Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seniausia pasaulio kompanija: šiam šeimos verslui – jau daugiau nei 14 amžių

Verslo kūrimas yra sudėtingas procesas. Net jei įdėsite labai daug darbo, sėkmė nebus garantuota. Tiesą sakant, daug kas priklauso ir nuo aplinkos faktorių – gamtinių katastrofų, karų, pandemijų. Konkurentai irgi greitai prisitaiko prie sėkmingai veikiančių kompanijų veiklos modelių. Tačiau vienai kompanijai pasaulyje pavyko išsilaikyti 1443 metus.
„Kongo Gumi“ XX a. pradžioje
„Kongo Gumi“ XX a. pradžioje / Wikimedia Commons nuotr.
Temos: 2 Japonija Verslas

Tai – 578 metais įkurta „Kongō Gumi“. Tai – japonų statybos kompanija, kurios specializacija – šventyklos. Viskas prasidėjo nuo to, kad Korėjos dailidė Shigemitsu Kongo buvo pakviestas į Japoniją, kad princui pastatytų budistų šventovę. Kongo Osakoje pastatė Keturių Dangiškųjų Karalių šventovę Shitennō-ji, kuri tebestovi ir dabar. Garsus meistras nusprendė likti Japonijoje ir ten kurti verslą, kuris tapo „Kongō Gumi“ kompanija.

Pasikeitė 40 kartų, o „Kongō Gumi“ tebevaldo tos pačios dinastijos atstovai. Ir dabar tai – seniausia kompanija pasaulyje. Pagalvokite, kiek kartų jauni šios šeimos nariai galėjo mesti verslą, maištaudami prieš iš anksto jiems parašytą likimą. Kiek kartų kompanija galėjo neatlaikyti konkurencijos. Tiesą sakant, iki 2006 metų tai buvo seniausia nepriklausoma kompanija pasaulyje – tik tada „Kongō Gumi“ tapo „Takamatsu Construction Group“ korporacijos dalimi. Tai būtina pabrėžti dar kartą – „Kongō Gumi“ priklausė tai pačiai šeimai nuo 578 metų ir tik 2006 metais prarado nepriklausomybę, bet vis dar egzistuoja.

„Kongō Gumi“ išgyveno ne vieną stichinę nelaimę, ekonominį sukrėtimą, Japonijos ekonomikos atsivėrimą, epidemijas. „Kongō Gumi“ niekur nedingo ir per karus – Antrasis pasaulinis karas sugriovė ne vieną kompaniją, o ši išgyveno.

Nors „Kongō Gumi“ vis dar egzistuoja ir laikosi neblogai, kompanijos padėtis ėmė prastėti nuo praeito amžiaus devintojo dešimtmečio. Tuomet įvyko didžiojo Japonijos finansų burbulo sprogimas ir Japonijos centrinis bankas apribojo palūkanų normas. „Kongō Gumi“ buvo viena iš tų kompanijų, kuri pasiėmė per daug paskolų ir 1989 metais stebėjo, kaip įgytas turtas netenka vertės. „Kongō Gumi“ taip ir neatsigavo, nors kankinosi iki 2006-ųjų metų, kai prarado nepriklausomybę.

Nepaisant to, „Kongō Gumi“ nėra išnykusi. Ir ilgos dinastijos atstovai vis dar dirba kompanijoje, žvalgydamiesi būdų pratęsti jos gyvenimą į 16-ą istorijos amžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius