Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkiems bankams už bandymą manipuliuoti skirta 3,4 mlrd. JAV dolerių bauda

JAV, Didžiosios Britanijos ir Šveicarijos reguliavimo institucijos penkiems bankams už bandymą manipuliuoti užsienio valiutos rinkomis skyrė 3,4 mlrd. JAV dolerių baudą.
Sprogimas įvyko prie banko „Citibank“ skyriaus.
„Citibank“

JAV žaliavų ateities sandorių prekybos komisija, Jungtinės Karalystės finansinių paslaugų rinkos priežiūros institucija (FCA) ir Šveicarijos rinkų priežiūros institucija pranešė, kad baudos skirtos „Citibank“, „JPMorgan Chase Bank“, „Royal Bank of Scotland“, „HSBC Bank“ ir UBS.

„Šiandienos rekordinės baudos parodo nustatytų pažeidimų sunkumą ir įmonės turi prisiimti už tai atsakomybę“, – pareiškė FCA vadovas Martinas Wheatley‘s.

„Jos turi užtikrinti, kad jų prekiautojai nežaistų su sistema siekdami padidinti pelną“, – pridūrė jis.

Prekiautojai dalijosi per šias grupes gauta informacija ir jos pagrindu rengė savo prekybos strategiją. Po to jie bandė manipuliuoti fiksuotais kursais ir skatinti klientus duoti nurodymus pirkti ar parduoti valiutą už geriausią kainą.

Dienos apyvarta pasaulio užsienio valiutos rinkoje sudaro apie 5,3 trln. JAV dolerių ir 40 proc. sandorių sudaroma Londone. Rinkoje, kuri nėra griežtai reguliuojama ir kurioje dominuoja nedidelė grupė bankų, prekiaujama JAV doleriais, eurais ir jenomis.

Tačiau ta prekyba turi platesnį poveikį, nes rinkos kainas turtui vertinti ir valiutos rizikai valdyti naudoja viso pasaulio įmonės.

Reguliavimo institucijos nustatė, kad laikotarpiu nuo 2008 metų sausio 1 dienos iki 2013 metų spalio 15 dienos šių penkių bankų prekiautojai buvo sudarę grupes, kurios dalijosi informacija apie klientų aktyvumą. Šios grupės buvo susigalvojusios pravardes, kaip antai „žaidėjai“, „trys muškietininkai“ ir „viena komanda, viena svajonė“.

„Prekiautojai dalijosi per šias grupes gauta informacija ir jos pagrindu rengė savo prekybos strategiją. Po to jie bandė manipuliuoti fiksuotais kursais ir skatinti klientus duoti nurodymus pirkti ar parduoti valiutą už geriausią kainą“, – rašoma FCA pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius