Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristatytas „Švyturio“ kolekcinis „20 statinių“ alus

Artėjant žiemos šventėms, „Švyturio“ aludariai žengė naują žingsnį Lietuvos alaus kultūros istorijoje: alaus mėgėjams pristatė išskirtinę dovaną – „20 statinių“ alų. Jis tris mėnesius brendo Klaipėdos daryklos rūsyje specialiai iš Škotijos salos atgabentose viskio statinėse. Gurmanams sukurto alaus partija ribota, o kiekvienas butelis pažymėtas individualiu numeriu. „20 statinių“ alus pristatytas ketvirtadienio vakarą „King & Mouse“ viskio bare Vilniuje.
"Švyturio 20 statinių" alus. "Švyturio" nuotr.
"Švyturio 20 statinių" alus. "Švyturio" nuotr.

„Siekiame puoselėti alaus kultūrą, parodyti, koks jis gali būti įvairus. Šis stauto stiliaus alus yra skirtas lėtam gurkšnojimui, įvertinant jo turtingą aromatą ir skonį. Jį degustuoti reikia tarsi viskį, pamažu. Tiesa sakant, vieno šio alaus butelio užtenka paragauti keliems“, – susirinkusiems kalbėjo vyriausioji „Švyturio“ aludarė Džuljeta Armonienė.

Vakaro svečiai dovanų gavo savo vardines taures. Jie ne tik degustavo naująjį alų, bet ir varžėsi aukcione, kuriame galėjo įsigyti pirmuosius tris šio alaus butelius. Azartiškas vakaro svečias Aivaras Rakauskas įsigijo 003 ir 002 numeriais pažymėtus butelius už 100 ir 150 litų. Pirmąjį butelį, pažymėtą numeriu 001, aukcione įsigijo Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas, kuris už jį pasiūlė 500 litų. Už surinktus pinigus „Švyturys“ pavasarį pasodins 20 ąžuoliukų, taip atsidėkojant gamtai už 20 ąžuolinių statinių, kuriose buvo brandintas viskis.

Brendo tris mėnesius

Pasak Dž. Armonienės, „20 statinių“ alaus atsiradimas iš jos, patyrusios alaus meistrės, pareikalavo daug: ir naujų žinių, ir daug kūrybos. Ji receptą sukūrė laikydamasi stauto stiliaus alaus reikalavimų – tai turi būti beveik juodos spalvos, salyklinio skonio, tirštas ir sodrus alus.

Pasak Dž. Armonienės, „20 statinių“ alaus atsiradimas iš jos, patyrusios alaus meistrės, pareikalavo daug: ir naujų žinių, ir daug kūrybos. Ji receptą sukūrė laikydamasi stauto stiliaus alaus reikalavimų – tai turi būti beveik juodos spalvos, salyklinio skonio, tirštas ir sodrus alus.

Kruopščiai ieškota ir tinkamų statinių šiam alui brandinti. Pasirinktos amerikietiško ąžuolo statinės, kurių 20 vienetų į Klaipėdą atkeliavo tiesiai iš Škotijos, „Bunnahabhain“ viskio daryklos. Nuo 1881 metų Ailos saloje veikianti darykla šiose statinėse prieš tai brandino viskį.

Alus, supiltas į šias statines, brendo tris mėnesius „Švyturio“ rūsiuose. Alus iš statinių perėmė viskio skonio bei aromato, taip pat ąžuolo ir dūmo prieskonių. Šio alaus skonyje juntamos kakavos, šokolado, likerio ir džiovintų vaisių užuomazgos. Tai gana tirštas, pilno skonio, stiprokas alus su turtinga ruda šokolado spalvos kremine puta“, – naują, išskirtinį alų apibūdina D. Armonienė.

Šio 7,9 procento alkoholio turinčio alaus paragavęs someljė ir virtuvės šefas Donatas Dabrovolskas atkreipė dėmesį į jo tirštumą ir patarė derinti su intensyvaus skonio patiekalais, „Toks alus dera su, brandintais sūriais, vytinta ir rūkyta mėsa, taip pat su ypatingai saldžiais ir kartumo turinčiais desertais, sodriu juoduoju šokoladu“, – vardija jis.

Klaipėdos aludariai tikisi, kad „20 statinių“ taps gražia šių metų kalėdine dovana. Tiesa, šis stiprus ir tirštas alus gali būti saugomas ilgesnį laiką nei įprastas alus, tad nusipirkus jį galima laikyti ir proginei degustacijai.

Ribotos partijos „Švyturio 20 statinių“ stautu, įpakuotu į specialią suvenyrinę dėžutę, pradėta prekiauti gruodžio pradžioje, o kiek ilgai liks parduotuvių lentynose, priklausys nuo pirkėjų susidomėjimo. Iš viso subrandinta mažiau nei 10 tūkstančių „20 statinių“ stauto. Šio alaus bus galima rasti „Gero alaus“ parduotuvėse, Vilniaus bare „King&Mouse“, keturiuose „Akropolio“ prekybos centruose įsikūrusiose „Maxima“ parduotuvėse, penkiolikoje „Iki“, keturiose „Hyper Rimi“, trijose „Prisma“ bei penkiose „Vynoteka“ parduotuvėse.

Beje, atsivežtose statinėse iš Škotijos šio alaus „Švyturys“ daugiau negalės brandinti – statinės antrą kartą naudoti netinkamos. Jos Lietuvoje savo tarnavimo kelią jau baigė ir, planuojama, ateityje papuoš daryklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius