-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pajūryje suklestėjo sulčių spaudyklos – aplink Klaipėdą įrengta 12 naujų punktų

Sulčių spaudėjai užčiuopė aukso gyslą. Klaipėdoje ir jos apylinkėse per porą metų tokią paslaugą teikiančių asmenų skaičius išaugo 7 kartus.
Obuolių sultys kovoja su peršalimu
Obuolių sultys / Fotolia nuotr.

Kad sulčių spaudimas – patrauklus, nors ir sezoninis, būdas užsidirbti, liudija Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenys. Tarnyba prieš porą metų buvo išdavusi vos du leidimus Klaipėdos rajone pramoniniu būdu spausti sultis. Šiemet šią paslaugą rajone teikia jau 12 asmenų, mieste – 2.

Per porą metų legalių sulčių spaudyklų skaičius aplink Klaipėdą išaugo 7 kartus. 

„Pusė jų dirba dabar labai populiaria įranga. Klientų atvežtus vaisius ir daržoves vietoje nuplauna, išspaudžia, pakaitina ir išpilsto į pakuotes su kraneliu.  Per specialų patikrinimą pastebėjome, kad pusė verslininkų dirba kaip tik tokiu principu.  Tačiau patikrinimo metu kontrolieriai aptiko ir vieną nelegaliai veikiančią spaudyklą. Jos veiklą teko nutraukti. Savininkas neturėjo jokių leidimų, be to, dirbo antisanitarinėmis sąlygomis. Už pastarąjį nusižengimą  25 litų baudą teko skirti ir dar vienam pažeidėjui“, – pasakojo  Klaipėdos valstybinės  maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Mačiulienė.

Pareigūnės spėjimu, ne visi leidimus įsigiję verslininkai veiklą pradėjo tik dabar. Spėjama, kad kai kurie jų sulčių spaudimo paslaugą teikdavo ir seniau, tik – nelegaliai. O pastaruoju metu išpopuliarėjus šiai veiklai ir sustiprėjus konkurencijai neliko nieko kito, tik legalizuoti savo verslą.

Dėl išaugusios sulčiaspaudžių konkurencijos klaipėdiečiams  5 l sulčių pakuotė kainuoja bent litu pigiau nei pavyzdžiui alytiškiui ar kėdainiečiui. 

Antrus metus sulčių spaudimu užsiimantis verslininkas Laimonas Lopata pamena, kad dar visai neseniai norint išsispausti sultis aplink Klaipėdą tekdavo gerokai pavargti ieškant  sulčių spaudyklos, o atvežus derlių sodininkai stoviniuodavo milžiniškose eilėse. Atradę nišą verslininkai vienu ypu kibo įsirenginėti sulčių spaudyklas. Idėją pametėjo ir naujovė – sulčių spaudimas  moderniu būdu. Atvežtas derlius vietoje nuplaunamas, sultys išspaudžiamos, pakaitinamos ir supilstomos į pakuotes.

„Tokia austriška  įranga su licencija mus kainavo 200 tūkstančių litų. Įsigijom tikėdamiesi, kad  atsipirks greičiau. Tačiau konkurentų aplink tiek daug, kad pirmąjį pelną planuojam gal tik po kokių 5–6 metų“, – pasakojo sulčių spaudyklą įkūręs  verslininkas Laimonas Lopata.

Dėl stiprios konkurencijos sulčių spaudimo paslauga Klaipėdos krašte – viena pigiausių šalyje. Pajūryje verslininkai už 5 l sulčių pakuotę prašo 7 litų, o kitame Lietuvos krašte sodininkai moka 8–9 litus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius