-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Putojančio vyno milžinėje niekas mažiau nei už 640 eurų nedirba

Ne mažiau kaip 640 Eur mėnesinė alga į rankas ir didėjančios eksporto apimtys ne tik į aplinkines šalis, bet ir į tokias egzotines rinkas kaip Honkongas ir Kinija. Tuo giriasi nuo 2014 m. putojančio vyno gamyklą „Alita“ valdančios įmonės „MV Group“ atstovai. Iki 8000 putojančio vyno butelių per valandą išpilstančią Alytaus gamyklą per kelerius metus pasiekė 6,5 mln. Eur investicijų, o algos vien tik per šiuos metus jau pakeltos 7 proc.
Į „Alitos“ gamyklą investuota daugiau nei 6,5 mln. Eur.
Į „Alitos“ gamyklą investuota daugiau nei 6,5 mln. Eur. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Per valandą – 8000 butelių

„Šiuo metu, kai Lietuvoje užsidaro tarptautinės kompanijos, kaip, pavyzdžiui ,„Coca Cola“, kuomet iškeliami verslai ir išvažiuoja investicijos, mes investuojame ir bandome plėstis toliau“, – džiaugėsi „MV Group“ generalinis direktorius Audrius Matulevičius, kalbėdamas apie Dzūkijoje įsikūrusią putojančio vyno gamyklą.

Už milijonines investicijas čia jau yra modernizuota gamybos linija, pastatytos naujos sandėliavimo patalpos, taip pat patobulintos IT sistemos. Dar pusė milijonų eurų skirta prekės ženklo „Alita“ atnaujinimui.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Į „Alitos“ gamyklą investuota daugiau nei 6,5 mln. Eur.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„MV Group“ generalinis direktorius Audrius Matulevičius

Po didžiųjų investicijų „Alitoje“ pradėjusi veikti nauja gamybos linija leis įmonei daugiau negu 30 procentų padidinti produkcijos gamybą. Iš viso per valandą gamykloje gali būti išpilstoma iki 8000 putojančio vyno butelių.

Nors įprastai gamykloje dirbama viena pamaina, tačiau dabar, ruošiantis šventiniam laikotarpiui, laikinai jų yra dvi. Tiesa, savaitgaliais putojančio vyno gamyba sustoja.

„MV Group“ tikina, kad šešiaženklės investicijos leido ne tik atnaujinti gamyklos techninę bazę, bet ir padidinti darbuotojų algas.

Algas per metus kels antrą sykį

„MV Group“ tikina, kad šešiaženklės investicijos leido ne tik atnaujinti gamyklos techninę bazę, bet ir padidinti darbuotojų algas.

„Per metus kėlėme ir žmonėms atlyginimus, vidutiniškai septyniais procentais. Nuo gruodžio 1 d. atlyginimai vėl bus keliami. Taip pat džiaugiamės, kad po įsigijimo neatleidome nei vieno žmogaus“, – sakė A.Matulevičius, kurio valdoma bendrovė apima ne tik „Alitą“, bet ir dar du Lietuvos alkoholio gamintojus – Kauno „Stumbrą“ bei „Anykščių vyną“.

Tiesa, atskleisti Alytaus gamyklos atlyginimų vidurkio A.Matulevičius nebuvo linkęs, tačiau patikino, jog mažiausia „Alitos“ darbuotojo alga į rankas yra apie 640 Eur.

Vis dėlto, „MV Group“ generalinis direktorius pripažino, kad čia atlyginimai tebėra mažesni nei „Stumbre“, tačiau ženkliai didesni nei „Anykščių vyne“. Pati „Alitos“ gamykla šiuo metu turi 135 darbuotojus.

Rinkos dalis auga

„MV Group“ atstovai džiaugėsi ne tik putojančių vynų gamintoją pasiekusiomis investicijomis, bet ir augančiu „Alitos“ populiarumu.

Bendrovės marketingo vadovas Algirdas Čiburys teigė, kad šiuo metu, remiantis rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ duomenimis, „Alita“ užima 38 proc. Lietuvos putojančio vyno rinkos, nors dar prieš kelerius metus rodiklis siekė apie 25 proc.

Be to, per tris šių metų ketvirčius „Alitos“ apyvarta, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2015 m., ūgtelėjo 9 proc.

VIDEO: Į „Alitos“ gamyklą investuota daugiau nei 6,5 mln. Eur.

Rusams „Alita“ nebeįperkama

Lietuviškas putojantis vynas ir kita „Alitoje“ gaminama produkcija, tokia kaip brendis ar alkoholiniai kokteiliai, šiuo metu eksportuojama į 20 pasaulio šalių.

Nors pagrindinėmis eksporto rinkomis išlieka kaimyninės Latvija ir Estija, tačiau po truputį „Alitos“ putojantis vynas kelią skinasi ir Kinijoje bei Honkonge. Be to, nemažai Alytaus įmonės produkcijos išvežama į Suomiją, Ukrainą ir Didžiąją Britaniją.

„Akcentą dedame ant eksporto ir plėtimosi“, – apie bendrovės ateities planus kalbėjo „MV Group“ generalinis direktorius.

Anot A.Matulevičiaus, dar prieš penkerius metus svarbia „Alitos“ prekių realizavimo šalimi buvo Rusija.

Vis dėlto, dabar šioje šalyje siaučiant krizei, o perkamajai galiai nukritus, Alytuje pagaminta produkcija vietos gyventojams tapo sunkiai įperkama, todėl ten jos beveik neliko.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Į „Alitos“ gamyklą investuota daugiau nei 6,5 mln. Eur.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Į „Alitos“ gamyklą investuota daugiau nei 6,5 mln. Eur.

Buvo arti bankroto

Savo veiklą „Alita“ pradėjo 1963 m., bet putojantį vyną, kurio gamyba išgarsėjo, pirkėjams pasiūlė tik 1980 m. Šiuo metu čia iš viso gaminama 12 skirtingų putojančių vynų, o praėjusiais metais rinkai įmonė pristatė ir pirmąjį lietuvišką nealkoholinį putojantį vyną.

Tačiau augančiu eksportu ir atlyginimais bendrovė garsėjo toli gražu ne visada. 2010 m. „ALT investicijos“ pasivadinusi „Alita“ net buvo paskelbusi apie savo nemokumą.

Tų metų vasarį Serbijos privatizavimo agentūra su „Alita“ nutraukė sutartį dėl vietos alaus gamintojo įsigijimo. Priežastis – neįvykdyti privatizavimo sutarties įsipareigojimai. Maža to, 2012 m. Serbija iš Alytaus bendrovės dėl to prisiteisė 39 196 065 litų.

2014 m. nebaigtuose teismo procesuose tebedalyvavusią „Alitą“ už 21 mln. Eur įsigijusi „MV Group“ kartu su įmonės turtu prisiėmė ir visus jos įsipareigojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius