek profesionalams“, – sako M.Glinskis.

Mindaugas Glinskis
Mindaugas Glinskis

Daugelis Vokietijos golfo klubų glaudžiai bendradarbiauja su Vokietijos Turizmo taryba – Vokietijos Vyriausybės padaliniu, atsakingu už turistų pritraukimą į šalį. Kaip šio bendradarbiavimo vaisius siūlomi įvairios trukmės turistiniai maršrutai, kurių metu žaidimas keliuose skirtinguose klubuose derinamas su įvairių šalies regionų lankytinų vietų aplankymu. Vokietijos turizmo departamento padalinys, atsakingas už golfo turizmą, turi padalinius Danijoje ir Suomijoje, šių ir kitų Europos šalių žaidėjai aktyviai raginami atvykti, jiems siūlomos įvairios programos.

Turistus traukti bando ir Lietuvos klubai

M.Glinskio teigimu, golfo turizmo skatinimu užsiima ir Lietuvos golfo klubai, nuolat galvojantys, kaip būti išradingais. Kai kurie jų siūlo konkrečias programas, kurių metu, pvz. galima, ne tik sužaisti golfą, bet ir aplankyti Europos geografinį centrą, Trakų pilį ar paskraidyti oro balionu. Į tokius ekskursijų paketus yra integruojamas tiek kultūrinis šalies palikimas, tiek kraštovaizdis, tiek kulinarinės patirtys.

Šiemet Lietuvoje vyks Skandinavijos ir Baltijos šalių „Rotary“ klubų turnyrai.

Kitas pasitaikantis variantas – golfo klubų bendradarbiavimas, siūlant užsieniečiams kelių dienų programą, kuomet kiekvieną dieną jie žaidžia vis kitame klube. Specialūs pasiūlymai taikomi Baltijos šalių piliečiams – latviams ir estams. Tarp užsieniečiams siūlomų pramogų pasitaiko netgi žvejyba.

„Populiarinti Lietuvą kaip golfo turizmui patrauklią šalį padeda ir mūsų šalyje sėkmingai vykstantys federacijos organizuojami tarptautiniai turnyrai, pavyzdžiui, neseniai įvykęs Lietuvos atvirasis golfo mėgėjų čempionatas. Čia apsilankę užsieniečiai turėjo galimybę išvysti Lietuvos golfo infrastruktūrą, įsitikinti, kad ir mūsų šalyje esama tarptautinius standartus atitinkančių klubų, kurių kainos jiems yra labiau „įkandamos“ negu kitur Europoje. Be to, šiemet Lietuvoje vyks Skandinavijos ir Baltijos šalių „Rotary“ klubų turnyrai“, – pažymi M.Glinskis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Golfo žaidėjai kovojo dėl LTOK prezidentės taurės
Alfredo Pliadžio nuotr./Golfo žaidėjai kovojo dėl LTOK prezidentės taurės

Taip pat, pasak M.Glinskio, Lietuvos klubų atstovai lankosi tarptautinėse parodose, kur pristato Lietuvą, kaip patrauklią golfo turizmui šalį. Siekdami didesnio pastebimumo, keleto klubų atstovai įrengia bendrą stendą.

„Kitų valstybių klubai į tarptautines parodas vyksta su savo šalies turizmo departameto pagalba, tokio bendradarbiavimo atveju galima turėti didesnį stendą ir pristatyti didesni spektrą turizmo paslaugų esančių tame regione. Būtina kuo geriau pristatyti ne tik mūsų aikštynus, bet ir sudominti kultūra, gamta, pasiūlyti originalių atrakcijų. Lietuva – nedidelė valstybė, ir pastebėti būsime tik veikdami kartu“, – sako M.Glinskis.

Tikisi valstybės pagalbos

Tačiau vien tik klubų pasiryžimo užsieniečiams siūlomas golfo pramogas derinti su Lietuvos kultūros pristatymu neužtenka. Šioje srityje tikimasi ir bendradarbiavimo su Lietuvos turizmo departamentu.

Pasak M.Glinskio, ir į tokias tarptautines konferencijas kartu su klubų atstovais turėtų vykti Lietuvos turizmo atstovai, kuriems tai būtų puiki proga pristatyti šalį ir tuo pačiu klubų prisistatymui suteikti daugiau svorio. Lietuvos turizmo plėtotojams golfo turizmas yra pažįstama sąvoka – Ūkio ministerija, dar 2006 m. atlikusi golfo plėtros Lietuvoje perspektyvų studiją, padarė išvadą, kad golfas gali reikšmingai prisidėti prie šalies ekonomikos augimo.

Užsieniečiams, o ypač Skandinavams, Lietuva patinka, čia gražūs miestai ir jų senamiesčiai, geri viešbučiai, skanus maistas ir patrauklios kainos, lyginant su jų šalimis.

„Tuomet golfo klubų Lietuvoje dar trūko, ir studijos išvados taip ir liko tik dokumentuose. Tačiau dabar, Lietuvoje sėkmingai veikiant jau penkiems golfo klubams, metas klubų ir valstybės atstovams susėsti ir tartis, kaip galima būtų imtis iniciatyvos pritraukti turistus ir skatinti šalies ekonomiką. Lietuvos turizme golfas išlieka perspektyvi ir nepakankamai išnaudojama niša, ir aktyvūs veiksmai šioje srityje būtų naudingi šaliai“, – sako M.Glinskis.

„Užsieniečiams, o ypač Skandinavams, Lietuva patinka, čia gražūs miestai ir jų senamiesčiai, geri viešbučiai, skanus maistas ir patrauklios kainos, lyginant su jų šalimis. Lietuva galėtų tapti konferencinio golfo turizmo šalimi: kitur šis žaidimas ypač populiarus tarp biurų darbuotojų. Pavyzdžiui, Škotijos, Švedijos, Vokietijos įmonės tikrai galėtų organizuoti savo darbuotojų mokymus (agl. „teambuilding“) ar motyvacines keliones, į kurių programą įeitų ir golfo žaidimas ar varžybos Lietuvoje, jei tik žinotų apie tokią galimybę. Tačiau tam reikalingas nuoseklus Turizmo departamento ir klubų bendras darbas. Klubai turėtų inicijuoti dialogą ir už turizmą atsakingas institucijas supažindinti su golfo privalumais, o šios savo ruožtu turėtų atkreipti dėmesį į tarptautinę patirtį“, – sako M.Glinskis.

Sauliaus Čirbos nuotr./Juozas Budrikis
Sauliaus Čirbos nuotr./Juozas Budrikis

Pasak M.Glinskio, dabar, jau egzistuojant infrastruktūrai, visiškai realu į Lietuvą atvykstančių žaisti golfą užsieniečių skaičių didinti maždaug 40 – 60 proc. kasmet.

„Švedijoje, tarkime, gyventojų yra 9 milijonai, tačiau šalyje yra beveik 500 golfo klubų, golfą žaidžia daugiau negu milijonas gyventojų. Labai didelė jų dalis yra ir mėgstantys bei galintys keliauti ir žaisti golfą svečiose šalyse. Kitas pavyzdys – Islandija, kurioje golfą žaidžia 10 proc. gyventojų, bet kadangi vasara trunka itin trumpai, jie norėdami žaisti dažnai turi keliauti piečiau. Lietuvai atsiveria plačios galimybės, tik reikia jomis pasinaudoti“, –  pažymi LGF valdybos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius