-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prezidentas Rolandas Paksas: „Neatkūrę pasitikėjimo teisingumu, prarasime valstybę“

Mes – devintajame Dantės pragaro rate. Už kurio – jau nebe nepasitikėjimas teisėsauga, bet totalus nepasitikėjimas valstybe. Dalykai, kurie palengva kaupėsi nuo pat savanorių maišto pakaunės miškuose, Juro Abromavičiaus nužudymo, „Juodvarnių“, V, Pociūno istorijų, skandalingo CŽV kalėjimo atsiradimo Lietuvoje ir kurias užviršavo pastarųjų mėnesių neįtikinanti, tarsi siurrealistinė penkių šeimų gyvenimo ir netikėtų mirčių keista istorija, iš esmės griauna pagrindinius valstybės sanklodos principus.
R.Paksas
Rolandas Paksas / Užsakovų nuotr.

Senovės romėnai sakė, kad teisingumas yra valstybės pamatas. Apie kokį teisingumą visuomenė šiandien gali kalbėti, jeigu nei viena iš šių istorijų iki galo neištirta, nenustatyti ir nenuteisti kalti asmenys?

Teisėtvarkos ir teisėsaugos sistema yra svarbiausias tvarkos ir teisingumo institutas. Ši sistema negali egzistuoti be visuomenės pasitikėjimo.

Kiekviena iš jų vis labiau nuogino teisėsaugos institucijų bejėgiškumą, kompetencijos stoką, o gal paprasčiausią norą nedirbti arba dirbti tik keletui ar keliolikai žmonių. Kiekvieną dieną vis labiau aižėjo, trupėjo, į dulkes virto tas valstybės pamatas, kol atsitiko taip, kad šiandien atrodo, jog valstybė pakibusi ore ir tik stebuklas neleidžia jai su didžiuliu trenksmu dribti ant žemės ir subyrėti.

Teisėtvarkos ir teisėsaugos sistema yra svarbiausias tvarkos ir teisingumo institutas. Ši sistema negali egzistuoti be visuomenės pasitikėjimo. Kas totalaus nepasitikėjimo ja sąlygomis galės užtikrinti tvarką, visuomenės rimtį ir teisingumą? Linčo teismas, akmenis mėtanti minia ar visuomeniniai baudžiamieji būriai, kuriuos formuos visuomeninės organizacijos?

Pasitikėjimo valstybe atkūrimas turi prasidėti nuo pasitikėjimo teisėsauga atkūrimo. Visos mano paminėtos istorijos ir nepaminėtas precedentas su iki šiol areštinėje laikoma terorizmu kaltinama mergina turi būti kuo skubiau nešališkai ištirtos. Abejoju, kad šiandien Lietuvos teisėsaugos institucijoms tai pagal jėgas. Matyt pats laikas, siekiant nešališkumo, ieškoti pagalbos iš šalies. Minėtų bylų tyrimo, jo kontrolės turėtų imtis specialiai suburta tarptautinė komisija, kurioje galėtų dirbti Interpolo pareigūnai, teisės ekspertai, demokratijos ir žmogaus teisių gynimo autoritetai.

Šios komisijos darbas padėtų tašką daugelyje kontraversiškai vertinamų istorijų. Tik ji galėtų patvirtinti arba paneigti visuomenėje plintančias įvairiais prielaidas arba abejones. Nes kol nebus atsakymo, kas šiandien teisus: visuomenė ar prokurorai, pasitikėjimo teisėsauga atkūrimo procesas niekada neprasidės.

Lietuvos valstybės vadovai privalo išdrįsti imtis iniciatyvos suburti tokią komisiją. Nes šiandien pirmiausiai nuo jų priklauso, kada, kaip ir ar apskritai pavyks atkurti visuomenės pasitikėjimą teisingumu, politikais ir valstybe. Šiandien Lietuvai, jos žmonėms būtinas bent vienas tvirtas atramos taškas tame sutrupėjusiame pamate, nuo kurio turėtume pradėti perstatyti valstybės namą pagal tvarkos ir teisingumo, tikros, o ne valdomos demokratijos principus.

Prezidentas Rolandas Paksas yra partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas, Europos Parlamento narys

Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius