Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiukšlių deginimo versle – kaltinimai korupcija ir politikavimu

Statybos inspekcijai pareiškus, kad Vilniaus savivaldybė neteisėtai išdavė leidimą koncerno „Icor“ netiesiogiai valdomai įmonei „Reenergy“ statyti Vilniaus regiono komunalinių atliekų deginimo gamyklą šalia Gariūnų, pastaroji inspekciją apkaltino politikavimu. Esą tokiu būdu bandoma iš Vilniaus energetikos ūkio išguiti „Fortum“ konkurentus.
Taip atrodys būsimoji Energijos iš atliekų jėgainė
Taip atrodys būsimoji Energijos iš atliekų jėgainė / „Reenergy“ vizualizacija

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija paskelbė nustačiusi, kad bendrovei „Reenergy“ rugsėjo 26 dieną statybos leidimas išduotas pažeidžiant teisės aktus. Esą Vilniaus miesto savivaldybė išduodama statybos leidimą nepatikrino, ar statinio techninis projektas parengtas teisėtai, ar neprieštarauja teisės aktų reikalavimams, taip pat ar yra visi privalomi statybos leidimo išdavimui dokumentai ir sąlygos.

Inspekcija kreipėsi į teismą, prašydama sustabdyti statybos leidimo galiojimą, kol bus priimtas teismo sprendimas dėl jo panaikinimo.

Įmonė nuo politinės korupcijos ginsis visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis, įskaitant ir tarptautinį arbitražą. 51 proc. „Reenergy“ akcijų valdanti kompanija „Helvita Holdings“ yra registruota Olandijoje, – pareiškė R.Petreikis.

Tačiau „Reenergy“ direktorius Raimondas Petreikis tvirtina, bandymui be pagrindo stabdyti visus leidimus turinčios jėgainės statybas „akivaizdžiai neteisėtai naudojamas valstybinis-administracinis resursas“. Esą Vilniuje „kuriama erdvė politikų proteguojamai Suomijos bendrovei „Fortum“, brutaliausiu būdų pašalinant jos tiesioginį konkurentą – „Reenergy“ jėgainę“.

R.Petreikis Statybų inspekcijos pastabas net palygino su Rusijos tarnybų argumentais, kodėl į šios šalies rinką nebuvo įleidžiami lietuviški pieno produktai.

„Reenergy“ direktorius įsitikinęs, kad nėra nė vienos teisinės priežasties, kodėl jėgainės statybas galėtų būti sustabdytos, nes visi dokumentai pateikti, gauti leidimai. „Įmonė nuo politinės korupcijos ginsis visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis, įskaitant ir tarptautinį arbitražą. 51 proc. „Reenergy“ akcijų valdanti kompanija „Helvita Holdings“ yra registruota Olandijoje“, – pareiškė R.Petreikis.

Vilniaus savivaldybė taip pat ginasi leidimą statyboms išdavusį teisėtai. Be to, apskundimo terminai yra pasibaigę, tad nelabai suprantama, kodėl Statybų inspekcija susigriebė tik dabar. „Dabar visi statybos leidimai yra išduodami per infosistemą, kuri yra bendra, atvira, prieinama visiems. Tokiam objektui kaip deginimo jėgainė kreipiamas labai didelis elgesys. Derinimas vyksta jau 7 metus, ginčai ir susirašinėjimai su institucijomis. Todėl nežinoti inspekcija, kad savivaldybė išduoda leidimą, negalėjo“, – sakė Vilniaus savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Karosas.

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Jočionių g. iki 2016-ųjų išdygs Energijos iš atliekų jėgainė.
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Jočionių g. iki 2016-ųjų išdygs Energijos iš atliekų jėgainė.

Leidimas statyboms buvo išduotas rugsėjo 26 dieną, o apskundimo terminas – 30 dienų, tad jis jau pasibaigęs. „Visi žiūrėjo, niekas nerado nieko blogo, baigėsi apskundimo terminas ir prasideda spėliojimai – gal tas negerai, gal anas negerai. Inspekcija užklausė savivaldybės, pateikėme visą reikalingą medžiagą, patvirtinome, kad viskas yra gerai. O tada jie be jokių priežasčių kreipėsi į teismą“, – kalbėjo K.Karosas.

Kreipimasis į teismą gali reikšti, kad jėgainės statybos užsitęs, o visi terminai suderinti. „Administraciniame teisme tos procedūros tęsiasi ganėtinai ilgai, tuo labiau kad turime grafikus, suderinę ir atliekų mechaninio ir biologinio apdorojimo gamyklos terminus – 2015 m. rugsėjis. Pagal visus planus buvo numatyta, kad 2016 m. pradžioje atsiranda atliekų deginimo gamyklą. Tą pusmetį išrūšiuotas atliekas, tinkamas deginti, galima būtų sandėliuoti ir tada pradėti jas naudoti šilumos gamybai“, – kalbėjo K.Karosas.

Spalio pabaigoje „Reenergy“ pradėjo statyti 50 megavatų atliekų deginimo gamyklą, kurios kaina sieks 240 mln. Lt. 51 proc. jėgainės akcijų priklauso bendrovei „Reenergy“, o 49 proc. – bendrovei „Vilniaus šilumos tinklai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius