Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Toksikos“ vadovai – prokurorų akiratyje

Jau anksčiau sklido kalbos, kad Ūkio ministerijai pavaldžios įmonės „Toksika“ vadovai galimai proteguoja rangovą – Italijos įmonę, kuri Šiaulių rajone pastatė pavojingų atliekų deginimo įrenginį. Kol visos aukščiausios valdžios institucijos sutartinai tylėjo ir žiūrėjo pro pirštus, principingai laikėsi tik Viešųjų pirkimų tarnyba, kuri neseniai pavedė Generalinei prokuratūrai išsiaiškinti, ar valstybinės įmonės vadovai neužsiima nešvariais darbais.
„Toksika“
„Toksika“ / Vadimo Simutkino nuotr.

Ekspertai jau prieš keletą metų buvo konstatavę, kad pavojingų atliekų deginimo įrenginys Šiaulių rajone buvo pastatytas su daugybe trūkumų ir neatitinka pirkimo sąlygų.

Tuometė „Toksikos“ vadovybė nušalino rangovą – Italijos įmonę „Hafner Srl“, kai ši nesutiko trūkumų ištaisyti savo sąskaita. Įsivėlus į teisinius ginčus su rangovu, buvo pakeista bendrovės vadovybė ir rangovas praėjusių metų viduryje vėl sugrįžo. Tiesa, taisytinų trūkumų sąrašas buvo žymiai sumažintas, o visos už statybas atsakingos institucijos sutartinai tylėjo ir svarstė, kad reikia priimti įrenginį tokį, koks jis yra, net jei jis neatitinka pirkimo sąlygų ir gal net yra pavojingas aplinkai.

BFL/Butauto Barausko nuotr./Žydrūnas Plytnikas
BFL/Butauto Barausko nuotr./Žydrūnas Plytnikas

Tačiau principingą poziciją parodė tik viena valstybinė institucija ir jos vadovas – Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), kurios vadovas Žydrūnas Plytnikas nepanoro užmerkti akių prieš galimai daromus nusikaltimus. Jau anksčiau viešai buvę „Toksikos“ vadovai ir nepriklausomi politikai kalbėjo, kad dabartinės „Toksikos“ vadovybės veiksmai rangovo atžvilgiu labai panašūs į korupciją. Neseniai tai garsiai pasakė VPT, įvertinusi valstybinės įmonės vadovų pasiaiškinimus.

Nesutiko su išvadomis

VPT dar šių metų sausio pabaigoje raštu konstatavo, kad „Toksikos“ ir „Hafner Srl“ praėjusių metų viduryje sudaryti susitarimai dėl įrenginio trūkumų ištaisymo buvo neteisėti ir privalo būti nutraukti bei sudaryti laikantis įstatymų. Bendrovės laikinai einantis generalinio direktoriaus pareigas Stasys Vasiliauskas dienraščiui „Šiaulių naujienos“ tada tvirtino, kad VPT išvados yra nerimtos ir su jomis nesutinkama.

„Viskas buvo atliekama pagal jau pasirašytą sutartį – jokių papildomų darbų ir mokėjimų nebuvo atlikta. Todėl VPT raginimas nutraukti susitarimus su rangovu neturi pagrindo, nes „Hafner“ baigia statyti įrenginį ir atlieka tik tuos darbus, kurie numatyti pagal sutartį. Manome, kad VPT nepakankamai įsigilino į pirkimo dokumentus ir procesus. Pateiksime paklausimą VPT, kad jie patikslintų, kuriems reikalavimams buvo nusižengta“, - tada tikino laikinasis „Toksikos“ vadovas.

„Manau, kad tai tradicinė gynybinė pozicija. VPT labai aiškiai nurodė formalius įstatymo pažeidimus. O jei dar VPT labiau įsigilins į pirkimo sąlygas, kaip pageidauja „Toksika“, manau, jog atras ir galimą rangovo protegavimą“, - tokį valstybinės įmonės vadovo atsakymą dienraščiui „Šiaulių naujienos“ pakomentavo su pirkimo dokumentacija gerai susipažinęs buvęs „Toksikos“ generalinis direktorius Ramūnas Peciulevičius.

Medžiagą perdavė prokurorams

Panašu, kad labiau įsigilinusi į dokumentus bei „Toksikos“ vadovybės atsakymus VPT rado daugiau nei valdininkai būtų norėję. Šių metų kovo pradžioje Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkui adresuotame rašte dėl „Toksikos“ viešųjų pirkimų VPT konstatavo įstatymo pažeidimus, „taip pat rekomendavo „Toksikos“ sudarytas sutartis nutraukti“.

Bendrovės vadovybė su išvadomis nesutiko ir pateikė argumentus bei papildomą informaciją. VPT, įvertinusi pateiktą informaciją ir atsižvelgdama į tai, kad „Toksika“ nenurodė naujų aplinkybių ir nepateikė naujų įrodymų, savo išvados nepakeitė.

„Tarnyba, siekdama užkirsti kelią galimai korupcinio pobūdžio nusikalstamai veikai, vadovaudamasi įstatymais, Generalinei prokuratūrai perdavė išvadą dėl „Toksikos“ veiksmų tolimesniam tyrimui, prašydama nustatyti, ar perkančiosios organizacijos atsakingų asmenų veiksmuose nėra korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių“, - teigiama VPT šių metų kovo 7 d. Ž. Plytniko pasirašytame rašte Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkui.

Vyksta tyrimas

Kiek anksčiau į Generalinę prokuratūrą su prašymu ištirti „Toksikos“ vadovų veiksmus rangovo atžvilgiu bei nustatyti, ar taisant įrenginio trūkumus nebuvo daromi korupciniai ar kiti nusikaltimai, kreipėsi Šiaulių miesto tarybos narys Artūras Visockas. Susipažinęs su praėjusių metų pabaigoje vykdytais įrenginio bandymais bei remdamasis praeities precedentais, politikas įtarė iš esmės tą patį, ką pagaliau konstatavo VPT ir ko taip nenorėjo matyti nei Ūkio, nei Aplinkos ministerijos, nei joms pavaldžios institucijos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Prokuratūra
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Prokuratūra

Tad dabar kyla klausimas, ar prokurorams užteks valios pamatyti įtariamą nusikalstamą veiką. Generalinė prokuratūra dėl „Toksikos“ įtariamų finansinių nusikaltimų ikiteisminį tyrimą buvo pradėjusi prieš keletą metų. Įtarimai buvo pareikšti keliems asmenims. Tad prokurorams teks ištirti ir įtarimus dėl korupcijos. Žinoma, kol vyksta tyrimas, teisėsauga nuo komentarų susilaiko.

Buvęs bendrovės vadovas R. Peciulevičius tikisi, kad šalies įstatymų bus paisoma ir teisėsauga sureaguos. „Juk VPT išvada, tai ne „paprastų piliečių nuomonė“, į kurią galima nekreipti dėmesio. Tai valstybės samdomų kvalifikuotų specialistų išvada“, - mano R. Peciulevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius