Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 30 /17:25

Palangoje parduodamos valstybės poilsinės kelia abejonių dėl per mažos kainos

Palangoje daugiau kaip 8 tūkst. kvadratinių metrų ploto „Vyturio“ reabilitacijos centro pastatas, prie kurio priskirtas beveik pustrečio hektaro žemės sklypas, parduodamas už 9 mln. litų.
„Vyturio“ reabilitacijos centro pastatas
„Vyturio“ reabilitacijos centro pastatas / vyturyshotel.lt nuotr.

Šio objekto pirkėjas už minimą sumą taip pat įsigis tris vos keli šimtai metrų nuo jūros esančius kotedžus, kurių žemės sklypai siekia 1,2 hektaro, ir 37 arų žemės sklype esančią apie 650 kvadratinių metrų ploto poilsinę „Žilvinėlis“, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Ūkio ministerijai priklausanti Palangos bendrovė „Baltija“ už tokią pradinę kainą vienu kartu parduoda beveik visą turimą turtą, pasilikdama tik viešbutį „Žilvinas“. Dienraštį konsultavusių nekilnojamojo turto ekspertų nuomone, 9 mln. litų vertas vien tik „Vyturio“ sanatorijos kompleksas.

Anot jo, vien trys kotedžai Gedimino gatvėje su erdviais sklypais verti mažiausiai po 2 milijonus litų.

Pasak „Lietuvos ryto“, nepriklausomų turto vertintojų bendrovės „Auditas ir konsultacijos“ šį rudenį nustatyta bendra pradinė parduodamų objektų kaina nekilnojamojo turto specialistams sukėlė nuostabą. Pavyzdžiui, netoli J.Basanavičiaus gatvės, tik 200 metrų nuo jūros, 36 arų sklype esantis beveik 200 kvadratinių metrų ploto kotedžas įvertintas vos 300 tūkst. litų.

Kaip teigia „Lietuvos rytas“, daug abejonių kelia ir skuba. Spaudoje šį antradienį paskelbus apie parduodamą turtą, pirkėjų pasiūlymai priimami iki lapkričio 3 dienos ryto – tik keturias darbo dienas.

„Vadinasi, jau yra numatytas pirkėjas, kuriam paruošta nedidelė objektų kaina. Iš karto nusipirkęs visus objektus, jis juos parduos po vieną ir gaus antra tiek“, – taip tokias pardavimo sąlygas įvertino bendrovės „Palangos statyba“ ir „Amberton“ viešbučių tinklo valdybų narys Rimantas Jasiukėnas. Anot jo, vien trys kotedžai Gedimino gatvėje su erdviais sklypais verti mažiausiai po 2 milijonus litų.

Ūkio ministerija: vertę nustatė ekspertas

Ūkio ministerija ketvirtadienio vakarą išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad siekiant optimizuoti poilsio namų „Baltija“ įmonės veiklą, buvo atlikta galimybių studija ir pastatų vertinimai.

Atsižvelgusi į galimybių studijos išvadas, poilsio namų „Baltija“ valdyba pritarė siūlymui parduoti poilsio namams „Baltija“ priklausančius kritinės būklės statinius: tris poilsio pastatus, reabilitacijos centrą „Vyturys“ ir poilsio namus „Žilvinėlis“.

Ūkio ministerija pabrėžia, kad ne ji, o nepriklausomas turto vertintojas nustatė šių pastatų, be žemės sklypų, vertę.

Nuspręsta parduoti šį komerciniu požiūriu nepelningą ir reikalaujantį milžiniškų investicijų nekilnojamąjį turtą ir taip padengti paskolą bankui, o likusias lėšas investuoti į „Žilvino“ viešbutį, kuris atnaujintas galėtų tapti pelningu komerciniu objektu.

Ūkio ministerija pabrėžia, kad ne ji, o nepriklausomas turto vertintojas nustatė šių pastatų, be žemės sklypų, vertę. Tai yra pradinė pastatų pardavimo kaina, kuri gali didėti priklausomai nuo pirkėjų siūlymų. Žemė, priklausanti valstybei, yra neparduodama. Jos nuomos teisė ir įsipareigojimai mokėti žemės nuomos mokestį pereitų naujam potencialiam nuomininkui.

Taip pat yra gautas Palangos miesto savivaldybės oficialus paaiškinimas, kad parduodami pastatai gali būti rekonstruojami nedidinant nei užstatymo ploto, nei aukštingumo.

Parduodamas nekilnojamasis turtas yra neskaidomas – t. y. pastatai neparduodami po vieną, nes dalis turto, tikėtina, nebus parduota. Tokia situacija tik didintų įsiskolinimus. Parduoti turtą neskaidant siūlo ir studijos ekspertai.

Pirkėjas, įgydamas poilsio namų „Baltija“ parduodamą nekilnojamąjį turtą, privalės užtikrinti veiklos tęstinumą viešbutyje „Vyturys“ su reabilitacijos centru ne mažiau nei vienus metus.

Galutinį sprendimą dėl „Baltijos“ poilsio namų likimo priims akcininkė Ūkio ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius