Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkoje kyla įtarimų dėl „Teo“ ir „Omnitel“ sandorio be Konkurencijos tarybos leidimo

Švedijos telekomunikacijų bendrovė „TeliaSonera“, kurios valdoma bendrovė „Teo LT“ neketina prašyti Lietuvos Konkurencijos tarybos leidimo dėl bendrovės „Omnitel“ įsigijimo, galbūt pažeidžia 2002 metais jos suteikto leidimo susijungti Švedijos „Telia“ ir Suomijos „Sonera“ sąlygas. Rinkos dalyviai įsitikinę, kad „Teo LT“ ir „Omnitel“ sandoriui tarybos leidimas yra būtinas.
„Omnitel“ ir „Teo“ vadovų spaudos konferencija
„Omnitel“ ir „Teo“ vadovų spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Svarbu, kad dar 2002 metais Konkurencijos taryba, suteikdama leidimą, pabrėžė griežtai kai kurias sąlygas, kur dėl koncentracijos jų padėtis yra dominuojanti – tai tinklų sujungimai, interneto rinkos. Turi būti aiški kaštų apskaita, kitų rinkos žaidėjų nediskriminavimas. Dabar tikriausiai dar griežčiau visų šitų reikalavimų turėtų būti laikomasi ir atsakingos institucijos tai turėtų labai griežtai prižiūrėti, kadangi kai jau praktiškai veikiama kaip viena įmonė, sujungiant paslaugas į vieną kainą, gali būti visokių galimybių įžvelgiama daugiau“, – BNS sakė „Bitė Lietuvos“ rinkodaros direktorius Pranas Kuisys.

Anot jo, „Omnitel“ įsigijimui būtinas Konkurencijos tarybos leidimas.

„Manyčiau, kad nėra būtinybės peržiūrėti naujai visas rinkas, kuriose veikia bendrovės, turbūt nereikia, bet kai kurios nuostatos ten yra gana griežtai įvardintos. Turbūt rinkai būtų naudinga ir skaidru, jei būtų principingai pažiūrėta į nuostatus, kurie buvo sudaryti tada, suteikus teisę “TeliaSonera„ įsigyti „Omnitel“ bendrovę“, – pridūrė jis.

2002 metų liepą Konkurencijos taryba leido Švedijos „Telia“ įsigyti Suomijos „Sonera“ – jos per kartu valdomas įmones „Amber Teleholding“ ir „Amber Mobile Teleholding“ valdė 60 proc. tuometinio „Lietuvos telekomo“ ir 55 proc. „Omnitel“ akcijų.

Tuomet taryba leido sandorį su sąlyga, kad „Telia“ negali keisti ar sustiprinti „Omnitel“ kontrolės, pastaroji negali būti sujungta su „Lietuvos telekomu“ ar kuria nors kita „Telia“ valdoma įmone, apie tai iš anksto nepranešus tarybai ir negavus jos leidimo.

Be to, Konkurencijos įstatymas numato, kad sandoriui privaloma gauti leidimą, jeigu jo dalyvių bendros pajamos paskutinius vienerius metus yra didesnės nei 14,5 mln. eurų, o kiekvienos jų atskirai – daugiau nei 1,45 mln. eurų.

„Teo LT“ pernai pasiekė 202,3 mln. eurų apyvartą, o „Omnitel“ – 125,2 mln. eurų.

„Konkurencijos taryba antradienį sužinojo apie „Teo“ planus įsigyti 100 proc. „Omnitel“ akcijų. Tai, ar šiam sandoriui reikės leidimo, galėsime atsakyti tik įvertinę visas su sandoriu susijusias aplinkybes“, – BNS teigė Konkurencijos tarybos atstovė spaudai Viktorija Urbonavičiūtė.

„Teo LT“ vadovo teigimu, sandoriui tarybos leidimo nereikės.

„Mūsų supratimu, šitas sandoris nereikalauja Konkurencijos tarybos pritarimo dėl koncentracijos rinkoje. Tai yra konkrečių produktų koncentracija, bet ne konkurencinės aplinkos pasikeitimas. Sandoriu nesiekiama padidinti rinkos dalies, bet norima pasiūlyti platesnį paslaugų spektrą savo klientams“, – antradienį spaudos konferencijoje teigė „Teo LT“ valdybos pirmininkas Robertas Anderssonas.

„Teo LT“ generalinis direktorius Kęstutis Šliužas teigė, kad toks sprendimas priimtas po konsultacijų su teisininkais. „Teo LT“ teisiniais klausimais konsultavo advokatų kontora „Dominas ir partneriai“, o „TeliaSonera“ – „Valiūnas ir partneriai Ellex“.

„TeliaSonera“ 100 proc. bendrovės „Omnitel“ akcijų perka už 220 mln. eurų.

2009 metų rugpjūtį „TeliaSonera“, kuri tuomet valdė 60 proc. „Teo LT“ akcijų, iš pradžių neketino prašyti leidimo padidinti valdomą dalį iki 100 proc., tačiau tarybai nutarus kitaip, „TeliaSonera“ jį pateikė ir leidimą gavo. Iki 2012-ųjų liepos Švedijos koncernas per „Teo LT“ akcijų supirkimus padidino savo dalį iki 88,15 procento.

„TeliaSonera“ šiuo metu valdo 88,15 proc. „Teo LT“ ir 100 proc. „Omnitel“ akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius