-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netradicinės interneto adresų galūnės kol kas nežavi lietuvių

Iš šiemet prasiplėtusio interneto vardų galūnių sąrašo Lietuvos rinkoje paklausios tapo kol kas kelios. Domenų registravimu užsiimančių bendrovių teigimu, praeis keleri metai, kol naujos galūnės taps tokios pat žinomos ir įprastos, kaip, pavyzdžiui, .lt ar .com.
Interneto reklamos ir tinklalapių atstovai teigia, kad sausainėliai pavojaus nekelia, tad baidytis jų nederėtų.
Internetas / 123rf nuotr.
Temos: 1 Internetas

Anksčiau savo svetainės galūnę tekdavo rinktis bene tik iš kelių alternatyvų: dirbant vien Lietuvos rinkoje, esą visiškai pakakdavo .lt, dirbant europinėje – .eu, o pasaulinėje – .com. Bet šalia buvusių bendrinių interneto vardų galūnių prisidėjus bent porai šimtų naujų, įmonės dabar jau gali save pozicionuoti ir pagal veiklos sritį, pavyzdžiui, maisto, reklamos, kelionių, muzikos ar kitą.

Tarp naujų ir jau naudojamų domenų – .biz, .company, .website, .host ir daugybė kitų.

Domeną, kaip ir automobilio numerius, galima turėti ir individualius.

„Lietuvoje prigijo tokios galūnės, kurios turi prasmę lietuvių kalba, pvz., .guru domenai arba domenas su galūne .link. Anglų kalba tai yra nuoroda, bet lietuvių kalba tai yra polinksnis, nurodantis kryptį. Tai, pavyzdžiui, mokslo.link arba tobulybės.link“, – sako UAB „Interneto vizija“ direktorius Arvydas Štrausas.

Vienos stambiausių šalyje domenų registravimu užsiimančių įmonių vadovo teigimu, interneto vardų galūnių mokestis metams paprastai svyruoja nuo pusšimčio iki šimto litų. Domeną, kaip ir automobilio numerius, galima turėti ir individualius.

„Tvarka liberalizuota ir dabar kiekviena įmonė gali turėti savo galūnę, tik reikia turėti tam pinigų. Tai yra kažkur pusė milijono litų“, – sako A. Štrausas.

Brangiau nei įprastai kainuoja ir interneto naršytojams bei paieškos sistemoms jau pažįstamas, seniai veikiantis domenas.

„Domenai perperkami iš esamų savininkų. Yra daugybė gerų ir labai žinomų domenų, ir SEO prasme labai naudingų, kurie yra tiesiog parduodami. Aišku, jie yra brangesni, kelis kartus brangesni negu naujai įregistruojamas domenas“, – sako UAB „Duomenų centras“ direktoriaus pavaduotojas Tomas Peleckis.

Naujos interneto vardų galūnės, manoma, prigis per kelerius metus. Kartu prognozuojama, kad interneto vardais ilgainiui taps nemažai įmonių prekių ženklų ir šūkių, ir tai irgi padės joms pataikyti į dešimtuką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius