Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stambus verslas sumokėtus mokesčius ES privalės skelbti viešai: kaip tai palies Lietuvą?

Lapkričio viduryje Europos Parlamentas nubalsavo už taisykles, pagal kurias didelės tarptautinės įmonės privalės skelbti kiekvienoje ES šalyje sumokamus mokesčius. 15min kalbintas mokesčių ekspertas Kęstutis Lisauskas mano, kad tai – naudinga priemonė, papildanti neseniai sutartą globalią minimalaus 15 proc. pelno mokesčio sistemą. Šis reikalavimas, eksperto nuomone, palies ir Lietuvos verslą.
Mokesčiai
Mokesčiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagal naujai priimtas taisykles tarptautinės įmonės ir jų patronuojamosios įmonės, veikiančios ne vienoje ES šalyje ir gaunančios daugiau nei 750 mln. eurų pajamų, turės viešai internete skelbti kiekvienoje ES valstybėje mokamų mokesčių sumas.

Patronuojamosios įmonės ar filialai, kurių pajamos nesiekia nurodytos ribos, taip pat privalės skelbti informaciją apie savo mokesčius tuo atveju, jeigu jos veikia tik tam, kad pagrindinė įmonė išvengtų naujųjų reikalavimų dėl ataskaitų teikimo.

Mokesčių skaidrumo ataskaitos taip pat turėtų apimti mokesčius, sumokėtus su ES mokesčių srityje nebendradarbiaujančiose ir į vadinamuosius ES juodąjį ir pilkąjį sąrašus įtrauktose šalyse.

Skelbiama, kad kai kurie Europos parlamento nariai reikalavo dar griežtesnių nuostatų, skirtų kovai su pelno perkėlimu į mokesčių rojus už ES ribų.

Remiantis 2019 m. Mokesčių rojaus indeksu, 2 iš 10 didžiausių pasaulio mokesčių rojų yra ES šalys. Aukščiausiai – ketvirtoje vietoje, iškart po Kaimanų salų – rikiuojasi Nyderlandai, šeštąją vietą užimą Liuksemburgas. Už dešimtuko ribos, 11 vietoje, liko Airija.

ES mokesčių stebėjimo centro 2020 m. paskelbtame tyrime daroma išvada, kad apie 80 proc. ES perkeliamo pelno yra perkeliama į ES mokesčių rojus.

Nors Lietuva nėra įrašyta tarp įvardijamųjų mokesčių rojų, ją naujoji tvarka taip pat palies, mano mokesčių ekspertas ir tarptautinės kompanijos „EY“ mokesčių praktikos partneris Kęstutis Lisauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Lisauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Lisauskas

„Įmonių, kurių apyvarta viršija 750 mln. eurų, Lietuvoje jau tikrai yra. Jos yra išvysčiusios veiklą bent jau Baltijos šalyse, o pačios didžiausios ir plačiau. Joms teks tą prievolę įvykdyti. Kitų šalių administratoriai gali pradėti tyrimus, užduoti klausimų, pavyzdžiui, kodėl tiek mažai sumokėta, paprašyti pasižiūrėti į įmonių grupės sandorių kainodarą. Jeigu bendrovės nesugebės atsakyti, gali prasidėti ir patikrinimai ar mokestiniai ginčai“, – 15min komentavo pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius