Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renovacija Lentvaryje įžiebė kaimynų karą – statybininkai pasakoja, ką tenka iškęsti

Pradėjus šildymo sezoną renovuojamo namo Lentvaryje gyventojai vis dar gyvena be veikiančių radiatorių. Žmonės skundžiasi ir keikia statybininkus, o statybų vykdytojai ramina, kad darbai bus baigti jau kitą savaitę, ir siūlo pasižiūrėti, kokiomis sąlygomis tenka dirbti.
Lentvaryje renovuotas namas
Lentvaryje renovuotas namas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak jų, kiekviename name atsiranda žmonių, kurie renovacijai nepritaria ir toks nepritarimas dažnai išreiškiamas atvira agresija – iš ryto nuplėšomas namo apšildymui naudojamas putplastis, užsipuolami darbininkai arba jiems tiesiog neatidaromos butų durys. O ir patekę į vidų neretai darbininkai išvysta itin nemalonių vaizdų.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lentvaryje renovuotas namas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Statybų vadovas Augustinas Miknius

Šąla vaikai

Skambiname rangovui ir vis girdime pažadus – rytoj, poryt. Praėjusią savaitę atvažiavo santechnikai, nupjovė vamzdžius, išardė senąją šildymo sistemą, susikrovė įrankius ir išvažiavo, – pasakojo šąlanti namo gyventoja.

„Sveiki, kol vieni džiaugiasi šildymo sezono pradžia, kiti gali tik pasvajoti apie tai. Noriu papasakoti apie daugiabutį namą, esanti Trakų rajone, Lentvario miestelyje. Atėjo pavasaris ir prasidėjo ilgai laukti darbai (namas buvo tragiškos būklės, todėl gyventojai visas viltis dėjo į renovaciją).

Iš pradžių viskas klostėsi gan neblogai. Vėliau prasidėjo bėdos. Darbininkai negaudavo algos po kelis mėnesius, mesdavo darbus, bet vargais negalais fasadas buvo pabaigtas. Gražu – visi džiaugiasi. Atėjo ruduo. Visi laukia, kada bus tvarkomas šilumos mazgas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lentvaryje renovuotas namas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lentvaryje renovuotas namas

Skambiname rangovui ir vis girdime pažadus – rytoj, poryt. Praėjusią savaitę atvažiavo santechnikai, ir ką? Ir nieko. Nupjovė vamzdžius, išardė senąją šildymo sistemą, susikrovė įrankius ir išvažiavo. Iki šiandienos niekas nieko nedaro, šąla 10 butų, kuriuose gyvena ir mažamečiai vaikai.

Skambinome – sako, kad mašina sugedo, todėl neatvažiuos dirbti. Mašina sugedo? Ar man vienai čia atrodo absurdas? Darbo yra mažiausiai dviems savaitėms, o jie net neatvažiuoja. Rangovas visai nesiteikia pabendrauti su namo gyventojais. Pavargom. Šąlam. Norim viešumo“, – tokį skaitytojos laišką gavo 15min.lt .

Darbai vėluoja

Žmonės, kurie buvo prieš renovaciją, dabar ieško pretekstų pasiskųsti, – teigė K.Kasparavičius.

Darbų užsakovo UAB „Takų šilumos tinklai“ direktorius Kęstutis Kasparavičius 15min.lt patvirtino, kad darbai vėluoja, tačiau siūlė atsargiai vertinti tokius graudžius skundus.

„Rangovai šiek tiek vėluoja darbus atlikti, bet namo fasadas apšiltintas, pakeista stogo danga, apšiltintos sienos, pamatai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lentvaryje renovuotas namas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lentvaryje renovuotas namas

Žmonės, kurie buvo prieš renovaciją, dabar ieško pretekstų pasiskųsti. Vos tik atsiranda mažiausi trikdžiai, tuoj imama garsiai šaukti. Aš sutinku, kad jiems tai yra nepatogumas, bet jis laikinas ir reikia truputį pakentėti. Patalpose yra apie 18 laipsnių šilumos“, – teigė jis.

„Takų šilumos tinklų“ vadovas užtikrino, kad santechnikai Bažnyčios gatvės 21 name dirba ir šeštadienį, ir sekmadienį. Per savaitę visi darbai bus baigti. Pasak jo, stogo dangos šiltinimo nenupjovus vamzdžių padaryti buvo įmanoma. Renovacija vykdo UAB „Kietaviškių statyba“.

Darbininkai siūlo pažiūrėti į darbo sąlygas

Kai kurie butai primena apleistus daiktų sandėlius, kurių savininkai darbininkų net nenori įsileisti.

15min.lt nuvykus į renovacijos vietą darbai iš tiesų virė. Keli vyrai nešiojo vamzdžius, pro pravirą langą juos sekė budri namo bendrijos pirmininko akis. Prieš pats įstabaus grožio Lentvario bažnyčią esantis namas atrodė nepriekaištingai, ypač pažvelgus į gretimai stovinčius apšepusius daugiabučius.

Namo bendrijos pirmininkas Marijonas Dzingeliauskas 15min.lt teigė, kad darbai iš tiesų šiek tiek vėluoja, tačiau įmonė stengiasi, kad viskas būtų baigta kuo greičiau. Pasak jo, Lietuvoje galima rasti daug pavyzdžių, kur pastatai renovuoti kur kas prasčiau.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lentvaryje renovuotas namas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Butas Lentvaryje renovuojamame name.

Kai pasitelkus kaimynus tokius gyventojus pavyksta įtikinti atverti buto duris, viduje kur kas daugiau laiko užima ne vamzdžių keitimas, o daiktų kraustymas, kad prie tų vamzdžių būtų galima prieiti.

Name dirbę vyrai taip pat nesiruošė nieko slėpti. Jie papasakojo, kad dirbti pradėjo praėjusią savaitę. Iki tol iš tiesų buvo kilusių finansinių problemų, todėl darbai buvo sustoję, tačiau bėdos kilo ne dėl rangovo, o dėl mokėjimo agentūrų kaltės.

Besiskundžiantiems gyventojams jie siūlo pagalvoti, kokiomis sąlygomis tenka keisti vamzdžius. Kai kurie butai virtę apleistais daiktų sandėliais, kurių savininkai darbininkų net nenori įsileisti.

Kai pasitelkus kaimynus tokius gyventojus pavyksta įtikinti atverti buto duris, viduje kur kas daugiau laiko užima ne vamzdžių keitimas, o daiktų kraustymas, kad prie tų vamzdžių būtų galima prieiti. Kai kuriuose seno namo butuose vamzdžiai iš viso yra įmūryti sienoje, todėl jų pasiekti neįmanoma.

Dirbti neįmanoma

Visuose namuose, kuriuos renovuojame, yra du ar trys žmonės, kurie nesutinka ir kyla problemų, – sakė A.Miknius.

Statybų vadovas Augustinas Miknius 15min.lt paaiškino, kokia šiuo metu padėtis baigiant namo renovaciją: „Šiek tiek strigo finansavimas, nes mokėjimo agentūroms trūko pinigų, todėl pavėlavome užbaigti šildymo sistemą. Viena laiptinė jau baigta, antra bus taip pat greitai baigta ir kitą savaitę pradėsime šildyti. Sutapo, kad ir šildymo sezonas prasidėjo anksčiau nei įprastai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lentvaryje renovuotas namas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lentvaryje renovuotas namas

Jei dirbti neįmanoma, susirenkame savo daiktus ir kraustomės kitur. Po savaitės ateina namo bendrijos pirmininkas ir prašo, kad grįžtume, – pasakojo statybų vadovas.

Dauguma žmonių yra patenkinti. Puikiai sutariame su bendrijos pirmininku, bet yra tokių, kurie skundžiasi. Visuose namuose, kuriuos renovuojame, yra du ar trys žmonės, kurie nesutinka ir kyla problemų.

Pakeitėme duris, langus, renovavome fasadą, apšildėme stogą, padarėme nuogrindas. Viskas sutvarkyta, išskyrus namo vidų. Liko vamzdžiai.“

Vyras neslėpė, kad renovacija neretame name tampa tikru kaimynų karu. Keliuose namuose Lentvaryje dirbantiems A.Mikniaus darbuotojams tenka iškęsti atvirus įžeidinėjimus ir net agresiją.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lentvaryje renovuotas namas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Namo bendrijos pirmininkas Marijonas Dzingeliauskas.

„Ateiname ryte ir matome nuo namo pamatų nuplėšytą apšiltinimą. Bandome aiškintis, kas tai padarė. Pasirodo, vienas gyventojas, buvęs policininkas, nenori, kad namas būtų renovuotas. Kalbėtis neišeina, jis šaukia, rėkia, į namus neįleidžia.

Jei dirbti neįmanoma, susirenkame savo daiktus ir kraustomės kitur. Po savaitės ateina namo bendrijos pirmininkas ir prašo, kad grįžtume. Daugelis gyventojų nori, kad namas būtų renovuotas, mums pažada, kad jokių incidentų nebus. Praeina kelios dienos ir vėl prasideda tie patys cirkai“, – kalbėjo statybų vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius