Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pelningiausios įmonės Lietuvoje vadovas J.Meikšansas: man tai yra didelė ir maloni staigmena

Prie pelningiausiai Lietuvoje veikiančios įmonės vairo – „Sicor Biotech“ – stovintis Janis Meikšansas 15min sakė, kad tai jam buvo maloni staigmena. Biofarmacijos bendrovės sėkmę lemia Vilniuje gaminami itin inovatyvūs produktai, padedantys ligoniams kovoti su vėžiu.
Janis Meikšans
Janis Meikšansas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Per 8 šių metų mėnesius „Sicor Biotech“ sumokėjo 15 mln. Eur pelno mokesčio – šiuo metu tai yra pati pelningiausia Lietuvoje veikianti bendrovė. Pernai pagal sumokamą pelno mokestį įmonė buvo tik ketvirtoji sąraše. Proveržį lėmė naujas Vilniuje pradėtas gaminti produktas, kuris padeda organizmui kovoti su vėžiu.

Pelningiausios Lietuvoje veikiančios bendrovės „Sicor Biotech“ vadovas Janis Meikšansas interviu 15min pasakojo, kad Lietuva yra unikali valstybė: „pasauliniame radare Lietuva yra viena iš geriausių valstybių, kur galima rasti išsilavinusių darbuotojų“. Todėl apie gamybos iškėlimą į kitas valstybes nėra ko ir kalbėti.

„Maža Lietuvos įmonė to negalėtų padaryti“

„Tiesą pasakius, man tai buvo staigmena, nes aš neanalizuoju, kiek mokesčių kuri bendrovė moka. Aš nežinojau, todėl man tai yra didelė ir maloni staigmena“, – 15min sakė J.Meikšansas, sužinojęs, kad įmonė, kuriai vadovauja, yra sėkmingiausia Lietuvoje.

Izraelio verslininkams priklausanti bendrovė turi padalinius Estijoje ir Latvijoje, kurie yra dukterinės Lietuvoje registruotos „Sicor Biotech“ įmonės. O tai reiškia, kad Lietuvos įmonė „akumuliuoja pelną iš visų Baltijos valstybių“.

J.Meikšanso teigimu, maždaug du trečdalius pelno sudaro gamyba: „Gamybos sėkmės faktorius taip pat yra gana paprastas – mes tik pradėjome gaminti labai modernų biologinį produktą, kurio reikia daugeliui rinkų, ir ypač JAV.“

JAV iš pradžių į Lietuvą žiūrėjo su atsarga, nes „Sicor“ prognozavo gana lėtą naujo produkto pardavimų augimą.

„Kai pradėjome eksportuoti, augimas buvo didžiulis. Mes turėjome pasamdyti naujų darbuotojų, dirbti visą laiką pamainomis. Dabar eksportuojame daugiau nei 80 proc. produkcijos – į JAV, Vakarų Europą, Japoniją, Turkiją ir kitas rinkas visame pasaulyje“, – sakė jis.

Eksporto sėkmę lemia faktas, kad „Sicor“ yra didelės bendrovės, turinčios didelį tinklą visame pasaulyje, dalis.

„Jeigu būtume nedidelė Lietuvos ar Baltijos įmonė, tai negalėtume įeiti į tokias dideles rinkas kaip JAV. Dabar ten turime savo žmonių, kurie yra labai vertinami, todėl daug lengviau įeiti į tas rinkas“, – kalbėjo jis.

O produktas, kuris lėmė didžiulį įmonės pelno šuolį pastaruoju metu, yra itin svarbus onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms.

Kovoja su vėžiu

„Sicor“ gali pasigirti, kad pelną uždirba gamindama itin naudingus produktus, kurie reikalingi onkologijoje.

O biologiniai produktai vystosi, ir Lietuva čia užsiėmusi geras pozicijas, nes turi gerų specialistų, – pasakojo „Sicor“ vadovas.

„Mes gaminame proteinus, juos augina gyvi organizmai – mikrobai. Mes imame tam tikrą mikrobą ir keičiame jo DNR. Tai reiškia, kad mes išimame dalį DNR ir „įklijuojame“ žmogaus DNR. Tada bakterija „galvoja“, kad ji tampa žmogumi ir pradeda gaminti žmogiškus proteinus. Tai yra labai aukštos technologijos produktas“, – pasakojo J.Meikšansas.

Šie mikrobų užauginti proteinai yra naudojami onkologijoje: „Kai žmogus serga onkologine liga ir jam atliekama chemoterapija, kenčia ir sveikos organizmo ląstelės, baltieji kraujo kūneliai. Tas produktas nežudo vėžio, bet padeda baltiesiems kraujo kūneliams išgyventi chemoterapiją.“

Tuo metu cheminiai produktai tampa vis mažiau pelningi – krenta jų kainos, pelningumo maržos, todėl gamyklos yra iškeliamos į pigios darbo jėgos valstybes, pavyzdžiui, Kiniją ar Indiją.

„Cheminius produktus jau gamina ir Indija, ir Kinija, nes ten yra pigi darbo jėga. O biologiniams produktams gaminti reikia labai aukštos kvalifikacijos personalo, gerų inžinierių, ekspertų. Pasaulyje mes turime tik dvi vietas – Vokietijoje ir Lietuvoje, kur tokie produktai yra gaminami. JAV tokius produktus gamina tik vienoje gamykloje. (…) O biologiniai produktai vystosi, ir Lietuva čia užsiėmusi geras pozicijas, nes turi gerų specialistų“, – pasakojo „Sicor“ vadovas.

Jis taip pat pridūrė, kad iš Lietuvos niekur gamybos perkelti nė neketina.

Vilnius – itin geidžiamas

Proteino, kuris lėmė didžiulį pelno šuolį, pardavimų augimas veikiausiai sulėtės, tačiau šiuo metu gamykla yra atnaujinama ir „Sicor“ ruošiasi naujo itin inovatyvaus produkto gamybai, todėl iš sėkmingiausiai veikiančių Lietuvoje bendrovių sąrašo ji artimiausiu metu tikrai nedings: „Kitais metais smarkiai augsime. Aišku, tai yra naujas produktas, su tuo susijusios naujos rizikos, bet prognozės dabar yra labai geros.“

Lietuviai turi didžiuotis savimi – pasauliniame radare Lietuva yra viena iš geriausių valstybių, kur galima rasti išsilavinusių darbuotojų, – sakė J.Meikšansas.

Jis pasakojo, kad „Sicor“ mokslo centras yra JAV ir Izraelyje, o Lietuvoje yra vykdoma produktų gamyba. Tačiau jai vis tiek reikia itin aukštos kvalifikacijos specialistų, kurių Lietuvoje tikrai netrūksta.

„Lietuviai turi didžiuotis savimi – pasauliniame radare Lietuva yra viena iš geriausių valstybių, kur galima rasti išsilavinusių darbuotojų. Taip yra dėl jūsų švietimo sistemos, taip pat fakto, kad turite tokių bendrovių kaip „Thermofisher“, kur dirba daug kvalifikuotų žmonių, taip pat daug mažesnių įmonių. Todėl nėra taip, kad, praradęs darbą, turėtum emigruoti, mat Lietuvoje yra daugiau nei viena tokia kompanija“, – sakė J.Meikšansas.

Pasak jo, tokio įmonių ir specialistų turtingo miesto nerasi nei Baltijos valstybėse, nei visoje Vidurio Europoje: „Nei Estijoje, nei Lenkijoje, nei Čekijoje to nėra. Dėl to bendrovei įdomu ir patrauklu investuoti tokiame mieste. Todėl mes nestatome gamyklos Kinijoje, kur gali gaut pigesnių išteklių, bet nerasi specialistų.“

J.Meikšansas pasakojo, kad kasmet Vilniuje investuoja milijonus, nes „investicijos keliauja ten, kur yra ekspertų“. „Sicor“, jo teigimu, kasmet pasamdo mažiausiai 20 naujų darbuotojų. „Sodros“ duomenimis, įmonė Lietuvoje yra įdarbinusi 236 darbuotojus.

Jis ne tik nesvarsto apie išėjimą iš Lietuvos, bet tikina, kad biotechnologijos kasmet auga ir todėl daro vis didesnę įtaką ekonomikai.

„Aišku, tiesa yra ir ta, kad darbo jėga čia yra pigesnė nei Vokietijoje. Tai yra teigiamas efektas, bet tai nėra pagrindinis veiksnys. Pagrindinis yra kvalifikuoti darbuotojai. Be to, senoji industrija neauga, kai kurie sektoriai smunka, todėl auga modernios technologijos, jos užima senųjų vietą“, – sakė J.Meikšansas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius