Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Silpnas svaras Didžiosios Britanijos akcijų rinką kelia į rekordines aukštumas

Didžiosios Britanijos akcijų rinka, kurią palaiko eksportuotojų akcijų kursams naudingas silpnas svaras ir naftos kainų pakilimas, antradienį pasiekė rekordines aukštumas.
Nauji svarai
Nauji svarai / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Londono indeksas FTSE 100 pirmoje prekybos sesijos pusėje pakilo iki 7129,83 punkto, viršijęs ankstesnį rekordą, kuris buvo užfiksuotas 2015 metų balandžio 27 dieną.

„FTSE į rekordines aukštumas kelia du pagrindiniai veiksniai“, – paaiškino „Oanda“ analitikas Craigas Erlamas.

„Pirma, tai didžiulis svaro vertės sumažėjimas, nes FTSE 100 indekso įmonės didelę dalį pelno uždirba užsienyje. Taigi dėl silpno svaro pelnas, perskaičiavus jį į svarus, padidėja“, – pareiškė jis.

Indekso kilimą taip pat paskatino naftos kainų atsigavimas šios savaitės pradžioje.

„Naftos kainų kilimas (FTSE 100 indekso energetikos) įmonėms yra aiškiai naudingas, nes dėl to didėja jų pelningumas, – pažymėjo C. Erlamas. – Jis taip pat galėtų paskatinti investicijas, kurios yra gerokai sumažėjusios, o tai taip pat padėtų didinti pelną ateityje.“

Naftos kainų pakilimą pirmadienį paskatino Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimas apie tai, kad Rusija yra pasirengusi prisijungti prie OPEC šalių susitarimo dėl gavybos ribojimo, taip pat optimistiniai lūkesčiai, kad Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) narės sugebės sudaryti tokį susitarimą.

Tuo tarpu svaro vertė euro ir JAV dolerio atžvilgiu nuo birželio 23 dieną įvykusio referendumo dėl tolesnės narystės Europos Sąjungoje (ES) smarkiai sumažėjo.

Praėjusią savaitę Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May pareiškimas apie tai, kad „Brexit“ procesas, kuris tęsis dvejus metus, bus inicijuotas iki kovo pabaigos, dar nusmukdė šalies valiutos kursą.

O penktadienį Azijos rinkose įvyko vadinamasis žaibiškas svaro kurso kritimas, kurį iš dalies lėmė automatizuota prekyba.

Svaro kursas JAV dolerio atžvilgiu tuomet nusileido į žemiausią per 31 metus lygį, bet vėliau šiek tiek atsitiesė. O euro kursas svaro atžvilgiu užkopė į aukščiausią per šešerius su puse metų lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius