Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patyliukais įteisinama „Toksika“

Valstybės valdoma UAB „Toksika“ valstybinei komisijai atidavė vertinti Šiaulių rajone statytą pavojingų atliekų deginimo įrenginį, nors nepriklausomi ekspertai ir Viešųjų pirkimų tarnyba konstatavo įvairiausius pažeidimus, kilo net įtarimų dėl galimos korupcijos. Tačiau valdininkų tai nesustabdo.
„Toksika“
„Toksika“ / Vadimo Simutkino nuotr.

Maža to, kol parašai tyliai dedami, tyrimą dėl šios gamyklos pradėję Seimo Antikorupcijos komisijos nariai šiuo metu aktyviai ruošiasi Europarlamento rinkimams, o vėliau išeis atostogų. Tik sugrįžus jau gal nebebus ką ir svarstyti.

Neteisėti susitarimai

Dienraštį „Šiaulių naujienos“ pasiekė informacija, kad UAB „Toksika“ atidavė valstybinei komisijai vertinti Šiaulių rajone pastatytą pavojingų atliekų deginimo įrenginį, nors nepriklausomi ekspertai buvo konstatavę, kad šis statinys yra su nemažais trūkumais, o Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) šių metų pradžioje buvo pateikusi neigiamas išvadas – dabar vykstantys procesai pažeidžia įstatymus ir bet kokie bendrovės susitarimai su rangovu privalo būti nutraukti.

„UAB „Toksika“ kreipėsi su prašymu į valstybinę komisiją dėl pavojingų atliekų deginimo įrenginio pripažinimo tinkamu naudoti, jau keli pareigūnai pasirašė aktą, tuo patvirtindami, kad įrenginys atitinka visus projekto bei techninių reglamentų reikalavimus, o tai yra akivaizdi netiesa. Po paskutinio bandymo įjungti deginimo krosnį ji buvo avariniu būdu sustabdyta ir iki šios dienos bendrovė nesugebėjo jos užkurti. Įdomu, ką UAB „Toksika“ demonstruoja priėmimo komisijos nariams?“ - retoriškai klausė laišką redakcijai atsiuntęs skaitytojas.

Komisija pradėjo darbą

UAB „Toksika“ l. e. p. generalinis direktorius Stasys Vasiliauskas dienraščiui „Šiaulių naujienos“ patvirtino šią informaciją, tačiau nuo klausimo, ar kas nors iš valstybinės komisijos narių jau pasirašė, diplomatiškai išsisuko.

„Taip, šiuo metu vyksta komisijos darbas. Komisijos narių išvadas gausime po to, kai komisija baigs darbą. Atlikus 1 mėn. bandymus, įrenginys toliau veikė, nes buvo vykdomi darbuotojų mokymai. Po mokymų įrenginys buvo sustabdytas, atlikta jo techninė apžiūra, įrenginys pradėtas ruošti valstybinės komisijos apžiūrai. Deginimo įrenginio darbas bus atnaujintas po to, kai bus patvirtintas statinio užbaigimo aktas“, - raštu atsakymus pateikė S.Vasiliauskas.

Diskutuoja dėl išvadų

Kaip dienraštis „Šiaulių naujienos“ rašė anksčiau, VPT šių metų pradžioje išnagrinėjo UAB „Toksika“ dėl minėto įrenginio vykdytus veiksmus ir konstatavo, kad bendrovės susitarimai su rangovu bei statybų priežiūrą vykdančia institucija buvo neteisėti ir privalo būti nutraukti. VPT išvadų nepakeitė net ir gavusi UAB „Toksika“ vadovų pasiaiškinimus. Tačiau valstybinės bendrovės vadovams tokios valstybinės įstaigos išvados nė motais.

„Bendrovė šiuo metu dar diskutuoja su VPT ir teikia papildomą informaciją bei argumentus, nes mano, kad VPT, pateikdama išvadas, įvertino ne visus aspektus“, - atsakė S. Vasiliauskas.

Įtariamųjų sąrašas plečiasi

Viešųjų pirkimų tarnyba po antrą kartą pateiktų išvadų UAB „Toksika“ veikloje pastebėjo galimų korupcinės veiklos požymių ir paprašė tai įvertinti Generalinės prokuratūros.

VPT po antrą kartą pateiktų išvadų UAB „Toksika“ veikloje pastebėjo galimų korupcinės veiklos požymių ir paprašė tai įvertinti Generalinės prokuratūros. Prokurorai šiuo metu jau vykdo kitą ikiteisminį tyrimą, pradėtą prieš keletą metų. Iš pradžių skelbta, kad įtarimai buvo pareikšti penkiems asmenims, bet naujausiais duomenimis įtariamųjų sąrašas išsiplėtė iki septynių. VPT prašymą išnagrinėję prokurorai atsisakė pradėti tyrimą.

„Š. m. kovo 20 d. Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė, išnagrinėjusi Viešųjų pirkimų tarnybos 2014 m. kovo 6 d. pateiktus dokumentus, priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nesant objektyvių duomenų apie padarytas nusikalstamas veikas“, - dienraščiui „Šiaulių naujienos“ atsakė LR generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė.

„Nutarime konstatuota, jog Viešųjų pirkimų tarnyba savo kompetencijos ribose turi imtis neatidėliotinų priemonių nurodytiems pažeidimams pašalinti, inicijuoti sutarčių nutraukimą bei spręsti administracinės atsakomybės klausimą“, - prieš mėnesį pateiktuose atsakymuose pažymėjo R. Stundienė. Iš neseniai gautų UAB „Toksika“ vadovų atsakymų akivaizdu, kad niekas nebuvo padaryta – sutartys nenutrauktos, procesai nestabdomi.

Politikai ir teisėsauga – miega?

Tyrimą dėl UAB „Toksika“ buvo pradėjusi LR Seimo Antikorupcijos komisija, kuriai pirmininkauja Vitalijus Gailius, buvęs FNTT vadovas. Kiek anksčiau komisijos nariai siūlė pirmininkui sukurti atskirą darbo grupę „Toksika“ problemoms nagrinėti, bet redakcijos šaltinių teigimu, pritrūko politinės valios.

Komisijos nariai aktyviai ruošiasi Europarlamento rinkimams, o po jų išeis vasaros atostogų. Redakcijos šaltinių teigimu, galimai yra padarytas politinis susitarimas procesų nestabdyti, net jei kyšo akivaizdūs trūkumai, siekiant neprarasti didžiulės europinės paramos – ES šioms statyboms skyrė dešimtis milijonų litų.

„Man akivaizdu, kad „Toksika“ pati negali patvirtinti, jog įrenginys visa apimtimi atitinka pirkimo sąlygas (nors tai aiški „naudos gavėjo“ prerogatyva ir prievolė – tam jis ir samdo statybų priežiūrą). Tačiau eina į valstybinę komisiją, o tai, manau, ir turėtų dominti teisėsaugą bei „miegančius“ politikus, kovotojus su korupcija“, - mano buvęs UAB „Toksika“ generalinis direktorius Ramūnas Peciulevičius, kuris iš savo pareigų trauktis buvo priverstas po to, kai prieš keletą metų nesutiko pasirašyti, jo manymu, pirkimo sąlygoms neatitinkančio įrenginio pridavimo dokumentų.

Šiaulių miesto tarybos narys Artūras Visockas su prašymu ištirti galimas nusikalstamas veikas dėl UAB „Toksika“ šių metų pradžioje buvo kreipęsis į Generalinę prokuratūrą. Politikas mano, kad tokia situacija šalyje yra tapusi norma, todėl nei teisėsauga, nei šalies vadovai nieko nemato arba nenori matyti net akivaizdžių pažeidimų. „Per šį laikmetį susiformavo atitinkama teisinė praktika, kurios devizas – kuo labiau matoma, tuo labiau nematyk - tampa norma“, - teigė A. Visockas.

Nėra asmeninės atsakomybės

Ž.Plytnikas pažymėjo, kad vykdant viešuosius pirkimus sprendimus priima labai siauras ratas žmonių.

VPT vadovas Žydrūnas Plytnikas praėjusią savaitę duodamas interviu radijui „Laisvoji banga“ įvardijo, kad viešuosiuose dalykuose yra begalė teisiškai nesuderintų, su logika ir sveiku protu prasilenkiančių dalykų ir problemų. Viena jų – atsakomybė už projekto įgyvendinimą. Nors Ž. Plytnikas pokalbyje tiesiogiai neįvardijo UAB „Toksika“ atvejo, bet iš ankstesnių jo pasirašytų raštų galimai matyti, kad atsakomybės galimai kratosi ir šių statybų autoriai.

Pasak Ž.Plytniko, kokiai nors kontroliuojančiai institucijai atradus pažeidimų, galima sumažinti skiriamų lėšų, tačiau pažeidėjai ir toliau dirba. „Niekas netaiko atsakomybės tam asmeniui, kuris neteisingai įvykdė projektą. Jei būtų asmeninė atsakomybė, kitaip pakryptų viešieji pirkimai. Yra institucijų atsakomybė, bet tie žmonės toliau dirba... Vagia galbūt“, - sakė Ž. Plytnikas.

Ž.Plytnikas taip pat pažymėjo, kad vykdant viešuosius pirkimus sprendimus priima labai siauras ratas žmonių. „Viešuosiuose pirkimuose maksimum šimtas, kurie visus reikaliukus tvarko. Ir visi vienas kitą žino. Didžiausia problema, kad visi vienas su kitu labai glaudžiai susiję. Labai labai norint galima juos išgaudyti“, - svarstė Ž. Plytnikas. Jo vertinimu, viešųjų pirkimų projektai susiję su „partiniais reikalais“: „Pažiūrėkime, kas priima sprendimus. Kur visi tie projektai nueina? Nueina į aukščiausias politines struktūras“, - tikino Ž. Plytnikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius