Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokesčių nemokėjimu kaltinama „McDonald's“ – viena darbščiausių biudžeto „bitučių“ Lietuvoje

„McDonald's“ franšizes valdanti įmonė Liuksemburge šaliai greičiausiai turės grąžinti 500 mln. dolerių nesumokėtų mokesčių, mat jai buvo taikomas artimas nuliui (1,49 proc.) pelno mokesčio tarifas. Tuo metu Lietuvoje greito maisto restoranų tinklas yra tarp didžiausių mokesčių mokėtojų.
„McDonald‘s“ restoranas prekybos centre „Panorama“
„McDonald‘s“ restoranas prekybos centre „Panorama“ / „McDonald‘s“ nuotr.

Europos Komisija įpareigojo JAV technologijų milžinę „Apple“ grąžinti Airijai 13 mlrd. Eur nesumokėtų mokesčių. Dabar eilė atėjo kitoms mažus mokesčius mokančios korporacijoms – „Financial Times“ rašo, kad Briuselis ruošiasi įpareigoti „McDonald's“ franšizes valdančią Liuksemburge įsikūrusią įmonę sumokėti apie 500 mln. dolerių.

Skaičiuojama, kad nuo reorganizacijos 2009 metais kasmet mokėjo vidutiniškai 1,49 proc. pelno mokestį Liuksemburgui. Įprastinis Liuksemburgo taikomas pelno mokestis yra 29,2 proc. Jeigu toks būtų pritaikytas „McDonald's“, kompanija šaliai būtų skolinga apie pusę milijardo dolerių, rašo leidinys.

„McDonald’s Europe Franchising“, įsikūrusi Liuksemburge, pelną gauna iš Europos franšizių – žemyne įsikūrusių „McDonald's“ franšizių savininkai Liuksemburgo įmonei moka už naudojimąsi prekės ženklu, taip pat „know-how“, taip pat tam tikrą honoraro mokestį.

Franšizės – pelno šaltinis

Pasaulyje yra per 36 tūkst. „McDonald's“ restoranų, ir tik apie 15 proc. jų priklauso Amerikos bendrovei, likusius restoranus valdo franšizių savininkai. Franšizės, kaip rodo „McDonald's“ finansų ataskaitos, yra kur kas pelningesnės nei nuosavi restoranai.

„McDonald‘s“ nuotr./„McDonald‘s“ restoranas prekybos centre „Panorama“
„McDonald‘s“ nuotr./„McDonald‘s“ restoranas prekybos centre „Panorama“

Tarkime, 2014 metais iš savo restoranų „McDonald's“ gavo 18,2 mlrd. dolerių pajamų, tačiau, atmetus mokesčius ir kitas išlaidas, iš jų bendrovei teliko 2,9 mlrd. dolerių. Tuo metu franšizės atnešė 9,2 mlrd. dolerių, kurių net 7,6 mlrd. dolerių liko motinai Amerikoje, skaičiuoja „Wall Street Survivor“.

Iš Europos franšizių mokesčius susirenka jau minėta Liuksemburge įsikūrusi „McDonald’s Europe Franchising“, kuriai nuo 2009 metų Liuksemburgas ir taikė lengvatinį pelno mokesčio tarifą. Tačiau „McDonald's“, atsakydama į kritiką, pareiškė, kad Europoje vien 2011-2015 metais sumokėjo 2,5 mlrd. dolerių pelno mokesčio (tarifo vidurkis – 27 proc.).

O tai reiškia, kad, nepaisant Briuselio priekaištų greito maisto restoranų tinklui, Europos Sąjungos valstybėms jis yra naudingas, nes neša įplaukas į biudžetą. Negana to, Lietuvoje tai yra vienas didžiausių mokesčių mokėtojų.

Suneša milijonus

Pernai „McDonald's“ restoranus Lietuvoje valdanti „Premier Restaurants“ sumokėjo į biudžetą per 4 mln. Eur mokesčių, per pirmąjį šių metų pusmetį, VMI duomenimis, jau sunešė beveik 2,2 mln. Eur.

Tarp apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teikiančių įmonių pagal sumokamus mokesčius „McDonald's“ valdytoja pirmauja.

Pernai „McDonald's“ restoranus Lietuvoje valdanti „Premier Restaurants“ sumokėjo į biudžetą per 4 mln. Eur mokesčių, per pirmąjį šių metų pusmetį, VMI duomenimis, jau sunešė beveik 2,2 mln. Eur.

„McDonald‘s“ generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis 15min aiškino, kad įmonės pardavimai Lietuvoje nuosekliai auga, todėl didėja ir sumokamų mokesčių suma.

„2013 m. bendrovės sumokėto pelno mokesčio suma siekė daugiau kaip 273 tūkst. eurų, 2014 – beveik 262 tūkst. eurų. Praėjusiais metais „McDonald‘s“ sumokėjo daugiau nei 419 tūkst. eurų mokesčio“, – 15min sakė V.Janevskis.

Lietuvoje šiai įmonei, kuri yra sukūrusi 640 darbo vietų, yra taikomas standartinis pelno mokesčio tarifas – 15 proc.

Apie tai, kad „McDonald's“ susilauks Briuselio sankcijų, garsiai pradėta kalbėti po to, kai Europos Komisija įpareigojo „Apple“ sugrąžinti Airijai 13 mlrd. Eur nesumokėtų mokesčių. Tačiau „Apple“ veikimo Europoje schema – kitokia nei greito maisto restoranų tinklo.

Pelno mokestis – vos 0,005 proc.

Rugpjūčio mėnesį ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager pažymėjo, kad bendrovei „Apple“ Airijoje suteiktos išskirtinės sąlygos reiškė, kad JAV bendrovė 2003 metais iš savo veiklos Europoje sumokėjo tik 1 proc. pelno mokestį, o 2014 metais jis siekė vos 0,005 proc.

„Mokestinės sąlygos Airijoje leido „Apple“ beveik visiškai išvengti pelno apmokestinimo prekiaujant „Apple“ produkcija visoje ES bendrojoje rinkoje“, – sakė komisarė.

Naujienų agentūra aiškino, kad visas pelnas iš Europoje parduodamų „Apple“ produktų yra nukreipiamas į Airiją. Kiekvieną kartą, kai Londone, Paryžiuje ar Milane yra nuperkamas „iPhone“, pelną skaičiuoja „Apple“ padalinys Airijos mieste Korke.

Dėl palankaus kompanijai susitarimo su Airijos valdžia įmonė visą pelną iš pardavimų Europoje registruodavo Airijoje, kur „Apple“ buvo taikomi mažesni mokesčiai.

Kadangi „Apple“, priešingai nei „McDonald's“, Europoje veikia ne per franšizes, kurių savininkai yra priversti susimokėti pelno ir kitus mokesčius, Europos valstybių biudžetų dosniai neparėmė, o, susitarusi su Airija, rado būdą, kaip mokėti mažiausius įmanomus mokesčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius