Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva eksportuoja 90 proc. gynybos pramonės produkcijos

Gynybos ir saugumo pramonė – dar tik bepradedanti formuotis šaka Lietuvoje. Turėdama stiprią akademinę visuomenę šalis beveik nesukuria galutinio produkto. Neseniai įkurta Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija siekia suvienyti mokslinius projektus ir gamybos įmones bei taip skatinti galutinių gynybos sprendimų kūrimą. Išmanioji gynyba, mažų ir vidutinių įmonių įsitraukimas į gynybą, bendradarbiavimas atliekant pirkimus ir kitos gynybos pramonės aktualijos bus aptariamos gegužės 22 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ parodos „Balttechnika 2014“ metu vykstančioje Prancūzijos-Baltijos šalių gynybos pramonės konferencijoje.
Gamykloje
Gamykloje / GGG nuotr.
Temos: 2 Gynyba NATO

Konferenciją organizuoja Lietuvos krašto apsaugos ministerija ir Prancūzijos ambasada Vilniuje. Pirmą kartą Lietuvoje organizuojamame tokiame renginyje susitiks Prancūzijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministerijų ir šių šalių gynybos pramonės atstovai. Konferenciją atidarys Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Maryse Berniau.

Kaip teigia „Versli Lietuva“ vyr. projektų vadovas Andrius Bartminas, Lietuvoje tiesioginę gynybinės pramonės veiklą vykdo apie 5 įmonės, tačiau yra daug pavienių su inovacijomis, lazeriais, optika susijusių įmonių, kurios gamina komponentus kitose šalyse kuriamiems gynybos sprendimams.

Lietuvos gynybos pramonė – fragmentinės, į vieną visumą nesujungtos įmonės, kurios gamina tam tikrus produktus, tiekia tam tikras paslaugas, – sakė V.Malinionis.

„Geriausiai žinomi ir populiariausi Lietuvos gynybinės pramonės įmonių pavyzdžiai, tai šaudmenis gaminanti AB „Giraitės ginkluotės gamykla“ bei specialius drabužius ir aprangą gaminanti UAB „Garlita“. Pastaroji įmonė stebina inovatyvių sprendimų gausa nanotechnologijomis paremtuose drabužiuose. Kadangi Lietuvos poreikiai ir pajėgumai nedideli – abi įmonės eksportuoja apie 90-95 proc. savo gamybos produkcijos. Pagrindiniai užsakovai – NATO ir kitų šalių krašto apsaugos struktūros“, – sako A. Bartminas.

Jo teigimu, stiprioji Lietuvos pusė gynybos pramonėje – stipri akademinė visuomenė ir mokslinių tyrimų bazė. Prie šių veiklų daugiausiai prisidėjo Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, Vilniaus Gedimino technikos universitetas ir Kauno technologijos universitetas, kuris turi atskirą gynybos technologijų institutą.

Vaidotas Malinionis, prieš keletą mėnesių įkurtos Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos vykdantysis direktorius, į atsargą išėjęs karininkas, teigia, kad asociacija skirta suvienyti ne tik verslą, bet ir mokslines institucijas, kurios galėtų prisidėti prie Lietuvos, NATO ir Europos Sąjungos organizuojamų projektų.

„Lietuvos gynybos pramonė – fragmentinės, į vieną visumą nesujungtos įmonės, kurios gamina tam tikrus produktus, tiekia tam tikras paslaugas. Per beveik tris veiklos mėnesius suvienijome 14 įmonių. Visos įmonės, kurios dirba ir gamina tam tikrą produkciją, teikia paslaugas civilinėje srityje, gali rasti vietą ir gynybinėje srityje, kadangi kariuomenei reikia beveik visko, ko reikia ir civiliams“, – sako V. Malinionis.

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos vykdantysis direktorius teigia, kad didžiausia šios pramonės nauda Lietuvai – ekonominė, o vienas iš asociacijos tikslų – kad kuo daugiau piniginių resursų liktų Lietuvos ekonomikoje.

„Tikslinėms įmonėms susijungus į bendrą asociaciją galėsime bendrauti su užsienio partneriais jau turinčiais tokias asociacijas. Sieksime sukurti sinergiją ne tik tarp Lietuvos įmonių, bet ir dalyvauti NATO, Europos Sąjungos procesuose“, – teigia V. Malinionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius