-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„ORLEN Lietuva“ darbuotojų atleidimo kartėlį saldins įspūdingos kompensacijos

Su finansiniais sunkumais susidūrusios didžiausios Lietuvoje naftos perdirbimo bendrovės darbuotojai gali būti gyvu pavyzdžiu, kodėl verta steigti profesines sąjungas ir pasirašyti kolektyvines sutartis.
„PKN Orlen“
„PKN Orlen“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors atleidimas gresia daugiau nei šimtui darbuotojų, o pajamų gali netekti apie 40 „ORLEN Lietuva“ aptarnaujančių įmonių, Naftininkų profesinės sąjungos tarybos pirmininkė Virginija Vilimienė 15min.lt teigė, kad atleidžiamiems žmonėms bus išmokėtos solidžios išeitinės kompensacijos ir kitos išmokos, dėl kurių sutarta iš anksto.

Atleis per šimtą darbuotojų

Anksčiau planuota, kad darbo neteks 36 įmonės darbuotojai. Dabar šis skaičius išaugo iki šimto.

„Šiuo metu ieškoma visokių variantų įmonės veiklai tęsti. Mūsų įmonė pagalbos kreipėsi į vyriausybę. Skaudžiausios pasekmės mums yra planai atleisti daugiau darbuotojų, nei tartasi anksčiau“, – teigė V.Vilimienė.

Planuota, kad darbo neteks 36 įmonės darbuotojai. Dabar šis skaičius išaugo iki šimto. Iš viso bendrovėje dirba per pusantro tūkstančio žmonių. „ORLEN Lietuva“  mažina gamybą, ruošiami įrenginių jungimo projektai.

Orlen Lietuva
„ORLEN Lietuva“ 

„Šiuo metu vyksta derybos, svarstoma, kiek žmonių bus atleista. Likę darbuotojai turės užtikrinti gamybą, todėl siekiame, kad krūviai nebūtų per dideli“, – minėjo darbuotojų atstovė.

Didelės kompensacijos

„ORLEN Lietuva“  kolektyvinėje sutartyje didžiausia numatyta išmoka atleidžiant darbuotoją siekia dvylika jo mėnesinių atlyginimų. Taip pat yra numatyta iki 5 tūkst. litų suma persikvalifikavimo išlaidoms padengti.

Pasak jos, kiekvieno žmogaus atleidimas yra labai skaudi problema, pirmiausia pačiam darbo netekusiam darbuotojui: „Praėjusią savaitę buvome susitikę su bendrovės vadovais ir paprašėme, kad darbuotojams būtų pateiktas toks pasiūlymas, kurį išgirdę kai kurie darbuotojai, galbūt, patys norėtų išeiti gavę dideles išeitines kompensacijas. Jos yra numatytos mūsų kolektyvinėje sutartyje ir yra taikomos.“

Solidžios kompensacijos sušvelnintų situaciją. „ORLEN Lietuva“  kolektyvinėje sutartyje didžiausia numatyta išmoka atleidžiant darbuotoją siekia dvylika jo mėnesinių atlyginimų. Taip pat yra numatyta iki 5 tūkst. litų suma persikvalifikavimo išlaidoms padengti. Pašnekovės teigimu, bendrovė savo įsipareigojimus vykdo.

Tomo Urbelionio/BFL nuotr./Piniginė
Tomo Urbelionio/BFL nuotr./Piniginė

„Bendrovės atstovai žvelgia optimistiškai ir nuoširdžiai siekia išgyventi. Iš Lenkijos „PK ORLEN“ buvo atvažiavusi vadovybė. Man teko kalbėti su vienu iš valdybos narių. Jis sakė: „Mes esame čia, nes norime, kad įmonė išgyventų. Kartu spręskime šį ekonominį klausimą.“ Mes tikimės to paties“, – sakė V.Vilimienė.

Nukentės ir kitos įmonės

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius žadėjo skubos tvarka keisti įstatymus, kurie šiuo metu trukdo įmonei ar mažina jos pajamas.

Profesinės sąjungos vadovė nurodė, kad „ORLEN Lietuva“ veiklą aptarnauja apie 40 įmonių. Ir ne tik Mažeikiuose.

„Tenka bendrauti su „Klaipėdos naftos“ profesinės sąjungos nariais. Jie taip pat pastebi, kad darbų sumažėjo. Matau, kad problema svarbi visai Lietuvai“, – sakė jis.

Pasak V.Vilimienės, bendrovėje apsilankęs ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius žadėjo skubos tvarka keisti įstatymus, kurie šiuo metu trukdo įmonei ar mažina jos pajamas. Taip pat į įmonę turėtų atvykti Seimo Ekonomikos komiteto nariai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

Paklausta, kada prasidėjo „ORLEN Lietuva“  problemos, pašnekovė prisiminė praėjusių metų pabaigą: „Problemos tęsiasi jau senokai. Prieš Naujuosius metus, gruodžio mėnesį, mūsų rezultatai ėmė blogėti. Bendrovės vadovai mums aiškino, kad prastos pelno maržos, nuo metų pradžios JAV ne tik atsisakė pirkti mūsų produktus, bet ir pradėjo vežti savo produktus į Europą, dėl to netekome rinkos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius