-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dokumentai parduotuvėse: aludariai regi didesnes eiles ir kainas, o blaivybės šalininkas pasigedo nuoširdumo

Prekybininkų sprendimas visiems alkoholio pirkėjams taikyti reikalavimą parodyti asmens dokumentą prie kasos tik ilgins eiles parduotuvėse ir net didins kainas, perspėja aludariai. Prekybininkai taip tik vizgina uodegą prieš naujus siūlymus dar labiau griežtinti prekybą alkoholiu, mano blaivybės šalininkai. Tačiau stipraus alkoholio gamintojai sako, kad tai geriau nei valdžios primetami draudimai.
„Lidl“ prekybos centro atidarymas S.Neries gatvėje Vilniuje
Alkoholinių gėrimų skyrius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ketvirtadienį ryte didžiausi prekybos tinklai ir kooperatyvų sąjunga paskelbė, kad nuo rudens reikalaus asmens dokumentų iš visų alkoholio pirkėjų. Negana to, kasininkės dar turės suvesti gimimo datą. Tokiu būdu bandoma apsisaugoti nuo klaidų, kai alkoholis parduodamas 18 metų neturintiems žmonėms. Ko gero, vienas žinomiausių blaivybės šalininkų Lietuvoje Aurelijus Veryga abejoja verslininkų nuoširdumu. O alkoholio gamintojai priekaištų irgi turi.

A.Veryga: pernelyg daug sutapimų

„Tvarka, kaip žadama, įsigalios rudenį, kai Seimas svarstys naujus siūlymus dėl alkoholio griežtinimo. Viskas pernelyg sutampa. Todėl pasigendu nuoširdumo“, – 15min teigė A.Veryga. Jis – vienas iš radikalių siūlymų autorių. Pavyzdžiui, siūlo, kad alkoholiniais gėrimais būtų leidžiama prekiauti tik specializuotose parduotuvėse.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Reikėjo visada laikytis reikalavimo tikrinti dokumentus. Juk žinome, kad nepilnamečiai ir dabar gali įsigyti alkoholio“, – sako A.Veryga. Tačiau ir jis sutinka – visiems taikomas reikalavimas pateikti dokumentą gali sumažinti prekybą. „Kokiais 5 procentais, manau, prekyba gali iš tiesų sumažėti“, – prognozavo jis.

A.Veryga mano, kad užtektų reikalavimo parodyti dokumentus iš tų pirkėjų, kurie atrodo jaunesni nei 25 metai. Beje, kai kurie prekybininkai jau taiko panašią naujovę. Bet dabar norima, kad tai būtų įstatymu apibrėžta.

„Klaidų tikimybė tikrai didelė, nes kai kurie jauni žmonės atrodo kaip vyresni. Bet prekybos tinklų memorandumas man vis tiek kelia daug klausimų ir dėl asmens duomenų apsaugos, ir dėl to, kaip tai bus padaryta“, – pridūrė A.Veryga.

Perspėja: didės eilės, augs kainos

Panašu, kad prekybininkai su alkoholio gamintojais nesitarė dėl šio siūlymo. Nors aludariai ir neprieštarauja siekiui iš kiekvieno reikalauti dokumento, tačiau perspėja, kad nepatogumų bus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stiprūs alkoholiniai gėrimai išimami iš lentynų Čekijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stiprūs alkoholiniai gėrimai

„Manome, kad toks visuotinis asmens dokumentų tikrinimas lems dar didesnių eilių prie prekybos tinklų kasų susiformavimą. Norėdami suvaldyti srautus, prekybos tinklai turės atidaryti daugiau kasų, dėl to išaugs paties prekybos tinklo kaštai, kas, tikėtina, gali lemti produktų kainų augimą“, – rašoma 15min pateiktame „Švyturio-Utenos alaus“ generalinio direktoriaus Rolando Viršilo komentare.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolandas Viršilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolandas Viršilas

Jis mano, kad iš visų reikalauti dokumento yra pernelyg daug. „Ar tikrai reikia, pavyzdžiui, akivaizdžiai garbaus amžiaus asmeniui įrodinėti, kad jis pilnametis?“, – retoriškai klausia bendrovės vadovas.

Idėją palaiko

Nepaisant to, aludariai vis tik sveikina prekybininkų iniciatyvą ir tikisi, kad jos bus laikomasi.

„Šiuo metu galioja reikalavimas tikrinti alkoholinius gėrimus perkančių asmenų, kurie galimai yra nepilnamečiai, asmens dokumentus, tačiau nesunku pastebėti, kad neretai į šį reikalavimą pažiūrima pro pirštus“, – pastebi R.Viršilas.

Stipresnių gėrimų gamintojai irgi pritaria reikalavimams parodyti dokumentus perkant alkoholį. Ir sako, kad tai geriau, nei valdžios vėzdas.

„Tai bent jau nepakenks ir apsaugos kasų darbuotojus nuo neatidumo, kai alkoholį parduoda jaunesniems žmonėms“, – 15min teigė bendrovės „MV Group“, valdančios „Stumbrą“, „Alitą“ ir „Anykščių vyną“, rinkodaros vadovas Algirdas Čiburys. Jis sako, kad kai tokia iniciatyva kyla iš verslo, tai yra sveikintina.

ALGIRDAS ČIBURYS
Algirdas Čiburys

Pardavimai kristų

Ar alkoholio gamintojų nejaudina tai, kad bus nupirkta mažiau? Asmens dokumentus nešiojasi tikrai ne visi ir ne visada.

Prekybos tinklų atstovai prognozuoja, kad dėl tokio reikalavimo prekyba gali sumažėti 10–15 procentų. Gamintojai puse lūpų prasitaria, kad susitaikytų su praradimais, juo labiau, jeigu jie bus tik laikini.

„Sunku tai vertinti, bet jei tikrai paskaičiuota, kad sumažės prekyba, tai, vadinasi, yra pagrįsta prognozė“, – mano „MV Group“ rinkodaros vadovas.

Aludariai nesiima spręsti, ar pirkėjai, palikę namie asmens dokumentus, pirks mažiau alaus parduotuvėse. Tačiau to ir neatmeta.

„Manome, kad alkoholinių gėrimų pardavimo kritimas gali būti trumpalaikis efektas, kol pirkėjai susipažins ir apsipras su nauja tvarka. Jeigu produkcijos pardavimas smuks dėl sumažėjusio alkoholio vartojimo tarp nepilnamečių asmenų, mes tik džiaugsimės“, – komentavo „Švyturio-Utenos alaus“ generalinis direktorius R.Viršilas.

Laurynas Vilimas, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius, teigia, kad asmens amžių patvirtinantis dokumentas galės būti ne tik pasas, bet ir ID, ir vairuotojo teisės, ir studento ar senjoro pažymėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius