-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Siemens“ po ketverių metų kovos teismuose atsikratė 50 mln. litų baudų

Vokietijos inžinerinė bendrovė „Siemens“ laimėjo ketverius metus trukusią netesybų bylą prieš bendroves „Urbico“ ir „Fima“. Lapkričio 18 d. Lietuvos Aukščiausiasis teismas panaikino Vilniaus apygardos ir Lietuvos apeliacinio teismo sprendimus, kuriais jie buvo nurodę „Siemens“ sumokėti milžiniškas 50 mln. litų baudas dėl tariamai neteisėtai nutrauktos Jungtinės sutarties. Bendrovei „Siemens“ taip pat buvo priteisti 110 tūkst. litų teisinėms išlaidoms atlyginti.
Popietę šviesoforus prižiūrinčios įmonės „Urbico“ specialistai atstatė suniokotą eismo reguliavimo įrangą.
Modernių šviesoforų Vilniuje projektas jį įgyvendinusioms bendrovėms baigėsi liūdnai. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Sprendžiant „Siemens“ bylą, Vokietijos inžinerijos bendrovei atstovavo advokatų kontoros LAWIN ekspertų komanda.

„Teisiniu požiūriu ši byla precedentinė. Iki šiol teismų praktikoje buvo tik viena kita byla, kurioje būtų nagrinėjami Jungtinės veiklos sutarčių vykdymo ir nutraukimo klausimai, nors praktikoje Jungtinės veiklos sutarčių ginčų yra begalė“, – teigia LAWIN partnerė Dovilė Burgienė.

Lietuvos Aukščiausiasis teismas panaikino Vilniaus apygardos ir Lietuvos apeliacinio teismo sprendimus, kuriais jie buvo nurodę „Siemens“ sumokėti milžiniškas 50 mln. litų baudas.

2006 m. bendrovės „Siemens“, „Urbico“ ir „Fima“ pagal Jungtinės veiklos sutartį sudarė konsorciumą, kad kartu galėtų vykdyti šviesoforų modernizavimo rangos projektą Vilniuje. Po trejų metų, 2009 m., „Urbico“ sudarė sandorius su trečiąja šalimi, šių veiksmų nesuderinusi su partneriais ir negavusi jų pritarimo, o vėliau apie juos neinformavusi „Siemens“. Tuomet bendrovė „Siemens“ nutraukė Jungtinės veiklos sutartį.

Bendrovė „Urbico“ po šio teismo sprendimo paskelbė esanti nemoki. Iš „Siemens“ jai žemesnės instancijos teismai buvo priteisę 35 mln. litų. Ši suma buvo nuo 2009 metų restruktūrizuojamos „Urbico“ viltis išspręsti bendrovę kamuojančias finansines problemas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nustatė, kad Jungtinės veiklos sutartis yra pasitikėjimu ir aukščiausiais sąžiningumo bei bendradarbiavimo principais grindžiama sutartis. Precedentas numato, kad į tai turi būti atsižvelgiama sprendžiant, ar sutarties pažeidimas yra esminis ir pateisina sutarties nutraukimą.

„Ši byla yra reikšminga tiek teisinei bendruomenei, tiek verslininkams. Aukščiausiojo Teismo sprendimas numatė, kad, siekiant bendro intereso, šalys privalo laikytis esminių Jungtinės veiklos sutarties sąlygų, susijusių su partnerių tarpusavio veiksmų derinimu ir koordinavimu. Šių esminių sąlygų pažeidimas gali lemti nepasitikėjimą partneriais, o kartu ir teisėtą Jungtinės veiklos baigtį. Teismo įtvirtinta taisyklė kartu paskatins verslininkus atidžiau rinktis partnerius ir neskubėti siekiant tinkamai parengti partnerių ginčų sprendimo mechanizmus", – teigia D.Burgienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius