-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 30 /2014 06 02

Dėl pradangintų milijonų žinomi Lietuvos ir Estijos verslininkai teismo sprendimu siunčiami už grotų

Estijos Harju apygardos teismo sprendimu žinomi verslininkai, kurie investuotojams siūlė itin pelningą ir rizikingą nekilnojamojo turto projektą Azerbaidžane, nubausti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis. Tarp jų yra ir lietuvis Šarūnas Skyrius. Sprendimą priėmė pirmos instancijos teismas, todėl jis nėra galutinis.
Naujieji Baku simboliai
Naujieji Baku simboliai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2007 m. Estijoje įsteigta bendrovė „Seaside Residence Baku“ turėjo vystyti nekilnojamojo turto projektą Azerbaidžane. Įmonės obligacijos pasiūlytos ir Lietuvos investuotojams. Vertybinių popierių grąža priklausė nuo projekto sėkmės.

Afera nekvepėjo

Bendrovė žadėjo investuoti Azerbaidžane ir uždirbti iki 70 proc. grąžą. Tai baigėsi paprasčiausia pinigų vagyste. Apie 11 mln. eurų, kurie buvo surinkti, tiesiog dingo. Ir tai buvo licencijuojama bendrovė, – sakė V.Plunksnis.

„Yra pavyzdys, kai Lietuvos investuotojai prarado keletą milijonų litų. Tai „Gild Financial Advisory Services“ platintos Estijos bendrovės obligacijos. Bendrovė žadėjo investuoti Azerbaidžane ir uždirbti iki 70 proc. grąžą. Tai baigėsi paprasčiausia pinigų vagyste. Apie 11 mln. eurų, kurie buvo surinkti, tiesiog dingo. Ir tai buvo licencijuojama bendrovė“, – anksčiau situaciją 15min.lt komentavo Investuotojų asociacijos atstovas Vytautas Plunksnis.

Asociacijos duomenimis, bendrai Lietuvos investuotojai projektui galėjo skirti apie 1,5 mln. litų. Į projektą pinigus investavę fiziniai ir juridiniai asmenys buvo perspėti apie padidėjusią riziką, tačiau Estijos teisėsaugos institucijų atstovų nuomone, šio verslo dalyviai tapo aferos aukomis.

Tomo Urbelionio/BFL nuotr./Finansai
Tomo Urbelionio/BFL nuotr./Finansai

15min.lt duomenimis, įspūdingos sumos Azerbaidžane per tarpininkus buvo tiesiog išgryninamos.

Iš pradžių investuotojams žadėta, kad „Seaside Residence Baku“ įsigis 147 hektarų sklypą Baku. Ilgainiui planai pasikeitė ir buvo žadėta įsigyti 52 hektarų sklypas kitoje vietoje.  Sklypą turėjo pirkti antrinė bendrovė Azerbaidžane „Delta Land“.

15min.lt duomenimis, įspūdingos sumos Azerbaidžane per tarpininkus buvo tiesiog išgryninamos. Tai, kad sukčiavimas vyko, nekyla abejonių nei bylą tyrusiems pareigūnams, nei nukentėjusiems asmenims, tačiau nėra aišku, ar vertybinius popierius ne viešu būdu investuotojams siūlę tarpininkai apie tai žinojo iš anksto.

Š.Skyrius ir jo vadovaujama įmonė buvo Estijoje įkurtos bendrovės obligacijų emisijos organizatoriai Lietuvoje. Klientai buvo įspėjami apie galimas rizikas – pavyzdžiui, turto nacionalizavimą, tačiau nustatyta, kad pinigai Azerbaidžane dingo ne dėl prastų verslo sprendimų, o dėl juos valdžiusių asmenų nesąžiningumo.

Milijonai išleisti – turto nėra

Projektas Azerbaidžane priklausė trims Estijos verslininkams: Erki Piirsalui, Harlesui Liivui ir Toniui Haavelui.

Pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad „Delta Land“ negali pateikti jokių nekilnojamojo turto nuosavybės dokumentų. Buhalteriniais dokumentais buvo apskaitytos tik 1 mln. eurų viršijančios išlaidos už sklypą.

Projektas Azerbaidžane priklausė trims Estijos verslininkams: Erki Piirsalui, Harlesui Liivui ir Toniui Haavelui. Į „Seaside Residence Baku“ investavo žinomas Estijos verslininkas Marcelis Vichmannas (13,8 mln. litų), Estijos žiniasklaidos grupės „Ekspress Grupp“ savininkas Hansas H.Luikas (10,4 mln. litų).

Tomo Urbelionio/BFL nuotr./Paskolos kaina
Tomo Urbelionio/BFL nuotr./Afera.

Estijos dienraščio „Aaripaev“ paviešintame visų investuotojų sąraše yra ir lietuviškų pavardžių. Tai Romualdas Raudonis, Mindaugas Girjotas, Arvydas Žilevičius, Valdas Goštautas, Tomas Pilipavičius, Rimas Kirdulis, Indrė Dabašauskienė, UAB „Ryto Projektas“. Lietuvių investuotos sumos svyruoja nuo 1 iki 290 tūkst. eurų.

Milijoninės kompensacijos ir kalėjimas

Teismas nusprendė, kad aferos organizatoriai investuotojams turės atlyginti 12 mln. eurų – tiek, kiek ir prašė prokurorai.

Anot portalo vz.lt, Estijos teismas nusprendė, kad bendrovės „GILD Financial Advisory Services“ atstovai yra kalti ir turės atlikti 2-3 metų trukmės bausmes kalėjime.

Š.Skyriui skirta 2 metų ir 3 mėnesių laisvės atėjimo bausmė, iš kurios 3 mėnesių bausmę jis turės atlikti iš karto, Estijos verslininkui E.Piirsalu skirta 3 metų bausmė (6 mėnesiai bausmės turės būti atlikti iš karto), o verslininkui T.Haavelui – 2 metų ir 6 mėnesių (iš karto reikės atlikti 6 mėnesių bausmę).

Bendrovei „GILD Financial Advisory Services“ teismas skyrė 150 000 eurų (518 000 litų) baudą.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Bylos nagrinėjimas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Bylos nagrinėjimas

Teismas nusprendė, kad aferos organizatoriai investuotojams turės atlyginti 12 mln. eurų – tiek, kiek ir prašė prokurorai. E.Piirsalu, T.Haavelui, Harlesui Liivui ir bendrovei „GILD Financial Advisory Services“ priteista atlyginti 7 mln. eurų. Š.Skyriui priteista atlyginti mažesnę sumą, nes dalis investuotojų atsisakė pretenzijų.

Sprendimas nustebino

Norime atkreipti dėmesį, kad daugelis investuotojų atsiėmė savo pretenzijas Š.Skyriui. , – teigė J.Tehveras.

15min.lt pavyko susisiekti su Š.Skyriumi, kuris teigė, kad pirmos instancijos teismo sprendimas bus skundžiamas. Plačiau komentuoti situacijos jis nepanoro.

„Esam labai nustebinti tokiu sprendimu. Mano klientui inkriminuojami kaltinimai nėra pagrįsti. Stebina ir tai, kokios bausmės buvo skirtos „Seaside Residence Baku“ vadovams ir mano klientui.

Norime atkreipti dėmesį, kad daugelis investuotojų atsiėmė savo pretenzijas Š.Skyriui. Svarbu, kad žiniasklaida ir investuotojai suprastų, kad tai tik pirmos instancijos teismo sprendimas ir mes jį neabejotinai skųsime“, – atsiųstame pranešime teigė Š.Skyriaus advokatas Jaanus Tehveras.

Žada neišduoti klientų pasitikėjimo

„GILD Corporate Finance“ išplatino pranešimą savo klientams. Jį pateikiame žemiau.

Ši byla tęsiasi jau 6 metus, nuo 2008 metų vyko policijos ir prokuratūros tyrimas, o nuo 2012 metų rudens – teisminis nagrinėjimas. Per tą visą laiką nepasiteisino nei vienas įtarimas, nepaaiškėjo nei vienas faktas ar aplinkybė, kad mūsų bendrovė ir vertybinius popierius platinęs Šarūnas Skyrius padarė kokį nors nusikaltimą. Nebuvo pateiktas nei vienas „bendrininkavimo“ įrodymas, nei vienas pasipelnymo faktas.

Estijos spaudoje beveik visą laiką nuo bylos tyrimo pradžios buvo palaikoma neigiama nuomonė apie GILD ir GILD darbuotojus. Dėl to buvo iškreipta viešoji nuomonė - apie šią bylą nustota kalbėti,kaip apie „Seaside Residence Baku“ bylą, o pradėta pasakoti kaip apie „GILD Baku aferą“, kur „Seaside Residence Baku“ vadovai neva tebuvo marionetės piktavalių GILD partnerių rankose.

Atsižvelgiant į tai, kad vienas iš nukentėjusiųjų yra svarbus Estijos žiniasklaidos verslo atstovas, tai neturėtų dabar stebinti. Mums šiemet šiaip ne taip pavyko sugrąžinti viešąją diskusiją šia tema į realybę, ir Estijos spaudoje apie bylą vėl kalbama kaip apie „Baku bylą“, tačiau žala greičiausiai jau buvo padaryta, o Lietuvos žiniasklaida, šią bylą sekusi su daug mažesniu susidomėjimu nei jų Estijos kolegos, vis dar pakliūna ant senų „Aripaev“, „Postimees“, „Eesti Ekspress“ ir „Delfi.ee“ straipsnių kabliuko.

Daug svarbiau už teismo nutartis yra mūsų vidinė ramybė ir žinojimas, kad nusikaltime mes nedalyvome, mums priskirtų nusikalstamų veiksmų nedarėme. Nors, galų gale, viską spręs teismas, mes manome, kad nusikaltimas vis dėlto buvo įvykdytas, tačiau Šarūnas ir GILD buvo į jį įtraukti taip pat, kaip ir eilė investuotojų, ir yra tokios pačios nusikaltimo aukos.

Emisijos organizavimo ir dėl vertybinių popierių platinimo sukelti teisiniai ginčai yra komplikuoti, teismų praktika bei techninis pasirengimas juos profesionaliai nagrinėti yra dar labai riboti, todėl yra reali klaidos galimybė. Norėtųsi, aišku, kad ši byla būtų teigiamas, o ne neigiamas precedentas teismų praktikos vystymuisi. Mes žinome, kad į bylą esame įtraukti nepelnytai ir esame tikri, kad aukštesnės instancijos teismas tai patvirtins. Šarūną ir GFAS atstovaujantys advokatai būtinai pateiks apeliaciją per artimiausias dienas.

Tačiau už viską svarbiausias yra mūsų klientų ir verslo partnerių pasitikėjimas, kurį, tikimės, mes įrodome kiekvieną dieną dirbdami jums. Nė karto per visą mūsų komandos istoriją, ar tai būtų dabartinė nepriklausoma „GILD Corporate Finance“ komanda, ar „GILD Bankers“ dalis (2006-2009), ar LHV (2004-2006), ar „Hermis Finansai“ (1998-2004), nei vienas klientas nėra mūsų apkaltinęs nelojalumu, jo interesų nepaisymu ar interesų konfliktu. Kiekvieną mandatą mes imame kaip pirmą ir dedame didžiausias pastangas jį įgyvendinti. Taip darysime ir toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius