Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Uber“ pralaimėjo bylą dėl britų darbuotojų teisių

Pavėžėjimo paslaugas teikianti bendrovė „Uber“ penktadienį Didžiosios Britanijos teisme pralaimėjo bylą, kurioje jai dirbantys vairuotojai reikalavo pagrindinių darbuotojų teisių. Toks sprendimas paveiks tūkstančius vairuotojų.
„Uber“
„Uber“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Londono centrinis darbo tribunolas palaikė du vairuotojus, kurie teigė turintys teisę gauti apmokamų atostogų, jiems turi būti mokama už ligos dienas bei jie turi gauti Britanijoje mokamą nacionalinį minimalų atlyginimą, nes iš esmės jie yra Kalifornijoje įsikūrusios kompanijos darbuotojai.

Šiuos vairuotojus palaikė ir GMB profsąjunga, kuri teigia, jog toks sprendimas turės didžiulį poveikį maždaug 30 tūkst. „Uber“ vairuotojų Anglijoje ir Velse.

„Labai džiaugiamės, kad darbo tribunolas nusprendė mūsų klientų naudai, – sakė teisininkų firmos „Leigh Day“ atstovas Nigelas Mackay. – Šiuo nuosprendžiu pripažįstamas „Uber“ vairuotojų įnašą į „Uber“ sėkmę ir patvirtinama, kad jos vairuotojai nėra savisamdžiai (dirbantys sau), o dirba „Uber“ bendrovei ir yra jos verslo dalis.“

Savisamdžiai darbuotojai Britanijoje negali naudotis tam tikromis teisėmis, įskaitant atostoginius ir minimalų atlyginimą.

Savo ruožtu „Uber“, kurios europinė būstinė yra Nyderlanduose, ginčijo, jog jai Britanijoje dirbantiems vairuotojams neturėtų būti leista reikalauti darbuotojo teisių Britanijos teismuose. Jie esą turėtų kreiptis į Olandijos teismus.

Klausimų dėl „Uber“ vairuotojų teisių kyla ir kitose šalyse. Šių metų balandį JAV Kalifornijos ir Masačūsetso valstijose vairuotojai taip pat padavė kompaniją į teismą, nes esą neteisingai kategorizuojami kaip „nepriklausomi rangovai“.

Tačiau dar prieš prasidedant teismui „Uber“ sutiko vairuotojams sumokėti 100 mln. JAV dolerių, kad būtų atsiimtas ieškinys.

„Dešimtys tūkstančių žmonių Londone vairuoja su „Uber“ būtent dėl to, kad jie nori dirbti savarankiškai ir būti patys sau viršininkai. Absoliuti dauguma vairuotojų, kurie naudojasi „Uber“ programėle, nori išsaugoti laisvę ir lankstumą, kad galėtų vairuoti, kada ir kur jie nori. Nors šis parengiamojo teismo posėdžio sprendimas paveikia du vairuotojus, mes jį skųsime,”– sakė Jo Bertramas, „Uber” vyriausiasis regiono vadovas Jungtinėje Karalystėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius