Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į asociaciją susibūrę garsiausi Lietuvos startuoliai žada Lietuvai daugiau vienaragių

Lietuvoje jau veikia daugiau nei 650 startuolių, o siekdami dar spartesnės Lietuvos startuolių ekosistemos plėtros septyni didieji šios rinkos žaidėjai suvienijo jėgas ir įsteigė asociaciją „Vienaragiai LT“. Kol kas Lietuvoje yra tik vienas oficialus vienaragis – „Vinted“, tačiau įmonės vadovas Mantas Mikuckas tvirtina, kad pagal tam tikrus rodiklius vienaragiams galėtų būti priskiriama ir daugiau įmonių.
Vienaragis
Vienaragis / 123RF.com nuotr.

Steigėjų teigimu, prie asociacijos kviečiami prisijungti visi aktyviai veikiantys mūsų šalies startuoliai. Asociacijos pavadinimas startuolių ir investuotojų žodyne reiškia milijardo JAV dolerių vertę pasiekusią įmonę – vienaragį (ang. unicorn).

„Vienaragiai LT“ steigėjais tapo per pandemiją sparčiai augę, milijonus vartotojų visame pasaulyje turintys Lietuvos startuoliai. Tai – meno, dizaino ir įdomybių interneto portalą valdanti bendrovė „Bored Panda“, svetainių talpinimo paslaugų bendrovė „Hostinger“, sveikatingumo rinkos startuolis „Kilo Health“.

Taip pat – internetinės rinkodaros bendrovė „Omnisend”, bendradarbystės erdvių startuoliams vystytoja „Tech Zity“, akceleratorius „Tesonet“ ir pirmasis Lietuvos vienaragis – naudotų mados prekių prekybos platforma „Vinted”, įvertinta daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių.

„Vinted“ vykdomasis direktorius Mantas Mikuckas tiki, kad vienaragių greitu metu atsiras ir daugiau.

„Asociacijos pavadinimas aspiracinis, tačiau tikrai yra bendrovių, kurios pagal tam tikrus rodiklius jau dabar galėtų būti priskiriamos vienaragiams. Prognozuoju, kad per kelis metus šis dalykas pajudės į priekį. Manau, kad turėsime ne vieną vienaragį, nebūsime vieno vienaragio šalis. Svarbu dabar, kad atsirastų kuo didesnis kiekis startuolių. Kuo daugiau įmonių turės globalią ambiciją, tuo daugiau tikimybių, kad įmonė taps vienaragiais", – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė M.Mikuckas.

Mantas Mikuckas/Mantas Mikuckas
Mantas Mikuckas/Mantas Mikuckas

Paklausti, kokių sričių startuoliai turi didžiausias galimybes tapti vienaragiais, naujosios asociacijos valdybos nariai vardijo kibernetinio saugumo, didžiųjų duomenų (angl. big data), dirbtinio intelekto, žaidimų sritis.

Asociacijos vadove tapo paramos portalo „Aukok.lt” bendraįkūrėja, informacinių technologijų specialistė Inga Langaitė, o valdybos pirmininku – M.Mikuckas.

Asmeninio archyvo nuotr./Inga Langaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Inga Langaitė

„Vienaragiai LT“ valdyboje bus dar šeši nariai: „Bored Panda“ įkūrėjas Tomas Banišauskas, „Hostinger“ vadovas ir valdybos pirmininkas Arnas Stuopelis, „Kilo Health“ valdybos pirmininkas Tadas Burgaila, „Omnisend“ bendraįkūrėjas ir vadovas Rytis Laurinavičius, „Tech Zity“ vadovas Darius Žakaitis bei „Tesonet“ bendraįkūrėjas Eimantas Sabaliauskas.

„Visos įmonės-steigėjos sėkmingai išaugino savo verslus, užsitikrino lyderiaujančias pozicijas rinkoje, todėl dabar norime dalintis sukaupta patirtimi ir žiniomis su bendruomene. Praeitais metais startuoliai pademonstravo, kad yra atsparūs krizėms, demonstravo išskirtinius augimo tempus“, – pabrėžia asociacijos vadovė Inga Langaitė.

Pasak jos, 2020 m. paskutinio ketvirčio duomenimis Lietuvoje veikė 651 startuolis, šios įmonės mokėjo vidutinį 2700 eurų atlyginimą iki mokesčių.

„Mokesčių sumokėta 126 mln. eurų, tai 2,5 karto daugiau nei prieš trejus metus. Tą sumą galime mažų mažiausiai patrigubinti“, - sakė ji.

„Mintis jungtis į asociaciją tarp mūsų sklandė jau seniai. Lietuva yra mūsų namai, norime, kad ji augtų, klestėtų ir ugdytų naujus, visame pasaulyje vertinamus profesionalus. Matome daug puikių Lietuvos IT startuolių – mažų ir didelių – kurie vieną dieną galbūt taps vienaragiais. Tai padaryti lengviau dalijantis patirtimi ir veikiant išvien“, – teigia asociacijos valdybos pirmininkas M.Mikuckas.

Spręs darbuotojų trūkumo problemą

Asociacijos valdybos pirmininkas M.Mikuckas sako, kad lietuviškų startuolių sektorius turi didžiulį potencialą ir toliau sėkmingai augti visame pasaulyje, o bendradarbiavimas galėtų padėti sprendžiant ir vieną pagrindinių problemų – aukštos kvalifikacijos specialistų trūkumą Lietuvoje.

Pasak jo, visi į „Vienaragiai LT“ susibūrę startuoliai aukštos pridėtinės vertės produktus, kuriais naudojasi milijonai žmonių visame pasaulyje, kuria būtent Lietuvoje. Šios įmonės čia moka mokesčius, samdo ir augina ypač aukštos kvalifikacijos darbuotojus, kurie dažnai vėliau patys steigia naujas įmones ir kuria naujus produktus.

„Mūsų siekis aiškus – stipresnė Lietuvos startuolių ekosistema. Esame išsikėlę tikslą tris kartus padidinti darbo vietų skaičių šiame sektoriuje, skatinant naujus startuolius ir sumokant tris kartus daugiau mokesčių į Lietuvos biudžetą. Ši suma po kelerių metų galėtų perkopti 375 milijonų eurų per metus, o darbuotojų startuoliuose padaugėti nuo dešimties iki trisdešimties tūkstančių“, – sako asociacijos valdybos narys E.Sabaliauskas.

Eimantas Sabaliauskas/Eimantas Sabaliauskas
Eimantas Sabaliauskas/Eimantas Sabaliauskas

Jis pridūrė, kad vienas iš darbo IT sektoriuje privalumų yra neprisirišimas prie darbo vietos, todėl darbuotojai gali dirbti iš bet kur. Tai gali būti dar vienas reikšmingas postūmis Lietuvos regionų atgimimui.

Kviečia kurti palankesnes sąlygas naujiems vienaragiams

„Vienaragiai LT“ vadovė I.Langaitė teigia, kad asociacija siekia prisidėti ne tik prie bendro visuomenės IT išprusimo didinimo, bet ir nori bendradarbiauti tobulinant švietimo sistemą, kad ji ugdytų aukštos kvalifikacijos specialistus.

„Stebime ir analizuojame tendencijas bei verslo aplinką, matome, kas veikia, o ką galima būtų tobulinti. Visuomenei bei valstybės institucijoms ruošiame siūlymus, ką galima būtų tobulinti, kad Lietuvos startuoliai sukurtų dar daugiau darbo vietų bei didesnę BVP dalį“, – sako asociacijos „Vienaragiai LT“ vadovė I. Langaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius