Švietimas apie ekologiją – kelias gyvybės link

Paskutinės Jungtinių Tautų tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos ataskaitos pradeda įtikinti ir didžiausius skeptikus: savo veiksmais prisidedame prie klimato kaitos, todėl būtina kuo skubiau keisti ir pasaulio šalių gamybos modelius, ir kiekvieno iš mūsų elgesį. Sutinkama, kad ypatingai svarbu apie aplinką ir su ja susijusias temas kalbėtis su vaikais – šie įgytas žinias parneš namo, o ir patys, dar augdami, suformuos teisingus įpročius.
Skambant muzikos ritmams mokiniai pasakojo apie ekologines problemas. Organizatorių nuotr.
Skambant muzikos ritmams mokiniai pasakojo apie ekologines problemas. Organizatorių nuotr.

Prie informacinės kampanijos, primenančios, kad aplinka yra visų mūsų reikalas, nemažai prisidėjo ir ES struktūrinių fondų parama. Jos lėšomis finansuotas ne vienas plataus mąsto projektas originaliai ir įdomiai pristatęs aplinkosaugines temas vaikams ir suaugusiems.

Kurkime ekologiškus papročius

Pasak vieno iš tokių projektų iniciatoriaus Remigijaus Ruokio, originalia „EKOpera“ raginančio moksleivius susimąstyti apie gamtą ir mūsų poveikį jai, tikras supratimas apie aplinkosaugą ateina su patirtimi. „Šiuo metu ekologija yra netgi madinga, todėl turime puikią galimybę sukurti ekologiškus įpročius ir net papročius. Jauniems žmonėms reikia suteikti tikrų, mokslinių žinių, tačiau ne „mokykline“ forma, nesukeliant jiems natūralaus pasipriešinimo“, – pasakoja jis.

VšĮ „Remigijaus akcija“ rengtą „EKOperą“ išvydo daugiau nei 5000 mokinių, 51 šalies mokykloje. Skambant roko muzikos ritmams, jiems buvo pasakota apie chemikalų poveikį aplinkai bei jų naudojimą, genetiškai modifikuotus produktus, energijos išteklių eikvojimą ir jų taupymą, klimato kaitą. Į „EKOperos“ kūrimą pažiūrėta rimtai – ją rengiant dirbo scenaristai ir dizaineriai, kompozitoriai ir aranžuotojai, libretistai ir poetai, aktoriai ir vaizdo operatoriai.

Pasak R. Ruokio, renginio idėja kilo iš asmeninių patirčių. „Apie ekologiją susimąstai, kai asmeniškai patiri žudančią anti-ekologinių dalykų žalą. Kai artimiesiems atsitinka kokia bėda, kai sužinai tokios informacijos, kuri neleidžia likti abejingu. Telieka kovoti“, – sako jis.

Daugiau nei 40 projektų

Pasak projekto organizatoriaus, projektas pavyko. „Esame patenkinti. „EKOperos“ temos tikrai svarbios, juk tai – mūsų nešta žinia ateinančiai kartai. Žinome, kokie pakitimai vyksta pasaulyje, ir turime apie tai kalbėti. Tokie projektai – būtini, juk ekologinių žinių negali būti per daug. Tai – žingsniai gyvenimo, o ne mirties, susinaikinimo link. Kaip dar jei ne mirties kultu galima pavadinti vardan asmeninės naudos naikinamus mūsų namus – gamtą.“ – svarsto R. Ruokis.

„EKOperos“, po šalies mokyklas keliausiančios iki šių metų liepos, sukūrimui iš Europos regioninės plėtros fondo pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“ skirta 250 000 litų. Pagal minėtą priemonę buvo finansuoti ir dar 47 projektai, skirti įdomiai ir informatyviai šviesti apie aplinką ir jos saugojimą. Iš jų 37 – jau baigti. Iš viso minėtų projektų įgyvendinimui buvo skirta apie 13 mln. litų.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius